Poznaj przepis na smaczną i tradycyjną karpatkę. Ten przepis sprawdzi się w czasie świąt!

Julita Buczek 24.01.2019
przepis karpatka dżem ciasto wielkanoc
Fotografia: Shutterstock

Poznaj sprawdzony przepis na ciasto oraz tradycyjny krem do karpatki. Tego typu ciasto świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Wypróbuj nasz przepis już dziś.

Karpatka jest wyrobem cukierniczym, który składa się z dwóch blatów ciasto przełożonych kremem. Ma jasny kolor oraz śmietankowy smak, często podobny do budyniu. Karpatka najczęściej wykonywana jest na tak zwanym spodzie parzonym, który wykonuje się bardzo prosto i szybko. Kruche ciasto zazwyczaj jest grubości 6 milimetrów. Spodni blat najczęściej smaruje się marmoladą, która dodaje ostrzejszego smaku. Karpatka będzie świetnie prezentować się na wielkanocnym stole, to jeden z tych deserów, którego nie można zabraknąć przy stole. Twoja rodzina oraz przyjaciele będą na pewno zachwyceni!

Zobacz także: Poznaj łatwe przepisy na masę kajmakową. To świetny dodatek do ciast!

  • W wielu sklepach znajdziesz gotowe mieszanki, które pozwolą ci jeszcze szybciej wykonać tradycyjną karpatkę. Proszek do przygotowania ciasta oraz kremu z pewnością przydadzą się, kiedy nie masz czasu na przygotowywanie tradycyjnego wypieku.

Karpatka

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • 5 małych,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g),
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 750 ml mleka,
  • 200 g miękkiego masła

    Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania,
  • masło i mąka do formy

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa.
  2. Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia, całość zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm posmarować masłem i posypać mąką.
  4. Jedną część ciasta wyłożyć łyżką na blachę, następnie za pomocą płaskiej łopatki (np. silikonowej), rozprowadzić ciasto po blaszce. Łopatkę co chwilę wkładać do ciepłej wody, aby ciasto za bardzo się nie kleiło. Piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie.
  5. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika odczekać kilka minut, zdjąć placek z blaszki, umyć ją i osuszyć, powtórzyć pieczenie drugiego placka.

Masa:

  1. Ugotować budynie: w szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe i cukier, resztę mleka dobrze zagotować, wlać mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszać aż budyń będzie miał gładką konsystencję. Następnie gotować budyń przez ok. 1 - 2 minuty aż zacznie bulgotać. Wówczas odstawić z ognia i ostudzić. W trakcie studzenia co chwilę zamieszać, aby nie zrobił się kożuch.
  2. Miękkie masło ubijać mikserem przez ok. 2 minuty, aż będzie bardziej napuszone, następnie dodając po łyżce ostudzony budyń ubijać dalej na puszystą i jasną masę.
  3. Powstały krem rozsmarować na jednej części ciasta, przykryć drugim plackiem. Odstawić bez przykrycia w chłodne miejsce na 1 godzinę.

Zobacz także: Przepis na kogel-mogel. Sprawdź, jak smakuje ten deser!

Karpatka z dżemem

  • Karpatka to jedno z tych ciast, które warto przygotować na święta. Jej smak przypomni nam z pewnością dzieciństwo. Tradycyjna karpatka jest bardzo dobra, jednak jeszcze lepsza okaże się po dodaniu dżemu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki:

  • 200 ml wody,
  • 150 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 5 jajek,
  • krem,
  • 500 ml mleka,
  • 200 g dżemu wiśniowego,
  • 150 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • cukier puder do ozdoby

Przygotowanie:

  1. W garnku rozpuszczamy masło i wodę. Do gotującej się wody z masłem dodajemy mąkę. Na małym ogniu mieszamy, aż składniki się połączą, a ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia. Do ostudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, energicznie mieszając, aż połączą się z ciastem. Gotowe ciasto przelewamy do podłużnej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
  2. 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Żółtka wraz z 150 ml zimnego mleka i obiema mąkami łączymy ze sobą. Do gotującego się mleka wlewamy jajeczno – mleczną mieszankę i mieszamy na małym ogniu, aż otrzymamy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z wystudzonym budyniem.
  3. Wystudzone ciasto kroimy na pół. Dolną warstwę smarujemy dżemem wiśniowym, następnie smarujemy krem budyniowy. Na kremie układamy górną warstwę ciasta i posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz także: Przepis na ciasto miodownik. Poznaj smak tego wielkanocnego deseru!

Rozwiąż nasz quiz. Może okazać się nie taki prosty!

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów