Placek z malinami - 4 przepisy na smaczne desery

Julita Buczek 17.05.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
placek z malinami
Fotografia: Fotografia Fotolia

Placek z malinami można wykonać na wiele różnych sposobów, koniecznie przetestujcie jeden z nich. Możesz wykonać go z dodatkiem słodkiej bezy, budyniu lub owocowej galaretki. Takie połączenia z pewnością będą strzałem w dziesiątkę!

Szukając pomysłu na smaczny deser, natrafiliśmy na modne ostatnio placki z owocami. Warto wypróbować te z malinami, ponieważ są bardzo zdrowe i bardzo smaczne. Wszystkie ciasta są łatwe w wykonaniu. Maliny to owoce, które powinny znaleźć się w twojej diecie, ponieważ posiadają wiele cennych dla naszego organizmu składników. Ich składzie znajdziesz witaminy z grupy B, błonnik czy nawet kwas foliowy.

Zobacz też: Ciasto z malinami - 5 smacznych przepisów, które musisz wypróbować

Placek z malinami

Placek z malinami jest bardzo lekki i smaczny, to idealne wykorzystanie owoców sezonowych, jakim są maliny. Tego typu ciasto sprawdzi się podczas rodzinnego pikniku lub niedzielnego spotkania.

Składniki:

ciasto:

  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie:

  • 500 g świeżych malin
  • 7 białek jajek
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 3/4 szklanki oleju z pestek winogron

Przygotowanie:

  1. W dużym naczyniu wymieszać mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać do niej posiekane masło i zagnieść całość w dłoniach.Podzielić ją na dwie części w proporcjach 3:2 i zawinąć w folię aluminiową, po czym wstawić do zamrażarki na 6 godzin. Po upływie tego czasu rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
  2. Wyłożyć prostokątną blachę papierem do pieczenia i zetrzeć na nią ciasto. Rozłożyć spód równomiernie i lekko odcisnąć. Podpiec go na złoty kolor przez ok. 20-30 minut.
  3. Ubić białka jajek na sztywną pianę za pomocą miksera, po czym zacząć dosypywać do masy cukier. Ostrożnie dodać proszek budyniowy oraz olej  i ciągle miksować całość, aż pianka będzie gładka. Ponownie rozgrzać piekarnik do tej samej temperatury, po czym wyłożyć nadzienie na podpieczony spód. Wyrównać je i ułożyć na nim maliny, a górę posypać drugą częścią ciasta startego na tarce.
  4. Piec placek przez ok. 40 minut, aż urośnie i zarumieni się na złocisty kolor. Po upieczeniu nie wyjmować  go od razu, tylko pozwolić mu się wystudzić w piekarniku przez 10 minut, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  5. Serwować ciasto z listkami mięty, posypką z cukru pudru lub cynamonem, przechowując placek w temperaturze pokojowej.

Zobacz też: Tarta z malinami na 5 różnych sposobów. Na który się skusisz?

Placek z malinami i bezą

Połączenie bezy i malin to idealny duet smakowy. Jeśli czeka cię przyjęcie, koniecznie zrób tego typu placek. Możesz zaserwować go z różowym prosecco, dzięki niemu wydobędziesz jeszcze głębszy, słodki smak. Poza tym zestawienie prosecco i placka z malinami będzie świetnie prezentować się na stole!

Składniki:

Ciasto:

  • 6 dl mąki
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 dl cukru
  • 5 żółtek

Beza:

  • 5 białek
  • 2 dl cukru
  • 2 łyżeczki waniliowego extraktu
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 ¼ dl oleju
  • 300 g malin

Przygotowanie:

  1. Zagnieć kruche ciasto z mąki, proszku do pieczenia, cukru i żółtek.
  2. Włóż ciasto do lodówki, żeby dobrze się schłodziło, na noc lub do zamrażarki na 2 godziny.
  3. Wyłóż formę do pieczenia ( 35x25cm) pergaminem i zetrzyj około 60% ciasta na spód i podpiec na 180 ° C (termoobieg), 1o-15 minut. Zostaw do ostygnięcia.
  4. Ubij pianę na sztywno, dodając cukier i wanilię. Kontynuuj ubijanie dodając mąkę ziemniaczaną, a następnie olej.
  5. Rozsmaruj bezę na spodzie. Na wierzchu bezy ułóż maliny, a następnie zetrzyj resztę ciasta.
  6. Piecz ciasto na 160 º C (termoobieg), około 30 minut.
  7. Niech ciasto ostygnie przed pokrojeniem.

Placek z malinami i budyniem

Połączenie kruchego spodu i słodkiego budyniu z pewnością będzie udane. Dodając maliny przełamiecie słodki smak pozostałych składników.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 140 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki cukru pudru

Masa budyniowa i owoce:

  • 800 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 300 g malin               

Przygotowanie:

  1. Składniki kruchego ciasta posiekać ze sobą.
  2. A potem zagnieść w zwartą kulę, dzielę na 2 części (jedna większa) i wkładam do mrożenia.
  3. Większą ścieram na dno. I zapiec przez 15 minut w 180C.
  4. Przygotować budyń, część mleka zagotować i dodać do tego resztę mleka wymieszaną z proszkami: budyniowymi i cukrem.
  5. Budyń przełożyć na podpieczone ciasto, na to położyć maliny.
  6. Zetrzeć resztę kruchego ciasta na tarce o dużych oczkach.
  7. Piec ok. 50 minut w 180C.

Placek z malinami i galaretką

Składniki:

  • jajko 5 szt.
  • cukier 0,5 szklanek
  • mąka pszenna 0,5 szklanek
  • mąka ziemniaczana 0,5 szklanek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cytryna 1 szt.

Masa:

  • śmietana kremówka 3 opak.
  • galaretka malinowa 3 opak.
  • maliny

Przygotowanie:

Biszkopt:

  1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
  2. Piec 25 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni.
  3. Wystudzony biszkopt skropić sokiem z cytryny wymieszanym z 1/3 szklanki wody i 2 łyżeczkami cukru.

Masa:

  1. 1 galaretkę malinową rozpuścić w 1 szklance wody i ostudzić. Ubić śmietanę i dodać tężejącą galaretkę.
  2. Masę wymieszać z malinami i rozłożyć na upieczony biszkopt.
  3. Na wierzch wylać 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 2 szklankach wody i wstawić do lodówki na 2h.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów