Babka makowa - poznaj smaczny i prosty przepis na ten wielkanocny deser!

Julita Buczek 28.01.2019
babka makowa przepis na wielkanoc
Fotografia: Shutterstock

Poznaj smaczny przepis wielkanocny na babkę makową. Ten smaczny deser powinien zagościć na wielkanocnym stole i stać się jego ozdobą!

Babka makowa to deser przyrządzany na bazie drożdży piekarskich lub piwnych, które zostały rozcieńczone ciepłym mlekiem, które zostało wymieszane z mąką oraz cukrem. Tak przygotowany rozczyn należy odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, do tradycyjnej babki dodaje się jajka, mąkę oraz bakalie. Czasami ciasto zaparza się wrzącym mlekiem. Tradycyjne babki wielkanocne wypieka się w karbowanych formach o kształcie ściętego stożka, a po upieczeniu polewa się je białym lukrem. Babki wielkanocne zaczęto wypiekać pod koniec XVII wieku.

Zobacz także: Poznaj łatwe przepisy na masę kajmakową. To świetny dodatek do ciast!

Babka makowa na Wielkanoc

  • Babka makowa na Wielkanoc jest bardzo smaczna oraz łatwa w przygotowaniu. Bez wątpienia powinna znaleźć się na wielkanocnym stole. Ucierana babka makowa z poniższego przepisu z pewnością zaskoczy cię swoim smakiem oraz niesamowitym aromatem. Jeśli więc macie odrobinę czasu, koniecznie wypróbujcie smaczną babkę wielkanocną.

Składniki:

  • 1 szklanka + 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka suchego maku,
  • 4 jajka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego

Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem na krem. Stopniowo dodawać jajka. Do dodaniu ucierać do czasu, kiedy masa stanie się jednolita oraz gładka. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ucierać nadal. Dodać mleko, mak oraz aromat rumowy. Ucierać do czasu, kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  2. Foremkę z kominkiem należy wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto włożyć do piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, aż do suchego patyczka.

Zobacz także: Poznaj przepis na smaczną i tradycyjną karpatkę. Ten przepis sprawdzi się w czasie świąt!

Drożdżowa babka makowa

  • Drożdżowa babka będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli doda się do niej odrobinę masy makowej. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się smakiem babki podczas świąt wielkanocnych. To pyszna propozycja na świąteczny stół.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej,
  • 7 g drożdży,
  • 1 całe jajko i 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół szklanki ciepłego mleka,
  • 70 g masła,
  • 300 g masy makowej

Przygotowanie:

  1. Oddzielić żółtko od białka. Wszystkie składniki oprócz masy makowej umieścić w misce. Lekko podgrzać mleko z masłem w rondelku. Wymieszać ręcznie wszystkie składniki.
  2. Przykryć miskę ścierką i odstawić w ciepłe miejsce. Włączyć piekarnik do 50 stopni i chwilę nagrzać, włożyć ciasto do wyrośnięcia.
  3. Po godzinie ciasto wyłożyć na blat i ręcznie rozciągnąć na grubość około 2 centymetrów. Na wierzchu rozprowadzić masę makową. Ciasto zwinąć i umieścić w formie wysmarowanej masłem. Lekko docisnąć palcami. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  4. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Nie wyjmować babki od razu, tylko uchylić lekko drzwi piekarnika.

Zobacz także: Przepis na ciasto miodownik. Poznaj smak tego wielkanocnego deseru!

Sprawdź, czy rozwiążesz nasz quiz. Wcale nie jest taki prosty!

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów