Łatwe przepisy na domowy poncz. Jego smak zachwyci twoich bliskich

Julita Buczek 09.11.2018
poncz na święta
Fotografia: Shutterstock

Poncz jest idealnym napojem, który z pewnością sprawdzi się podczas Świąt lub Sylwestrowej nocy. Bez wątpienia warto poznać składniki na poncz oraz dokładny przepis, który ułatwi jego przygotowanie.

Poncz to bardzo smaczny napój alkoholowy, który jest mocno korzenny. Poncz może być podawany na ciepło lub zimno. Klasyczny poncz wykonuje się z wielu składników, które świetnie się ze sobą komponują. Tradycyjny poncz sporządza się z herbaty, cukru, cytryny oraz wina. Do ponczu można dodać również sok owocowy, który podkreśli smak całego napoju. Napój jest bardzo popularny w rejonach Włoch, Hiszpanii czy nawet Francji. Poncz to również syrop z alkoholem, którym nasącza się ciasta.

Święta już niedługo, a już po nich Sylwester oraz Karnawał. W tym okresie świetnie sprawdzi się przepis na klasyczny poncz, który będzie orzeźwiającym napojem. Jakie są składniki ponczu, dowiesz się z naszego artykułu.

Składniki ponczu

  • Cytrusy i alkohol to świetne połączenie, które od razu kojarzy się z ponczem. Ten napój może być świetnym zastępstwem tradycyjnego alkoholu czy drinków. Poncz można pić w akompaniamencie pieczonego mięsa lub słodkiego deseru.

Składniki:

  • 400 ml soku z cytryny,
  • 200 ml przecieru z rokitnika,
  • 600 ml rumu,
  • 800 ml soku ananasowego,
  • ok. 20 listków mięty,
  • jabłko,
  • głębokie naczynie do ponczu,
  • jigger lub miarka kuchenna,
  • wyciskarka do cytrusów,
  • kostki lodu,
  • kubeczki

Przygotowanie:

  1. Umyć, obrać owoce i pokroić na drobne kawałki.
  2. Dodaj liście mięty.
  3. Wycisnąć 400 ml soku z cytryny.
  4. Do dużej miski wlać wszystkie płynne składniki. Dokładnie wymieszać. Do kubków rozlewać łyżką barmańską lub chochlą.

Zobacz także: Smak z dzieciństwa na wigilijnym stole. Poznaj smaczne przepisy na karpia smażonego! 

Poncz przepis na poncz z rumem

Składniki:

  • 4 duże pomarańcze,
  • 3 plastry ananasa z puszki,
  • sok z 2 pomarańczy,
  • butelka czerwonego wytrawnego wina,
  • 100 ml rumu,
  • 10 dag cukru

Przygotowanie:

  1. Pomarańcze wyszorować i obrać, z miąższu usunąć wszystkie białe błonki i pokroić w cienkie plasterki.
  2. Ananasa odsączyć i pokroić w cienkie plasterki. Połowę soku z ananasa połączyć z sokiem z pomarańczy, cukrem, winem oraz rumem i podgrzewać ciągle mieszając.
  3. Poncz z owocami przelać do dzbanka. Opcjonalnie można udekorować spiralkami skórek z pomarańczy.
  4. Podawać gorący w wysokich szklankach. 

Poncz z winogron

Składniki:

  • 200 g różnego rodzaju winogron (czarne, różowe, zielone),
  • 700 ml różowego wina,
  • 100 ml soku grejpfrutowego,
  • 7 łyżek cukru pudru,
  • 100 ml tequili,
  • 100 ml soku z żurawiny

Przygotowanie:

  1. Winogrona ułożyć na tacy wyłożonej pergaminem, tak aby nie stykały się ze sobą. Zamrozić.
  2. Pozostałe składniki wymieszać w dzbanku, dodać zmrożone winogrona.
  3. Podawać z dużą ilością lodu.

Zobacz także: Przepis na barszcz wigilijny oraz zakwas. Te przepisy przydadzą się w święta!

Poncz z dodatkiem wina

  • Wino posiada bardzo wiele pozytywny właściwości, które mogą dobrze wpływać na nasz organizm. Dzięki dużej zawartości witaminy A oraz witaminy z grupy B, ma dobry wpływ na nasze ciało. Wino z winogron do kolacji poprawia trawienie i sprawia, że cały nasz organizm zdecydowanie lepiej przyjmuje spożywany posiłek.

Składniki:

  • mały melon miodowy,
  • 300 ml wina białego stołowego,
  • 300 ml wina słodkiego różowego,
  • kilka ciemnych winogron pociętych w półcentymetrowe plastry

Przygotowanie:

  1. Pokroić melona w kostkę.
  2. Na tacy wyłożonej pergaminem należy ułożyć kostki melona taka, aby się ze sobą nie stykały. Dobrze zamrozić, najlepiej przez całą noc.
  3. Przygotować duży dzbanek lub miskę. Wymieszać wino białe oraz różowe, dodać plastry winogron i kostki melona.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów