Poznaj prosty przepis na wielkanocny sos tatarski!

Julita Buczek 05.02.2019
sos tatarski przepis wielkanocny
Fotografia: Shutterstock

Sos tatarski jest świetnym uzupełnieniem każdego smacznego dania wielkanocnego. Wypróbuj go jako dodatek do mięs lub jajek!

Sos tatarski to nic innego jak zimny sos na bazie sosu majonezowego z drobno posiekanymi ziołami lub warzywami przygotowanymi wcześniej w occie. Sos tatarski najlepiej smakuje na bazie domowego majonezu, dlatego, jeśli chcesz, możesz zapoznać się z prostym przepisem na jego przygotowanie. Istnieje kilka wersji sosu tatarskiego, warto się z nimi zapoznać i wybrać dla siebie najlepszą.

Zobacz także: Biała kiełbasa - pieczona, gotowana, domowa lub na Wielkanoc. Na jaką ty się skusisz?

Sos tatarski w kilku wersjach:

  • wersja francuska - majonez połączyć z roztartym żółtkiem ugotowanym na twardo oraz posiekany szczypiorek,
  • wersja wiedeńska - do majonezu dodaj kapary, natkę pietruszki oraz pokrojone korniszony.

W sklepach znajdziesz wiele gotowych sosów tatarskich, które z pewnością sprawdzą się jako dodatek do jajek lub innych dań na święta Wielkanocne. W 100 gramach gotowego sosu tatarskiego jest około 590 kalorii.

Sos tatarski domowy przepis

Składniki:

  • 2 jaja (ugotowane na twardo),
  • 2–3 dag musztardy,
  • 2 żółtka,
  • 1/8 l oleju,
  • 4 dag grzybów z octu,
  • 4 dag korniszonów,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 1/8 l śmietany,
  • sól,
  • cukier,
  • cytryna

Przygotowanie:

  1. Oddzielone od białka żółtka należy rozetrzeć z musztardą i surowymi żółtkami na masę. Dodawać stopniowo olej. Majonez dokładnie ucierać.
  2. Dodać drobno posiekane grzyby, ugotowane białko oraz korniszony, łyżkę chrzanu i szczypiorek. Wymieszać dokładnie ze śmietaną, solą, cukrem, cytryną oraz octem.
  3. Gotowy sos przechowywać w lodówce.
  • Ciekawym przepisem na smaczny sos tatarski jest ten zaproponowany przez Józefa Schmidta. Pojawił się on w książce z 1860 roku zatytułowanej: “Kuchnia polska, czyli Dokładna i długą praktyką wypróbowana nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych”.

Zobacz także: Poznaj prosty przepis na domową kiełbasę słoikową!

Sos tatarski zimny

Ugotuj kilka jaj na twardo, wybierz z nich żółtka i przetrzyj przez sito, dodaj do tego stołową łyżkę musztardy francuskiej, a w braku tejże pół filiżanki musztardy naszej, również tyle oliwy prowansalskiej, trochę miałkiego cukru, wymieszaj to wszystko razem i rozprowadź dobrym octem, aby sos był zawiesisty, który użyć możesz do czego ci wypadnie. Chcesz zaś aby ten sos był zielony, zafarbuj go sokiem z tłuczonego szpinaku, albo rzeżuchy, którą przez płótno, czyli serwetkę wykręcić trzeba.

Przepis na sos tatarski po francusku

  • Ten przepis jest bardzo prosty, dlatego świetnie sprawdzi się jako dodatek do jajek lub innych wielkanocnych potraw. Wypróbuj go już dziś i ciesz się świetnym smakiem w trakcie świąt.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 200 ml oleju,
  • 200 ml śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 5 dag korniszonów,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • cytryna,
  • pieprz,
  • cukier.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie jajka ugotować na twardo, obierz ze skorupek, oddziel żółtka od białek. Ugotowane żółtka rozetrzyj z surowymi.
  2. Dodaj musztardę, ucieraj do gładkiej masy. Korniszony oraz białka posiekaj dokładnie. Szczypiorek pokrój, wymieszaj całość.
  3. Do sosu dodaj śmietanę, dopraw przyprawami, sokiem z cytryny oraz cukrem.
  4. Dokładnie wymieszaj.

Zobacz także: 2 przepisy na klops z jajkiem. Jego smak z pewnością cię zaskoczy!

Sprawdź swoją wiedzę w naszym quizie. Nie każdy jest w stanie go w pełni wykonać!   

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów