2 smaczne przepisy na ciasto ambasador. Poznaj jego smak!

Julita Buczek 29.01.2019
ciasto ambasador na wielkanoc
Fotografia: Shutterstock

Poznaj łatwy przepis na ciasto ambasador, które z pewnością zaskoczy cię swoim smakiem oraz aromatem.

Ciasto ambasador to nic innego jak przekładane ciasto na biszkopcie z dodatkiem budyniu oraz bakalii. Na pierwszy rzut oka może wydawać się pracochłonne, jednak wcale takie nie jest. Przygotujesz je bardzo szybko, a smak ciasta ambasador ucieszy niejednego domownika. Ciasto ambasador sprawdzi się również jako smaczny deser podczas świąt wielkanocnych.

Zobacz także: Poznaj łatwe przepisy na masę kajmakową. To świetny dodatek do ciast!

Ciasto ambasador

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 płaskie łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa (podstawowa):

  • 1 litr mleka,
  • 400 g miękkiego masła,
  • 7 łyżek cukru,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki spirytusu

dodatkowo do masy jasnej:

  • puszka brzoskwiń w syropie

dodatkowo do masy ciemnej:

  • 3 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 100 g czekolady,
  • 100 g rodzynek,
  • skórka otarta z połowy sparzonej pomarańczy

Polewa:

  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 200 g nutelli,
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie herbatników kakaowych,
  • 1 opakowanie herbatników maślanych

Składniki:

  1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, odkładamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy.
  2. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Ostudzić.

Masa budyniowa:

  1. Szklankę mleka, żółtka, budynie i obie mąki miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Przygotowany budyń przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  2. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy spirytus i krótko miksujemy. Powstałą masę dzielimy na pół.
  3. Do jednej dodajemy dobrze odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
  4. Do drugiej masy dodajemy nutellę, posiekaną czekoladę i orzechy, startą skórkę z pomarańczy i rodzynki. Dobrze mieszamy.

Polewa:

  • Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnku. Mieszamy.

Wykonanie:

  • Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń. Wykładamy kolejno masę czekoladową, ciemne herbatniki, na nich wykładamy masę z brzoskwiniami i jasne herbatniki. Na wierzchu wylewamy polewę czekoladową.

Ciasto ambasador z galaretką

  • To pyszne, kolorowe ciasto z dodatkiem galaretek z pewnością sprawdzi się jako przepyszny tort. Ciasto ambasador wykonasz szybciej niż ci się wydaje.

Składniki:

  • jajo kurze 6,
  • cukier 1/4 szklanki,
  • mąka pszenna Typ 500 1 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • ocet 1 łyżka,
  • śmietana 30 % 200 g,
  • mascarpone 250 g,
  • mleko 1 szklanki,
  • cukier 1/3 szklanki,
  • żelatyna 2 łyżki,
  • galaretka 3-4 opakowania,
  • aromat 1 szt. rumowy,
  • masło 1/2 kostki (100 g),
  • cukier 1/2 szklanki,
  • kakao 2 łyżki,
  • woda 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. Każdą galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy stężeje pokroić w kostkę.
  2. Białka ubić na masę, pod koniec utrwalić cukrem. Ubić jeszcze raz do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do żółtek dodać pianę i mieszać stopniowo wsypywać mąkę. Delikatnie mieszać, wylać na blachę z papierem do pieczenia.
  3. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Żelatynę zalać małą ilością wody. Mleko doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Lekko ostudzić, aby masa stężała.
  5. Śmietanę ubić z cukrem, a następnie dodać serek mascarpone oraz aromat. Mieszać i wlać mleko oraz żelatynę. Wszystko ma się połączyć. Wyłożyć na dolny blat biszkoptu. Przykryć górnym blatem, lekko docisnąć, aby całość się połączyła. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Zobacz także: 2 przepisy na bułeczki cynamonowe - poznaj smak tego deseru na nowo!

Rozwiąż nasz quiz, wcale nie jest taki łatwy!

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów