3 sprawdzone przepisy na pyszny obiad. Są banalnie proste!

Julita Buczek 13.05.2020 AKTUALIZACJA: 13.05.2020
przepisy na obiad
Fotografia: Shutterstock

Najsmaczniejsze przepisy na szybki i zdrowy obiad. Sprawdźcie, jakie przepisy znalazły się na naszej liście.

Obiad to jeden z ważniejszych posiłków w ciągu dnia. Warto na to danie przygotować coś pożywnego i smacznego, co będzie smakować całej rodzinie.

Zapoznajcie się z szybkimi przepisami na pyszne dania, które wykonacie w okamgnieniu i nie będziecie musieli spędzać długich godzin w kuchni.

3 sprawdzone przepisy na pyszny obiad

Placki z cukinii bez dodatku mąki

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek

Przygotowanie:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie odcisnąć nadmiar wody z cukinii.
  2. Do cukinii dodać cebulę pokrojoną wcześniej w drobną kostkę, płatki owsiane, dodać jajka.
  3. Doprawić przyprawami. Dokładnie wymieszać.
  4. Usmażyć na złoty kolor z obu stron.

Kulki mięsne z makaronem

Składniki:

  • 1 ziemniak,
  • 400 g mielonego mięsa,
  • 1 mała cebula,
  • natka pietruszki,
  • 1 jajko,
  • mąka,
  • oliwa extra vergine,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • kilka liści bazylii,
  • 75 g makaronu na porcję,
  • świeżo starty parmezan,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • mąka

Przygotowanie:

  1. Ziemniaka obrać, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść widelcem. 
  2. Cebulę pokroić na drobne kawałeczki i dodać do mięsa. Mięso dokładnie wyrobić z puree ziemniaczanym. Dodać pieprz oraz sól do smaku.
  3. Mokrymi dłońmi odrywać po kawałku mięsa i formować kulki. Obtoczyć kuleczki w mące.
  4. Na dużej patelni podgrzać 4 łyżki oliwy, stopniowo układać pulpety i podsmażyć z każdej strony.
  5. Na patelnię wlać przecier pomidorowy. Doprawić przyprawami. 
  6. Ugotować makaron w osolonej wodzie.
  7. Pulpety można podawać z makaronem lub ryżem.

Zapiekanka z białej kiełbasy i pora

Składniki:

  • 3 pory,
  • 50 dag białej kiełbasy,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 łyżki masła,
  • 150 g sera Goudy,
  • 1 szklanka wywaru z rosołu lub kostki,
  • 1 1/2 łyżki mąki

Przygotowanie:

  1. Pory umyć i pokroić.
  2. Kawałki pora włożyć do wywaru z rosołu i gotować około 6 minut na wolnym ogniu.
  3. Do wywaru włożyć kiełbaski i parzyć je około 8 minut. Po tym czasie kiełbaski pokroić w plasterki.
  4. W małym garnku roztopić masło i wsypać mąkę. Całość przesmażyć.
  5. Zalać wywarem z rosołu. Dzięki temu powstanie pyszny sos.
  6. Na dno formy do zapiekania dodać sos. Ułożyć pora i kiełbaskę.
  7. Dodać resztę sosu i posypać papryką.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut pod przykryciem.

Wypróbujesz nasz pomysły na pyszne obiady?

Zobacz także: Makaron z kiełbasą. Poznaj nasze sprawdzone przepisy!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów