Potrawy wielkanocne - wybierz najsmaczniejsze dania na święta!

Julita Buczek 14.02.2019
potrawy wielkanocne przepisy
Fotografia: Shutterstock

Poznaj najlepsze potrawy wielkanocne i zainspiruj się naszymi przepisami na święta. Dzięki nim twoje święta będą bardzo udane!

Podczas Wielkanocy najważniejsze jest śniadanie wielkanocne. To pierwszy posiłek podczas świąt, dlatego przykładamy do niego szczególną uwagę. Równie ważny jest świąteczny obiad, który bardzo często spędzamy w gronie najbliższej rodziny oraz przyjaciół, serwując wtedy potrawy wielkanocne.

Zobacz także: Stół wielkanocny - jak powinien wyglądać? Nasze pomysły cię zainspirują!

Potrawy wielkanocne - jakie wybrać?

W Wielkanoc obiad powinien być przygotowany z odpowiednią starannością. Należy pamiętać o tym, aby był jeszcze bardziej odświętny niż zwykłe obiady niedzielne. Z pewnością na tego typu uroczystość warto wybrać odpowiednie potrawy wielkanocne. W Wielkanoc najczęściej królują mięsa przygotowywane pod różną postacią, mogą to być np. mięsa nadziewane, zapiekane lub duszone. Potrawą, która powinna znaleźć się na każdym, wielkanocnym stole powinny być pasztety oraz jajka. To właśnie one głównie kojarzą nam się ze świętami. Poznaj popularne potrawy wielkanocne, które powinny znaleźć się na twoim stole podczas tych świąt.

Zobacz także:

Święta Wielkanocne nie mogą odbyć się bez jajek, które podawane są pod różną postacią. Jajka na twardo serwowane są z tradycyjnym, domowym majonezem lub chrzanem. Wielkanoc to również czas spotkań z rodziną, dla której warto przygotować żurek wielkanocny z dodatkiem białej kiełbasy.

Bardzo ważne miejsce na stole wielkanocnym zajmują domowe produkty, jak np. majonez, ćwikła lub chrzan. Bardzo ważnym daniem jest również pasztet, babka wielkanocna, pascha czy nawet mazurek wielkanocny.

Symbolika wielkanocnych potraw

Tradycyjna polska Wielkanoc może być bardzo ważnym świętem zarówno pod względem kulinarnym, jak i duchowym. To właśnie ten czas pozwoli na spędzenie trochę czasu z bliskimi czy dalszą rodziną.

Żurek lub biały barszcz

  • Żurek i biały barszcz to tradycyjne wielkanocne danie. To właśnie ta potrawa jest symbolem Wielkiego Postu. Obowiązkowa pozycja w świątecznym menu to właśnie barszcz biały, można podawać go z dodatkiem kiełbasy lub jajkiem. Podany przy rodzinnym stole smakuje jeszcze lepiej z domowym chlebem.

Potrawy z jajek

  • Jajka są bardzo klasycznym symbolem, który symbolizuje odrodzenie i triumf życia nad śmiercią. Podczas Wielkanocy, na stołach pojawiają się piękne, kolorowe pisanki, które tradycyjnie spożywa się z chrzanem.

Wędlina na świątecznym stole

Chrzan domowy na Wielkanoc

  • Podczas Wielkanocy warto wykonać domowy chrzan, będzie bardzo dobrym dodatkiem do jajek lub mięs. Bardzo smaczny chrzan z pewnością sprawdzi się jako uzupełnienie żurku wielkanocnego.

Symbolika soli oraz chleba

  • Chleb symbolizuje Ciało Chrystusa, które jest niezbędnym do życia pokarmem. Sól chroni życie przed zepsuciem, jest symbolem prawdy oraz oczyszczenia.

Zobacz także: Poznaj 2 smaczne przepisy na wieniec drożdżowy. To idealny deser na Wielkanoc!

Jeśli myślisz, że wiesz dużo o Wielkanocy? Rozwiąż nasz quiz, wcale nie jest taki prosty!   

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów