Placek z truskawkami - 4 różne przepisy na pyszne ciasta

Julita Buczek 27.05.2020 AKTUALIZACJA: 27.05.2020
placek z truskawkami
Fotografia: Shutterstock

Placek z truskawkami to jedno z lepszych ciast dla osób, które nie umieją gotować. Ono nie może się nie udać. Nie dość, że jest bardzo proste w wykonaniu, to jeszcze długo zachowuje świeżość. Wypróbuj poniższe przepisy na wariacje klasycznego placka z truskawkami.

Placek z truskawkami to nic innego niż klasyczne ciasto truskawkowe - jest niesamowicie smaczne i bardzo proste w wykonaniu. Jeśli nie lubisz truskawek, możesz wymienić je na inne owoce sezonowe.

Warto jest, jednak wykorzystać truskawki, na które obecnie jest sezon.

Placek z truskawkami

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 5 jajek,
  • 200g masła,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 40 dag truskawek.

Przygotowanie:

1. Masło rozpuścić razem z mlekiem i cukrem waniliowym, ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na przemian z wystudzonym masłem i mlekiem. Wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25/30 cm).

2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Pokroić na mniejsze kawałki i rozłożyć na cieście. Piec około 50 minut w 180 st.

Zobacz też:  Biszkopt z truskawkami - mamy kilka przepisów do wypróbowania!

Placek z truskawkami i galaretką

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • kostka masła,
  • 5 jajek,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 60 dag truskawek,
  • 2 szklanki kremówki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • łyżka żelatyny instant,
  • galaretka truskawkowa,
  • łyżka prażonych płatków migdałowych.

Przygotowanie:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, na końcu dodać mąkę, proszek i wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, wymieszać.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, piec 50 minut w temp. 180 st C.
  5. Galaretkę przyrządzić zgodnie z przepisem producenta, schłodzić.
  6. Truskawki opłukać, oczyścić, przepołowić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Kremówkę ubić z cukrem, wymieszać z żelatyną.
  7. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem śmietankowy i truskawki, polać tężejącą galaretką, wstawić do lodówki na 2 godziny.
  8. Posypać płatkami.

Zobacz też: Ciasto z truskawkami i budyniem - szybkie i proste przepisy

Placek z truskawkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 50 g mielonych migdałów,
  • 50 cukru,
  • garść posiekanych migdałów - opcjonalnie.

Dodatkowo:

  • pół kilograma truskawek.

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Zmieszaj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  3. Do masła dodaj jajka i zmiksuj masę.
  4. Dodaj mąkę i krótko zmiksuj - do uzyskania jednolitej masy.
  5. Wylej ciasto do przygotowanej foremki o wielkości 24/24 cm.

Kruszonka:

  1. Zmieszaj razem masło, mąkę, cukier i mielone migdały - rozetrzyj w palcach, tworząc grudki ciasta.

Wykończenie:

  1. Na wierzch ciasta wyłóż truskawki - możesz je pokroić.
  2. Na owoce wyłóż kruszonkę.
  3. Możesz też posypać na koniec całe ciasto migdałami.
  4. Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu ciasto ostudź.

Placek z truskawkami i budyniem

Składniki:

  • mąka pszenna 2 szklanki,
  • masło 1 kostka,
  • cukier kryształ 3/4 szklanki,
  • żółtka 3 sztuki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • budyń śmietankowy 3 torebki,
  • mleko 2 % 1 litr,
  • cukier 5 łyżek,
  • masło 1/2 kostki,
  • mąka 1 szklanka,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • truskawki świeże 300 gram.

Przygotowanie:

  1. Z podanych pięciu pierwszych składników wyrobić kruche ciasto. Najpierw rozetrzeć mąkę z proszkiem, masłem i cukrem. Kiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku, wbijam jajka.
  2. Blaszkę posmarować tłuszczem, wylepić grubą warstwą ciasta.
  3. Podpiec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  4. W tym czasie przyrządzić budyń według wskazówek na opakowaniu.
  5. Gorący, gęsty - wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć połówki owoców, wciskając je delikatnie w budyń.
  6. Ze składnikami na kruszonkę, czyli z trzech ostatnich: masła, cukru i mąki, postąpić podobnie, jak w przypadku ciasta kruchego.
  7. Mąkę, cukier i masło rozetrzeć w palcach, aby przybrało formę wilgotnego piasku.
  8. Sypką kruszonką posypać wierzch ciasta.
  9. Przygotowane tak ciasto włożyć do piekarnika na 45 - 50 minut.
  10. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.

Wypróbujesz nasze przepisy?

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów