Przepis na sos paprykowy. Odkryj jego niesamowity smak!

Julita Buczek 25.03.2019 AKTUALIZACJA: 25.03.2019
sos paprykowy szybki i smaczny
Fotografia: Shutterstock

Poznaj przepis na sos paprykowy i ciesz się jego smakiem oraz aromatem. Sos paprykowy pasuje również do innych dań, dlatego z pewnością warto poznać sposób na jego wykonanie.

Papryka ma bardzo dużo witamin oraz minerałów, które mają pozytywny wpływ na pracę naszego organizmu. Bez wątpienia warto wprowadzić ją do naszej diety pod różną postacią. Z papryki można wykonać na przykład smaczny sos, który bez wątpienia będzie ciekawym uzupełnieniem innych, nietuzinkowych posiłków.

Zobacz także: Sos pomidorowy - prosty w przygotowaniu, a zaskakuje swoim smakiem oraz aromatem!

Papryka w swoim składzie ma bardzo dużo silnych przeciwutleniaczy, które mają pozytywny wpływ na ochronę przed wolnymi rodnikami. Już połowa świeżej papryki dostarcza dzienną dawkę karotenu, a także zapotrzebowanie na witaminę E. Papryka dostarcza sporo witamin z grupy B oraz potasu, fosforu, żelaza i magnezu i niewiele kalorii.

Sos paprykowy -prosty i szybki przepis

Składniki:

  • 2 papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 200ml bulionu,
  • 1 łyżka octu,
  • sól,
  • pieprz cayenne

Przygotowanie:

  1. Paprykę należy dokładnie posiekać, a wcześniej usunąć gniazda i umyć. Pokroić w drobną kostkę.
  2. Cebulę pokroić.
  3. Czosnek posiekać.
  4. Olej rozgrzać w rondlu. Dodać cebulę i zeszklić. Dodać paprykę oraz czosnek. Smażyć przez około 5 minut.
  5. Następnie dodać bulion oraz ocet. Gotować całość 15 minut, cały czas mieszać, aż papryka zmięknie, a większość płynu odparuje.
  6. Garnek należy zdjąć z ognia, a całość zmiksować blenderem. Doprawić przyprawami do smaku.
  7. Przechowywać w lodówce.

Sos paprykowy do słoików na zimę

Składniki:

  • 3 kg papryki,
  • 20 dkg ostrej papryczki,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • 1 łyżka soli,
  • 2-4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Paprykę oczyścić i zmielić w malakserze lub maszynce do mielenia.
  2. Wymieszać z innymi składnikami i gotować przez około 15 minut.
  3. Na sam koniec dodać ząbek czosnku i gotować kolejne 15 minut.
  4. Gorącą pastę przełożyć do słoików.
  5. Gotowej pasty nie trzeba pasteryzować.

Sos paprykowo pomidorowy - prosty przepis

  • Klasyczny sos paprykowo-pomidorowy przygotowuje się na bazie naturalnych oraz świeżych składników. Pomidory połączone z papryką z pewnością będą idealnym dodatkiem do różnego typu dań podawanych na ciepło lub zimno. Sos paprykowo-pomidorowy można również wykorzystać zamiast ketchupu.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 320 g cebuli,
  • 2 czerwone papryki,
  • 3 – 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • ok. 2 łyżeczki soli,
  • ok. 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • pieprz czarny,
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić pestek i również pokroić w drobną kostkę.
  3. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju. Dodać pokrojoną cebulę, smażyć aż się zeszkli. Mieszać od czasu do czasu.
  4. Dodać pomidory, paprykę oraz czosnek. Przykryć garnek i gotować sos przez 20 minut.
  5. Po tym czasie gotować sos kolejne 25 minut, aż wszystkie warzywa się rozgotują. Pod koniec wsypać resztę przypraw, a także ocet jabłkowy.
  6. Całość wymieszać.

Zobacz także: Przepis na sos grzybowy jest naprawdę łatwy. Wypróbuj go koniecznie!

Młodzi ludzie siedzą w namiocie.
Rozwiąż quiz

Odpowiedz na kilka pytań i dowiedz się, jak powinieneś spędzić majówkę

Młodzi ludzie siedzą w namiocie.

1. Gdzie chciałbyś się teraz znaleźć?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów