Poznaj łatwy przepis na ajerkoniak. Jego smak cię zachwyci!

Julita Buczek 30.01.2019
przepis na domowy ajerkoniak wielkanoc
Fotografia: Shutterstock

Poznaj łatwy przepis na domowy ajerkoniak, który z pewnością stanie się idealnym uzupełnieniem barku w twoim domu. Ajerkoniak możesz również podać swoim bliskim podczas świąt Wielkanocnych.

Jeśli chcecie wypróbować przepis na domowy ajerkoniak, koniecznie zapoznajcie się z poniższymi pomysłami na ten znakomity trunek. Ajerkoniak jest naprawdę dobry, a co za tym idzie smaczny, a także łatwy w przygotowaniu.

Zobacz także: 2 przepisy na klops z jajkiem. Jego smak z pewnością cię zaskoczy!

  • Ajerkoniak zawiera bardzo dużo wapnia. Ten składnik jest niezbędny do budowy komórek, a także jednym ze składników, który pomaga w walce z arytmią. Ajerkoniak w swoim składzie posiada żelazo, fosfor, potas, cynk czy nawet fluor.

Poznaj inne przepisy na domowe alkohole:

Ajerkoniak - przepis

  • Ajerkoniak jest likierem jajecznym, który posiada bardzo dużą gęstość. Jego głównymi składnikami są jajka, cukier oraz brandy. Ajerkoniak to nic innego jak domowy likier jajeczny. Po odpowiednim połączeniu składników jest gęsty oraz żółty, spokojnie może konkurować z domowymi nalewkami. Ajerkoniaku można używać do polewania ciast czy nawet lodów. Klasyczny ajerkoniak można przygotować na Święta Wielkanocne, ponieważ będzie smacznym dodatkiem do wielkanocnych dań oraz deserów. 

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 200 ml spirytusu,
  • 125 ml koniaku

Przygotowanie:

  1. Oddzielić białka od żółtek. Ubić mikserem żółtka z cukrem oraz wanilią. Wszystkie składniki mają się połączyć i stworzyć puszysty kogel-mogel. Ubijając dolewać zimne mleko.
  2. Mieszać dokładnie mikserem i stopniowo dolewać spirytus oraz koniak.
  3. Przelać do butelek i przechowywać w lodówce.

Ajerkoniak przepis na spirytusie

Składniki:

Produkty potrzebne do przepisu:

  • 250 ml spirytusu,
  • 250ml zagęszczonego mleczka z puszki,
  • 250 dag cukru pudru,
  • 5 żółtek

Przygotowanie:

  1.  Żółtka ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem.
  2.  Dolewamy mleczko z puszki i miksujemy.
  3.  Na końcu delikatnie wlewamy spirytus. Mieszamy, przelewamy do butelek i schładzamy.

Zobacz także: Jajka wielkanocne - poznaj smaczne przepisy na świąteczne dania

Sprawdź swoją wiedzę w naszym quizie. Nie każdy jest w stanie go w pełni wykonać!   

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów