Pieczarki na różne sposoby - nadziewane, faszerowane i grillowane

Weronika Misiuk 23.05.2018
pieczarki faszerowane i grillowane
Fotografia: Shutterstock

Pieczarki z grilla to pyszna przekąska. Są aromatyczne, doskonale smakują, a przy tym zawierają mało kalorii. Na spotkania przy grillu znakomicie nadają się pieczarki faszerowane serem żółtym lub pieczarki nadziewane pomidorami. Sięgnij po najlepsze przepisy na grilla!

Pierwszy powiew wiosennego wiatru to oznaka, że już wkrótce będzie można zacząć sezon grillowy. Co zatem warto „wrzucić na ruszt”? Polecamy przepisy na pyszne pieczarki z grilla.

Zobacz także: Krewetki z grilla na 2 sposoby. Jak najlepiej przyrządzić krewetki?

Jak zrobić pieczarki faszerowane?

  • Warzywa te znakomicie nadają się do faszerowania i grillowania. Pieczarki z grilla kuszą swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. Można je zrobić w wersji z mięsem, lub wegeteriańskiej np. nadziewając je farszem warzywnym lub serowym. W przypadku pieczarek doskonale sprawdzi się dowolny ser żółty, który pięknie roztopi się podczas grillowania, nadając pieczarkom wyrazisty smak zapach. Ja zrobić pieczarki faszerowane żółtym serem? To proste!

Składniki:

  • ½ kg dużych pieczarek
  • 300 g dowolnego sera żółtego
  • przyprawy: sól, pierz
  • zioła

Sposób wykonania:

  1. W pierwszej kolejności delikatnie myjemy warzywa i oddzielamy kapelusze od nóżek.
  2. Następnie sięgamy po ser żółty i ścieramy go na tarce lub kroimy w drobne kosteczki, które wkładamy do środka pieczarek.
  3. Wszystko to doprawiamy solą
  4. i pieprzem oraz ziołami. Gotowe pieczarki umieszczamy na grillu i grillujemy do momentu aż ser się rozpuści, a pieczarki nabiorą rumianego, ciemnego koloru.
  5. Trzeba być jednak ostrożnym, z związku z tym, że pieczarki składają się w ponad 90% z wody pod wpływem wysokiej temperatury mogą się kurczyć i marszczyć, a także tracić swój sok i aromat.

Pieczarki nadziewane serem mozzarella i pomidorami

  • Co na grilla? Zamiast zwykłego sera żółtego możemy zastosować tradycyjną, włoską mozzarellę, która ma znakomite właściwości rozciągające i pod wpływem ciepła szybko topnieje. Mozzarella w połączeniu z dojrzałymi, soczystymi pomidorami to prawdziwa gratka dla miłośników grilla. To bardzo łatwa i szybka przekąska na spotkania przy grillowym stole w gronie rodziny i znajomych. Jak je przyrządzić?

Składniki:

  • ½ kg pieczarek
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2 starte ząbki czosnku
  • koktajlowe pomidorki - kilka sztuk
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia
  • 3 duże kulki sera mozarella

Sposób wykonania:

  1. Na początku myjemy pieczarki, a następnie odcinamy ich nóżki, zostawiając tylko same kapelusze.
  2. Oliwę mieszamy z czosnkiem, a następnie smarujemy nią pieczarki.
  3. Mozzarellę ścieramy na tarce i jej odrobinę umieszczamy wewnątrz kapelusza.
  4. Do środka wkładamy połowę pomidorka koktajlowego. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Możemy również dla smaku dodać inne przyprawy, jak bazylia, czy tymianek, które jeszcze bardziej podkreślą ich smak. Połączenie świeżych pomidorów z rozpływającą się w ustach mozzarellą z pewnością zachwyci wszystkich gości.

 Zobacz też: 4 proste przepisy na marynowane pieczarki

Inne przekąski na grilla - pieczarki z masłem czosnkowym

  • Dla fanów masła czosnkowego w każdej postaci, pieczarki na grilla z jego dodatkiem będą najlepszym pomysłem. To pyszna przekąska, a zarazem szybka i łatwa przyrządzeniu. Masło czosnkowe jest niezawodne na grilla. Doskonale podkreśla smak wszystkich grillowych dań.

Składniki:

  • 5 dużych pieczarek
  • 1/4 kostki masła
  • sok z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • przyprawy

Sposób wykonania:

  1. Pieczarki dokładnie myjemy, a następnie przypadku każdej z nich nożykiem odcinamy ogonek od kapelusza.
  2. Do środka dodajemy kilka kropelek soku z cytryny. Następnie zajmujemy się przygotowaniem masła czosnkowego.
  3. W tym celu masło należy wymieszać ze startym ząbkiem czosnku.
  4. Jeżeli ktoś lubi jego intensywny smak i zapach może pokusić się o dodanie większej ilości. Na koniec dodajemy przyprawy i całość dekorujemy natką pietruszki.

Bawarskie pieczarki na grilla

  • Ten, kto choć raz odwiedził Bawarię, ten wie, że żaden grill nie może odbyć się tam bez tej pysznej, lekkiej przekąski. To doskonała propozycja dla osób, będących na diecie wegetariańskiej.

Składniki:

  • 5 dużych pieczarek
  • 100 g sera feta
  • starty ząbek czosnku
  • bazylia
  • przyprawy: sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Po dokładnym umyciu pieczarek należy odkroić ich trzon od kapelusza.
  2. Ser feta kroimy w drobne kostki i razem z odrobiną czosnku umieszczamy wewnątrz kapelusza. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy.
  3. Chociaż warzywa z grilla nie tracą tyle swoich cennych właściwości, jak np. pieczarki smażone, to cały czas staramy się kontrolować czas grillowania, aby nie stały się zbyt suche i pomarszczone.
  4. Aby podkreślić ich smak warto także zastosować sosy do grilla, np. ziołowy lub koperkowy.

Zobacz też: Pieczarki duszone - 4 sprawdzone przepisy

Pieczarki smażone, czy z grilla?

Wspólne, rodzinne spotkania w ogrodzie to najlepsza okazja, aby spróbować pysznych grillowych przysmaków. Pieczarki z grilla mają niezwykły, charakterystyczny zapach i są mniej kaloryczne niż te, przyrządzane na patelni.  Pieczarki należą do najczęściej uprawianych warzyw na świecie. Ich delikatny uniwersalny smak sprawia, że nadają się do wielu różnych dań, takich jak zupy, sosy, makarony, zapiekanki, jak również dania mięsne. Są to produkty niskokaloryczne, które aż w  90-95% składają się z wody. Poza tym znajdziemy w nich witaminy, kwas foliowy, błonnik oraz liczne przeciwutleniacze.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów