Pierogi z truskawkami - smaczny i szybki przepis

Julita Buczek 09.05.2018 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
pierogi z truskawkami
Fotografia: Fotolia

Pierogi z truskawkami przygotujecie teraz szybko i bez tracenia zbędnego czasu, dzięki naszym przepisom wyjdą miękkie i bardzo smaczne. Znaleźliśmy cenne rady, które z pewnością pomogą wam podczas gotowania, a finalny smak z pewnością was pozytywnie zaskoczy.

Dobrze przygotowane pierogi potrafią być naprawdę smaczne. Ten deser możesz wykonać na obiad lub jako słodką przekąskę. Z naszych przepisów dowiesz się, jaki jest najlepszy na pierogi z truskawkami i jak dobrze zrobić ciasto.

Zobacz też: Ciasto z truskawkami i budyniem - szybkie i proste przepisy

Przepis na pierogi z truskawkami

Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 2 jajka,
  • woda,
  • 1 kg truskawek,
  • sól,
  • cukier.

Przygotowanie:

  1. Z mąki, jajek i wody zagnieść ciasto.
  2. Ciasto cienko rozwałkować.
  3. Wykroić szklanką kółka.
  4. Dodawać po jednej truskawce i sklejać.
  5. Układać na ręczniku papierowym.
  6. Zagotować wodę z odrobiną soli.
  7. Wrzucać pierogi na gotującą się wodę.
  8. Zagotować i odcedzić.

Zobacz też: Tarta z truskawkami - idealne ciasto na lekki deser

Ciasto na pierogi

Sekret dobrych pierogów to nie tylko smaczny farsz. Główną rolę odgrywa również ciasto, które musi być odpowiednio miękkie i doprawione. Jeśli szukasz dobrego przepisu na ciasto do pierogów mamy dla ciebie przepis, który musisz wypróbować.

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 2 garście ugotowanych, zimnych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka stołowa miękkiego masła,
  • co najmniej 1 szklanka gorącej wody.

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysypać mąkę i zrobić dołek.
  2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko i masło. Jeśli ciasto będzie na wytrawne pierogi, dodać szczyptę soli.
  3. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i delikatnie dolewać wodę. Robić to stopniowo, aby nie przelać.
  4. Kiedy wszystkie składniki się połączą, ugniatać ciasto tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne.
  5. Stolnicę posypać mąką i za pomocą wałka, rozwałkować ciasto na grubość 3 milimetrów. Kubkiem wykroić kółka i lepić pierogi.
  6. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Bardzo ważne jest jednak to, żeby wkładać pierogi do gotowania od razu po zlepieniu, zwłaszcza jeśli są z owocami, żeby nie przeciekły sokiem i się nie rozlepiły. W tym celu warto nastawić wodę na gotowanie, zanim zaczniemy sklejać pierogi.

Zobacz też: Ciasto z truskawkami - te proste przepisy przypadną ci do gustu

Ciasto na pierogi z truskawkami

Klasyczne ciasto na pierogi przygotowuje się z mąki, wody i jajka. Jest ono dosyć twarde, jednak można temu zaradzić, stosując się do jednej zasady podczas jego przygotowywania.

Przepis na ciasto do pierogów z truskawkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:

Dwie szklanki mąki, do której uprzednio dodaliśmy sól, zalewamy szklanką wrzącego mleka, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kiedy mąka połączy się z mlekiem i przestygnie, wykładamy całość na stolnicę i zagniatamy, wcześniej dodając jajko, delikatnie posypując wszystko mąką, aż do uzyskania pożądanej gęstości.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Produkty, które utrudniają odchudzanie

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów