Pieczarki faszerowane - poznaj 4 łatwe przepisy

Julita Buczek 10.05.2018
pieczarki faszerowane
Fotografia: Fotolia

Jeśli szukacie ciekawego przepisu na smaczną przystawkę lub danie główne, dobrze trafiliście. Pieczarki faszerowane są naprawdę smaczne, a dzięki dodatkowym właściwościom bogate w składniki odżywcze. To one zagoszczą na naszym talerzu tej wiosny, dlatego musisz poznać przepisy na ich przyrządzenie!

Pieczarki faszerowane to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podać jako obiad lub smaczną przekąskę. Nasze przepisy uwzględniają wiele różnych propozycji podania tego klasycznego grzyba. Pieczarki to jedne z tych grzybów, które bez problemu możemy kupić w sklepach. Dzięki ogólnej dostępności tego rodzaju grzybów warto poznać zdrowe przepisy na ich przyrządzenie. W większości sklepów kupisz tylko jeden gatunek, a występuje ich znacznie więcej.

Pieczarki mogą być również świetnym źródłem:

Pieczarki wspomagają odchudzanie, dlatego warto dopisać je do swojej listy zakupów podczas stosowania różnego rodzaju diet. Przed rozpoczęciem diety, warto sprawdzić swój współczynnik BMI. Pomoże w tym kalkulator BMI. Pieczarki są również niskokaloryczne (w 100 g znajduje się tylko 22 kcal), zawierają mało tłuszczów, hamują ich wchłanianie i zmniejszają apetyt.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa,
  • 500 g pieczarek, najlepiej większych,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera,
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • po 1/4 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:

  1. Do miski włożyć mięso mielone. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  2. Odłamać nóżki pieczarek. Łyżeczką wydrążyć części kapelusza, robiąc jak najwięcej miejsca na farsz.
  3. Nóżki pieczarek i wydrążone części kapeluszy posiekać na desce, włożyć na patelnię. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, łyżkę oliwy i podsmażyć na patelni przez kilka minut, co chwilę mieszając.
  4. Doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodać starty czosnek i natkę pietruszki. Przełożyć do miski z mięsem, dodać odrobinę bułki tartej, przyprawy i wymieszać.
  5. Wydrążone kapelusze pieczarek napełnić farszem. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut. Na 8 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem.
  6. Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też: Pieczarki smażone - jako przystawka lub dodatek do dania głównego

Pieczarki faszerowane serem

Składniki:

  • 20 pieczarek,
  • 20 g masła,
  • 50 g cebuli,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 30 g sera żółtego,
  • 3 łyżki bułki tartej.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C.
  2. Z pieczarek odkroić nóżki i drobno je posiekać.
  3. Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni na maśle. Zestawić z ognia. Dodać nóżki pieczarek, pietruszkę i jajko, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Ser żółty zetrzeć.
  5. Farszem napełniać kapelusze pieczarek i układać na blaszce. Posypać żółtym serem i bułką tartą.
  6. Zapiekać przez 3-5 minut, aż się zrumienią.

Zobacz też: Krem ze szparagów. Jak przyrządzić zupę z najpopularniejszych afrodyzjaków?

Pieczarki faszerowane jajkiem

Składniki:

  • duże pieczarki: 6 sztuk,
  • cebula: 1 sztuka,
  • jajka: 2 sztuki,
  • czosnek: 1 ząbek,
  • bułka tarta: 1 łyżka,
  • natka pietruszki: 1 łyżka,
  • sól, pieprz: 1 szczypta,
  • starty żółty ser: 5 dekagramów.

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyścić, odciąć nóżki.
  2. Ogonki posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju.
  3. Jajka ugotować na twardo, oskubać i pokroić w kosteczkę. Połączyć z cebulką i podsmażonymi nóżkami.
  4. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki i doprawić do smaku. Pieczarki oprószyć solą i pieprzem nałożyć farsz, posypać serem.
  5. Piec ok. 25 min w temp. 200st.

Zobacz też: Produkty o niskim indeksie glikemicznym są ważne dla diabetyków, ale mogą też korzystnie wpłynąć na odchudzanie

Pieczarki portobello faszerowane w piekarniku

Składniki:

  • opakowanie pieczarek portobello
  • pół cebuli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • ser cheddar

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie myjemy i posypujemy solą i pieprzem. Soli można dodać więcej, bo niesłone pieczarki nie są dobre.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i delikatnie podsmażyć na patelni, pod koniec dodać pomidorki koktajlowe pokrojone w ósemki. Usmażony farsz nałożyć na pieczarki.
  3. Następnie na wierzchu poukładać kawałeczki sera.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około pół godziny.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Wyglądasz tak, jak jesz. Te produkty naprawdę wpływają na wygląd naszej cery

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów