4 smaczne przepisy na sos żurawinowy - wypróbuj szybkie pomysły!

Julita Buczek 20.03.2019
przepis na sos żurawinowy
Fotografia: Pixabay

Sos żurawinowy oprócz tego, że jest bardzo smaczny ma również bardzo dużo właściwości, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. To właśnie dlatego warto wprowadzić te niewielkie owoce do swojej diety.

Żurawina ma bardzo dobry wpływ na pracę naszego organizmu, jednak bardzo często nie jest w pełni doceniana. W skład żurawiny wchodzi bardzo dużo błonnika oraz witaminy C, E, a także minerałów, takich jak: potas, fosfor, magnez czy żelazo. Jeśli w naszym organizmie występują niedobory witaminy B, witaminy C czy niedobór witaminy E. Powinniśmy czym prędzej wprowadzić żurawinę do naszej diety.

Zobacz także: 3 przepisy na sos chrzanowy odkryj niesamowity smak tego sosu na nowo

  • Owoce żurawiny mają bardzo dużo właściwości antybakteryjnych  oraz przeciwgrzybicznych, dlatego regularne spożywanie żurawiny zahamuje rozwój infekcji. Sos żurawinowy z pewnością sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Ma słodko-kwaśny smak, który świetnie podkreśli smak pieczonego mięsa, sera lub placków

Sos żurawinowy - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka cukru (ok 200g),
  • 1 szklanka wody,
  • 4 szklanki mrożonej żurawiny

Przygotowanie:

  1. Umyj żurawinę.                                    
  2. Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj cukier, wymieszaj aż do rozpuszczenia.
  3. Dodaj żurawinę i doprowadź do wrzenia. Duś przez 10 minut.                
  4. Zdejmij z ognia. Pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w lodówce.            

Sos żurawinowy do kaczki

  • Jeśli szukasz smacznego sosu do kaczki, koniecznie wypróbuj nasz przepis na domowy sos żurawinowy. Dzięki odpowiednio ułożonemu przepisowi z pewnością rozsmakujesz się w tym nietuzinkowym daniu.

Składniki:

  • dżem z żurawiny,
  • chrzan tarty 1/2 szklanki,
  • musztarda 1 łyżka,
  • sok z cytryny do smaku,
  • sól szczypta,
  • cukier szczypta

Przygotowanie:

  1. Musztardę utrzeć z dżemem, chrzanem.
  2. Odpowiednio doprawić, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Idealnie smakuje do ciepłej kaczki oraz zimnych wędlin.
  3. Przechowywać w lodówce.

Sos żurawinowy do mięsa - prosty przepis

  • Sos żurawinowy jest przysmakiem kuchni amerykańskiej. Coraz częściej można jednak zobaczyć go na polskich stołach. Podczas Świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy stanowi nieodłączny dodatek wielu potraw.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • 4 szklanki świeżej żurawiny,
  • skórka pomarańczowa,
  • rodzynki,
  • porzeczki,
  • cynamon,
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Oczyść dokładnie żurawinę.
  2. Wlej wodę do garnka i doprowadź ją do wrzenia, dodaj cukier, mieszaj aż do jego rozpuszczenia.
  3. Zacznij powoli dodawać żurawinę, doprowadź do wrzenia.
  4. Zmniejsz ogień i duś wszystko przez 10 minut. Na tym etapie możesz wrzucić wybrane dodatki.
  5. Po zagotowaniu zdejmij wszystko z kuchenki. Pozostaw do wystygnięcia, całość przechowuj w lodówce.

Sos żurawinowy do sałatek

Składniki:

  • żurawina 1 szklanka,
  • miód 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Żurawinę należy dokładnie opłukać i ugotować w małej ilości wody, na małym ogniu.
  2. Po ugotowaniu zmiksować z miodem.
  3. Przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce.

Zobacz także: Przepis na smaczny i szybki sos pieczarkowy. Wypróbuj jego smak!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów