Szybki przepis na marynatę do kurczaka z grilla - odkryj jego smak na nowo!

Julita Buczek 05.04.2019
przepis na kurczak marynata
Fotografia: Shutterstock

Przepis na marynatę do kurczaka na grilla. Odkryj najlepsze i najsmaczniejsze przepisy na marynatę do białego mięsa.

Kurczak z grilla to jedno z najprostszych dań, które można przygotować na grillu. Bez wątpienia warto poznać przepis na marynatę do kurczaka na grilla oraz wykonać ją według podanych przepisów. Dzięki nim mięso będzie jeszcze smaczniejsze!

Zobacz także: Kurczak z grilla – 3 banalnie proste przepisy, które zachwycą gości!

Marynata do kurczaka na grilla

Składniki:

  • olej  6 łyżek,
  • ketchup pikantny 3 łyżki,
  • przyprawa do kurczaka 2 łyżki,
  • papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki,
  • papryka ostra mielona 1/4 łyżeczki,
  • cząber 1 łyżeczka,
  • pieprz 1/3 łyżeczki,
  • sok z cytryny 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Przygotować duże naczynie i tam olej wymieszać dokładnie z ketchupem i sokiem z cytryny.
  2. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  3. Do marynaty włożyć kawałki fileta z kurczaka i dokładnie wymieszać.

Marynata do kurczaka z grilla

  • Grillowany kurczak będzie smakować wyśmienicie, jeśli zostanie odpowiednio przyprawiony. Chrupiąca, brązowa skórka, a wewnątrz soczyste mięso z pewnością sprawią, że będzie to danie idealne. Odpowiednia ziołowa kompozycja sprawi, że coraz częściej będziecie chcieli przygotowywać tego typu danie na grilla.

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczkę curry,
  • 2 łyżki oregano,
  • 1 gałązka posiekanego rozmarynu,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zanim przystąpimy do marynowania kurczaka, warto go wcześniej namoczyć w zimnej wodzie, dzięki temu będzie chrupki i jeszcze smaczniejszy. Dzięki takiemu sposobowi po grillowaniu będzie jeszcze bardziej chrupki.
  2. Wybierz odpowiednio dużą miskę i tam umieść wszystkie składniki marynaty. Całość wymieszaj dokładnie, aż do połączenia wszystkich składników.
  3. Kurczaka zanurz w misce i pozostaw na noc w lodówce.
  4. Na następny dzień kurczak jest gotowy do grillowania.

Marynata do kurczaka

  • Najlepszy kurczak jest wtedy, kiedy poleży w marynacie odpowiednio długo. Bez wątpienia warto tego typu marynowanie zaplanować na jeden dzień przed grillowaniem. Kurczak z grilla będzie bardzo smaczny i dzięki wcześniejszemu przygotowaniu marynaty będziemy mogli cieszyć się jego smakiem znacznie szybciej.

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 czarnego pieprzu,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki wody,
  • 3 łyżeczki ciemnego cukru,
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 2 mniejsze ząbki czosnku,
  • 1 pełna łyżeczka musztardy rosyjskiej,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy dużą miskę i mieszamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Pikantna marynata z pewnością będzie smacznym dodatkiem do białego mięsa. Tak zamarynowane mięso warto owinąć folią aluminiową.
  3. Dzięki temu kurczak będzie jeszcze bardziej soczysty.

Zobacz także: 4 proste przepisy na sałatki na grilla. Musisz je wypróbować!

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów