Poznaj łatwe przepisy na masę kajmakową. To świetny dodatek do ciast!

Julita Buczek 22.01.2019
masa kajmakowa
Fotografia: Shutterstock

Masa kajmakowa to bardzo smaczny dodatek do ciast lub mazurków. Wykonasz ją z łatwo dostępnych składników, które na pewno znajdziesz u siebie w domu. Smak masy kajmakowej będzie cieszyć twoją rodzinę podczas świąt wielkanocnych.

Kajmak nazywany jest często masą krówkową lub masą kajmakową. Ta słodka i bardzo gęsta masa przygotowywana jest na bazie słodkiego mleka z dodatkiem wanilii, czekolady, kawy lub ciemnego kakao. Bardzo często wykorzystuje się ją do ozdabiania lub przekładania wypieków jak np. mazurka czy nawet popularnych ciast krówkowych.

Zobacz także: 4 proste przepisy na babkę wielkanocną. Wybierz swój ulubiony!

Masa kajmakowa

  • Jeśli chcesz poznać prosty i szybki przepis na stworzenie masy krówkowej, koniecznie wykorzystaj nasz przepis. Gotowa masa z pewnością przypadnie do gustu tym z was, którzy chcą otrzymać smaczny oraz idealnie gładki krem do przełożenia ciast lub innych deserów.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 kostki masła

Przygotowanie:

  1. Na dwie szklanki mleka należy przygotować jedną szklankę cukru oraz pół kostki masła.
  2. Mleko z cukrem waniliowym należy podgrzać w garnku. Kiedy całość będzie mieć odpowiednią konsystencję, dodać roztopione masło.
  3. Całą masę mieszać aż do połączenia się składników i odstawić do wystygnięcia.

Kajmak przepis

  • Masa kajmakowa to bardzo dobry dodatek do ciast. Świetnie sprawdzi się również na Wielkanoc, np. jako dodatek do świątecznego mazurka. Poniższy przepis będzie wymagać zdecydowanie większej ilości składników, niż poprzedni, jednak jeśli przed świętami masz więcej czasu, koniecznie go wypróbuj.

Składniki:

  • ½ l mleka 3,2%, mleka skondensowanego lub śmietanki kremówki,
  • 150 g cukru,
  • 50-125 g masła

Przygotowanie:

  1. Mały garnek ustawić na większym, który został wypełniony wodą. Można również przygotować kajmak na patelni, jednak lepiej jest wykorzystać do tego kąpiel wodną.
  2. Mleko z cukrem oraz masłem ugotować na ogniu aż masa zgęstnieje, należy dokładnie mieszać, aby całość się nie przypalała. Kiedy wszystko się połączy i stworzy płynną masę, można zdjąć z ognia.
  3. Opcjonalnie można dodać również inne dodatki jak np. syropy smakowe.

Zobacz także: Jajka faszerowane na różne sposoby. Wypróbuj nasze przepisy na święta

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów