Patatas bravas. Poznaj przepis na pikantne hiszpańskie ziemniaki!

Roksana Orlicka 01.07.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Patatas bravas
Fotografia: Shutterstock

Patatas bravas to danie, które wywodzi się z Hiszpanii i jest tam niezwykle popularne. Bez problemu przygotujesz je w domu!

Potrawę najczęściej podaje się z ostrym sosem paprykowym lub pomidorowym. Nie można o tym zapominać, bo patatas bravas powinno być obficie polane sosem. Danie jest zaliczane jako hiszpańskie tapas

Patatas bravas jest proste w przygotowaniu i do tego błyskawiczne! Ziemniaki kroi się w ćwiartki lub ósemki i smaży na rozgrzanym oleju.

Natomiast do sosu wykorzystuje się mieszankę słodkiej i ostrej papryki, wędzonej papryki, cebuli, czosnku, liści laurowych, soli, pieprzu i oliwy.

Patatas bravas można potraktować jako osobny posiłek lub dodatek do dania głównego. Skomponuje się z mięsem i warzywami.

Niektóre przepisy podpowiadają, żeby ugotować ziemniaki, a dopiero potem pokroić je w kostkę i usmażyć. Warto wiedzieć, że Hiszpanie smażą surowe ziemniaki.

Sprawdź, jak łatwo przygotować patatas bravas i odpowiednie sosy.

Łatwy przepis na patatas bravas

Przygotowanie samych ziemniaków jest najprostszym procesem. Sprawdź, jakie to łatwe.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, następnie umyj dokładnie.
  2. Gotuj przez 10-13 minut we wrzącej wodzie.
  3. Następnie pokrój ziemniaki na kawałeczki.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wsyp przygotowane ziemniaki.
  5. Smaż ziemniaki na złoty kolor.

Zobacz także: Churros to hiszpański przysmak! Te łakocie bez problemu przygotujesz w domu!

Przepis na sos Aioli:

Składniki:

  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta chilli
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Czosnek obierz, następnie ucieramy go z solą - czosnek powinien być całkowicie rozdrobniony.
  2. Do większej miski włóż żółtka jajek i dodaj zgnieciony wcześniej czosnek.
  3. Następnie wlej oliwę z oliwek.
  4. Dodaj sok z cytryny.
  5. Całość zmiksuj na małych obrotach.
  6. Otrzymane składniki powinny przypominać majonez.

Przepis na ostry sos do patatas bravas

Składniki:

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • duża szczypta pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej misce dodaj czosnek, przecier, pieprz i sól.
  2. Całość zmiksuj.
  3. Następnie dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.

Przepis na sos do patatas bravas

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej.
  3. Cebulę i czosnek zeszklij na ogniu.
  4. Dodaj mąkę i przyprawy.
  5. Smaż przez trzy minuty, mieszaj cały czas.
  6. Możesz dolać trochę wody, ale naprawdę niewiele.
  7. Niech sos ciągnie się na małym ogniu przez 12 minut.

Zobacz także: Tortilla de patatas to hiszpański omlet z ziemniakami. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów