Poznaj przepis na pieczony boczek. Wypróbuj smaczny przepis na Wielkanoc!

Julita Buczek 05.02.2019
boczek pieczony przepis wielkanoc
Fotografia: Shutterstock

Wypróbuj smaczny przepis na boczek pieczony i ciesz się jego smakiem już dzisiaj.

Boczek pieczony zaraz obok karkówki pieczonej to idealne danie na święta wielkanocne. Może być świetnym dodatkiem do chleba lub domowego chrzanu. Naucz się jak dobrze wykonać boczek pieczony, a jego smak z pewnością cię zachwyci. Boczek można upiec na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest dodatek miodu oraz papryki. Dzięki temu mięso będzie jeszcze bardziej chrupiące oraz miękkie. Boczek nabierze smaku oraz aromatu, który rozejdzie się po całym domu, zwiastując nadejście świąt wielkanocnych. Domowe i proste przepisy bez dodatkowych ulepszaczy smaku powinny stać się tymi ulubionymi.

Zobacz także: 2 smaczne przepisy na ciasto ambasador. Poznaj jego smak!

Boczek pieczony przepis

  • Poznaj smaczny przepis na boczek pieczony. Ten prosty przepis okaże się jednym z lepszych podczas świąt wielkanocnych. Wypróbuj smaczny przepis i ciesz się doskonałym daniem podczas spotkań w rodzinnym gronie.

Składniki:

  • 1,2 kg surowego boczku bez skóry i żeber,
  • łyżka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek

Przygotowanie:

  1. Boczek opłukać i dokładnie osuszyć ręcznikiem.
  2. Czosnek obrać i utrzeć z solą. Natrzeć nim boczek ze wszystkich stron. Oprószyć majerankiem, odłożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki na 24 godziny.
  3. Formę wyłożyć folią aluminiową, przełożyć do niej mięso i podlać niewielką ilością wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec 40 minut, podlewając odparowaną wodą.
  4. Upieczone mięso ostudzić i pokroić w plasterki.
  5. Tak upieczony boczek świetnie zastąpi wędlinę.

Boczek pieczony w rękawie

  • Boczek pieczony, który zostanie podany na zimno, z pewnością będzie uznany za bardzo smaczną wędlinę. Marynowanie boczku powinniście zacząć od wybrania odpowiednich przypraw, jeśli chcecie, aby wasze danie było bardziej aromatyczne, musicie wybrać ostrzejsze przyprawy. Boczek pieczony w rękawie z pewnością stanie się jeszcze smaczniejszy, jeśli dodamy do niego warzywa jak np. cebulę czy ziemniaki.

Składniki:

  • 700-1000 g boczku wieprzowego ze skórą,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Boczek umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem. Skórkę boczku natrzeć solą.
  2. Czosnek obrać z łupin i posiekać drobno. Natrzeć mięso wszystkim przyprawami.
  3. Boczek należy zrolować i związać. Zamknąć mięso w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki, aby przegryzło się sosem.
  4. Następnego dnia wyjąć boczek z lodówki. Mięso należy przełożyć do rękawa. Zamknąć worek klamerkami.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 45 minut.

Zobacz także: 3 przepisy na sos chrzanowy odkryj niesamowity smak tego sosu na nowo

Sprawdź swoją wiedzę w naszym quizie. Nie każdy jest w stanie go w pełni wykonać!

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów