Przepis na sos grecki - poznaj prostą i łatwą recepturę

Julita Buczek 27.03.2019
przepis sos grecki
Fotografia: Shutterstock

Poznaj smaczny przepis na sos grecki i ciesz się jego smakiem. Dodaj go do ryby, krokietów lub pierogów - ten pyszny sos z pewnością urozmaici każde danie!

Klasyczny sos grecki podaje się z rybą po grecku, to niesamowite połączenie smaku ryby oraz świeżych pomidorów z pewnością stanie się również i twoim ulubionym. Dzięki dużej ilości witamin oraz minerałów sos grecki będzie mieć również pozytywny wpływ również na funkcjonowanie naszego organizmu. Sos grecki można dodawać niemal do wszystkiego, ryby, krokiety czy pierogi.

Zobacz także: Poznaj łatwy przepis na sos śmietanowy. Jego smak cię zachwyci!

Sos grecki składa się z dużej ilości warzyw oraz przypraw, które z pewnością sprawią, że będzie on mieć jeszcze więcej pozytywnego wpływu na pracę naszego organizmu.

  • Sos grecki ma w swoim składzie bardzo dużo pomidorów, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety. Pomidory zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Pomidory posiadają również silne właściwości przeciwutleniające, mają obecne w nich likopen, witamina C, witamina A, witamina E, mangan, cynk, a także miedź. Pomidory zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych typów nowotworów.
  • Marchew to kolejny główny składnik sosu greckiego. Warto więc odkryć potencjał marchwi i wartości odżywcze, jakie nasz organizm otrzyma, kiedy zaczniemy ją regularnie jeść. Jeśli jesteście na diecie, koniecznie dodajcie marchew do swojej diety, ponieważ 100 gram zawiera tylko 41 kalorii.

Sos grecki - szybki przepis

  • Sos grecki to pyszny dodatek do wielu różnych dań, który można przygotować w domu i przechowywać przez jakiś czas w lodówce  Sprawdź, jak go zrobić!

Składniki:

  • 1kg cebuli,
  • 1kg marchewki,
  • 2 duże pietruszki,
  • spory kawałek selera,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka kulek pieprzu,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 2 kartony po 500g gęstego przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie szczypta cukru,
  • olej/masło

Przygotowanie:

  1. Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę, przesypać na patelnię i tam ją dusić najlepiej na oleju lub maśle.
  2. Pozostałe warzywa obrać i ugotować. Gdy będą miękkie należy starannie je odcedzić. W dużym garnku zetrzeć wszystkie warzywa na tarce o grubych oczkach. Dodać cebulę, dolać również sos pomidorowy, dodać ziele angielskie, sól, liść laurowy oraz pieprz. Całość dusić na gazie około 20 minut.  Sos nie musi być mocno odparowany.
  3. Sos można przełożyć do mniejszych słoików i należy przechowywać w lodówce. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Zobacz także: Sos brokułowy na 3 sposoby. Jak go przygotować?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów