Przepis na sos sojowy jest bardzo prosty w wykonaniu. Wypróbuj go już dziś!

Julita Buczek 26.03.2019 AKTUALIZACJA: 29.05.2019
przepis na sos sojowy
Fotografia: Shutterstock

Sos sojowy z pewnością będzie smacznym dodatkiem nie tylko do sushi, ale również do innych dań kuchni azjatyckiej. Wypróbuj nasz przepis!

Sos sojowy, to nic innego jak sos japoński fermentowany, który wytwarza się z mieszaniny soi, pszenicy oraz wody z dodatkiem soli. Sos sojowy jest jedną z najczęściej używanych przypraw w kuchni azjatyckiej, obecnie ten sos można również spotkać w kuchni zachodniej.

Zobacz także: Gęś pieczona to smaczne danie, które sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu

Receptury sosu sojowego są jasno określone i zależą od regionu z którego pochodzą. Możemy wyróżnić sos sojowy jasny lub ciemny. W kuchni chińskiej jest gęsty i słony, w indonezyjskiej, dość rzadki i słodki, a w japońskiej występuje rzadki i bardzo słony. W 100 ml sosu sojowego znajduje się od 26 do 107 kalorii.

  • Sos sojowy jasny - ma jasnobrązową barwę, jest rzadszy i bardziej słony. Poleca się go do dań krótko smażonych, a także do drobiu lub cielęciny.
  • Sos sojowy ciemny - jest dłużej fermentowany. Ma gęstszą konsystencję i ciemniejszą barwę. Zawiera również dodatek cukru, dzięki czemu ma słodkawy smak. Polecany jest do duszonych dań z wołowiny lub wieprzowiny.

Sos sojowy ma małą wartość energetyczną, która pochodzi głównie z białka. Sos sojowy ma niewiele kalorii, ale sporą zawartość soli. Należy pamiętać, że jeśli chcemy dodać sos sojowy do dań, lepiej aby nie solić przygotowywanych potraw. Dzięki temu nasz potrawa nie będzie zbyt słona.

  • Sos sojowy można kupić, a także przygotować samemu w domu. Z pewnością ten, który przygotujemy własnoręcznie będzie zdecydowanie smaczniejszy. Wypróbuj nasz przepis na sos sojowy.

Sos sojowy - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu wołowego,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżeczkę octu balsamicznego,
  • 2 łyżeczki melasy,
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku,
  • ½ łyżeczki cebuli w proszku,
  • szczypta soli, pieprzu i imbiru,
  • 1 łyżeczkę sosu rybnego.        

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieść na patelni (prócz sosu rybnego) i podgrzewaj, aż całość odpowiednio się połączy i zacznie wrzeć.
  2. Cały czas mieszając sos, gotuj go przez około 8 minut, aż jego objętość zmniejszy się o połowę.
  3. Na sam koniec zdejmij patelnię z ognia i ostudź przez kilka minut.
  4. Dodaj sos rybny do reszty składników i dokładnie wymieszaj.
  5. Jeśli sos jest za mało pikantny możesz dodać do niego odrobinę pieprzu lub imbiru.
  6. Gotowy sos należy przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.          

Sos sojowy - skład

  • Prawdziwy sos sojowy powstaje tylko z 4 składników: soi, ziaren zbóż, soli i wody, a jego wyjątkowy smak i zapach wynika z 6-miesięcznego czasu fermentacji. Nie wymaga on również stosowania syntetycznych barwników i aromatów.

Zobacz także: Przepis na sos beszamelowy z dodatkiem sera lub do lasagne!

Czy wiedzieliście, że produkty, które jecie mają wpływ na naszą skórę? Sprawdźcie, które wpływają na cerę najbardziej

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów