Poznaj łatwy przepis na sos śmietanowy. Jego smak cię zachwyci!

Julita Buczek 21.03.2019 AKTUALIZACJA: 06.11.2019
sos śmietanowy przepis
Fotografia: Shutterstock

Przepis na sos śmietanowy jest bardzo prosty w wykonaniu. Dodając go do różnych dań uzupełnisz i podkreślisz ich smak!

Sos śmietanowy nie nadaje się dla wszystkich. Tłusty smak śmietany z pewnością nie będzie odpowiedni dla osób, które rozpoczęły dietę odchudzającą. Jeśli jednak nie jesteście na diecie, możecie sobie na niego pozwolić. Sprawdźcie, jak jego przygotowanie jest proste.

Zobacz także: 3 smaczne przepisy na sos waniliowy. Musisz je wypróbować!

Sos śmietanowy - prosty przepis

  • Gotowy sos śmietanowy z pewnością stanie się ozdobą każdego dania, które wykonasz. Bez wątpienia tego typu dodatek warto połączyć z daniem mięsnym, rybnym lub bezmięsnym.

Składniki:

  • 4 łyżki masła,
  • 40 dag mąki,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • szklanka śmietany,
  • sól

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i przygotować zasmażkę.
  2. Dodać wywar i dokładnie wymieszać. Całość zagotować.
  3. Dolać śmietanę i wymieszać całość, aż do uzyskania jednolitej masy. Podgrzewać aż sos zacznie wrzeć. Doprawić do smaku.

Sos śmietanowy do mięsa - szybki przepis

  • Sos śmietanowy można dodać do różnego rodzaju mięs. Możesz dodać go zarówno do gęsiny, jak i drobiu.

Składniki:

  • 1 pełna łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 1/2 szklanki bulionu,
  • 3 pełne łyżki śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Do rondla przełożyć mąkę pszenną oraz masło. Wymieszać dokładnie, aż do połączenia się wszystkich składników.
  2. Następnie dodać zimny bulion, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  3. Całość gotować około 5 minut.

Sos śmietanowo-koperkowy do ryby

Składniki:

  • śmietana 12% 250 ml,
  • masło 2 łyżki,
  • mąka 1 łyżka,
  • koperek świeży 1 pęczek,
  • sól,
  • pieprz,
  • woda,
  • 1 kostka rosołowa 1 sztuka

Przygotowanie:

  1. W niewielkim garnku rozpuścić masło.
  2. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. W 1 szklance gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową.
  3. Wlać do garnka z masłem i mąką, mieszać i doprowadzić do wrzenia.
  4. Następnie wlać powoli śmietanę i wsypać koperek.
  5. Przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy.

Sos śmietanowy do makaronu

  • Sos śmietanowy wykorzystany jako dodatek do makaronu z pewnością uzupełni oraz ożywi jego smak. Dzięki odpowiedniej ilość przypraw, sos śmietanowy będzie pasować do niemal każdej potrawy.

Składniki:

  • 2 szklanki śmietany 18 proc.,
  • szklankę bulionu,
  • szklankę mąki pszennej,
  • świeżą natkę pietruszki,
  • świeży koper,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotować bulion warzywny. Do bulionu dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Całość gotować na małym ogniu.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z wodą.
  3. Przygotowaną mąkę z wodą wlać do garnka z bulionem oraz śmietaną.
  4. Pietruszkę oraz koperek drobno pokroić i wsypać do garnka. Całość wymieszać.

Zobacz także: 4 smaczne przepisy na sos żurawinowy - wypróbuj szybkie pomysły!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów