Pak choi - kilka pomysłów na wykorzystanie tej orientalnej kapusty!

Roksana Orlicka 31.05.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Pak choi
Fotografia: Shutterstock

Pak choi wykorzystuje się w wielu daniach kuchni azjatyckiej. Od jakiegoś czasu bez problemu można ją znaleźć również w sklepach w Polsce!

Pak choi jest często nazywana kapustą chińską. W kuchni najczęściej wykorzystuje się jej zielone liście. Pak choi dodaje się do zup, przygotowuje jako osobne dania lub traktuje jako przystawkę.

Z pak choi można przygotować również wiele sałatek, jej smak doskonale skomponuje się z daniami typu stir-fry i zupami, w tym popularnym ramenie i pho.

A jak obrabiać termicznie pak choi? Można ją gotować, dusić i smażyć - w zależności od preferencji. Niektórzy jadają ją na surowo.

Pak choi jest bogate w wartości odżywcze. W kapuście znajdziemy sporo wapnia, witaminę C, potas i kwas foliowy.

Jak wykorzystać pak choi w kuchni? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów.

Przepis na smażone pak choi

Są osoby, które nie przepadają za jedzeniem warzyw. Pak choi można podać jako przystawkę lub dodatek do obiadu. Wystarczy ją odpowiednio przygotować i dodać aromatyczne przyprawy.

Składniki:

  • 4 pak choi
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka brązowego cukru

Przepis:

  1. Każdą kapustę pak choi przekrój na dwie części.
  2. Czosnek drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Ułóż kapustę, dodaj sos sojowy, brązowy cukier oraz przyprawy.
  4. Wymieszaj tak, żeby przyprawy przykryły pak choi.
  5. Smaż przez pięć minut.
  6. Posyp obficie sezamem.

Zobacz także: Dashi przygotujesz w domu. Poznaj przepis na ten azjatycki bulion!

Azjatycka sałatka, czyli przepis na pak choi z aromatycznym tofu

Pak choi wywodzi się z kuchni azjatyckiej, dlatego idealnie skomponuje się z marynowanym tofu.

Sprawdź, jak przygotować takie danie!

Składniki:

  • 4 kapusty pak choi
  • 1 kostka tofu naturalnego

do marynaty będziesz potrzebować:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczkę oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczkę curry
  • 1 łyżeczkę wędzonej papryki

Przygotowanie:

  1. Tofu pokrój w kostkę i umieść w małej miseczce.
  2. Dodaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj, żeby tofu połączyło się z przyprawami.
  3. Pak choi umyj i przekrój na pół. Duś przez pięć minut na patelni na niewielkiej ilości oleju.
  4. Tofu usmaż na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
  5. Pak choi i wyłóż na talerz, posyp tofu i sezamem. Możesz również podawać z pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Zobacz także: Zupa miso powinna odzwierciedlać porę roku. Ten azjatycki przysmak przygotujesz w domu

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów