Przepis na ciasto miodownik. Poznaj smak tego wielkanocnego deseru!

Julita Buczek 24.01.2019
miodownik przepis na wielkanoc
Fotografia: Instagram @gotuj_z_cukiereczkiem

Poznaj przepis na klasyczny miodownik, który może stać się idealnym ciastem na święta Wielkanocne. Jego smak z pewnością zawróci ci w głowie!

Miodownik jest przekładanym ciastem deserowym, które swoją popularność zdobyło na żydowskich stołach. Jego przygotowanie jest bardzo proste, dlatego dobrze jest się na niego zdecydować podczas przygotowań do świąt Wielkiejnocy.

Zobacz także: 3 smaczne i szybkie przepisy na paschę wielkanocną. Dowiedz się jak ją wykonać!

Miodownik

  • Ciasto typu miodownik warto wykonać dwa dni wcześniej, dzięki temu nasiąknie wszystkimi składnikami i będzie jeszcze smaczniejsze. W miodowniku warto wykorzystać przepis na kajmak, dzięki niemu ciasto będzie jeszcze lepsze.

Składnik:

  • 400 g mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 jajko,
  • 500 ml mleka,
  • 1 budyń śmietankowy (40 g),
  • 4 łyżki cukru,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 1 puszka 510 g kajmaku,
  • 150 g miękkiego masła,       
  • 140 g orzeszków ziemnych solonych,
  • 50 g deserowej czekolady,
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. Dużą formą o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik należy nagrzać do 180C.
  2. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz sodę, a także pokrojone w kostkę zimne masło. Rozdrobnić wszystkie składniki aż powstanie kruszonka. Dodać miód oraz jajka i wszystko łączyć aż do uzyskania jednolitej masy. Uformować kulę i podzielić na 3 równe części. Pierwszą część ciasta należy pokroić na plasterki i wyłożyć nim spód formy. Ugnieść palcami na równy placek. Pokroić nożem na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, upiec na złoty kolor przez około 7 minut. Po upieczeniu ostudzić i wyjść z formy. W ten sam sposób upiec pozostałe dwa placki.
  3. Ugotować budyń. Odstawić z ognia, przełożyć do czystej miski i zakryć folią spożywczą.
  4. Miękkie masło ubić na puszysty jasny krem, a następnie stopniowo dodawać po łyżce ostudzony budyń cały czas ubijając na jednolitą masę.
  5. Miękkie masło ubić na krem, a następnie stopniowo dodawać po łyżce kajmaku, aby otrzymać jednolitą masę.
  6. Pierwszy placek ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim rozsmarować masę z budyniu, następnie położyć drugie ciasto i rozsmarować ⅔ ilości masy kajmakowej. Następnie położyć kolejny blat ciasta i posmarować resztą masy.
  7. Opcjonalnie można posypać orzechami lub innymi owocami.

Zobacz także: 3 przepisy na sernik wielkanocny. Poznaj smaczne pomysły na świąteczne ciasta!

Miodownik z kaszą manną

  • Miodownik z masą z dodatkiem kaszy mannej z pewnością sprawdzi się jako smaczne ciasto podczas świąt. Ten znany nam smak powinien zagościć na stole wielkanocnym oraz być kojarzony ze świętami Wielkanocnymi, ponieważ jego smak zapadnie nam na długo w pamięć. Bardzo sycące oraz niebywale smaczne z pewnością okaże się jeszcze smaczniejsze z dodatkiem kaszy, oraz powideł.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 i 3/4 szklanki mąki,
  • 225 g masła,
  • 3 małe jajka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek miodu,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław

Masa:

  • 1,5 l mleka,
  • 11 łyżek kaszy manny,
  • 1 szklanka cukru,
  • sok z połowy cytryny,
  • 120 g masła,
  • + słoik powideł śliwkowych

Polewa:

  • 3 łyżeczki miodu,
  • 120 g czekolady deserowej,
  • 3 łyżeczki masła,
  • 1 łyżka mleka,
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

  1. Masło posiekać na kawałki, mąkę przesiać oraz połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać resztę składników. Wyrobić ciasto na gładką masę. Chłodzić 30 minut w lodówce. Ciasto podzielić na 3 części. Placki ułożyć na papierze do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 170C.
  2. Mleko zagotować, a następnie dodać do niego kaszę manną. Dokładnie mieszać, do ciepłej masy należy dodać cukier oraz sok z cytryny. Całość ostudzić. Masło ubić mikserem, a następnie dodać trochę kaszki mannej. Ciasto posmarować powidłami i wyłożyć ⅓ kremu. Spód drugiego placka należy również posmarować powidłami oraz kremem z kaszy mannej. Ostatni placek posmarować powidłami z obydwu stron i dodać resztę kremu. Rozpocząć przygotowywanie polewy.
  3. Czekoladę połamać, przełożyć do rondelka i dodać pozostałe składniki. Podgrzewać aż do momentu roztopienia się wszystkich składników. Lekko ciepłą polewę przełożyć na ciasto. Włożyć do lodówki na całą noc, ciasto najlepiej smakuje 2 lub 3 dni od przygotowania.

Zobacz także: 3 przepisy na mazurek wielkanocny. Poznaj jego tradycyjny smak!

Sprawdź się w naszym quizie wiedzy. Wcale nie jest taki prosty!

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów