Pad Thai to pomysł na azjatycki obiad w pół godziny! Bez trudu przygotujesz go w domu!

Roksana Orlicka 03.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Pad Thai
Fotografia: Shutterstock

Pad Thai to danie, które wywodzi się z kuchni tajskiej, ale szybko znalazło wielu miłośników na całym świecie. 

Przygotowanie Pad Thaia jest z pozoru bardzo łatwe - wszystkie składniki przygotowujemy na jednej patelni. Pad Thai może się jednak przypalić, dlatego należy przygotowywać go bardzo ostrożnie.

Jeśli uda się nam przestrzegać kilku prostych zasad, to przygotujemy przepyszny, azjatycki obiad w niecałe 30 minut!

Pad Thai - o czym należy pamiętać przed gotowaniem?

Przede wszystkim trzeba uważać, żeby nie przypalić szalotki. Dodatkowo należy zadbać, aby kurczak nie zrobił się suchy lub żeby krewetki się nie skurczyły.

Warto przygotować sobie wszystkie produkty odpowiednio wcześniej i wrzucać je na gorącą patelnię w odpowiednim momencie. W ten sposób unikniemy ewentualnych wpadek.

Pad Thai - prosty przepis na tajskie danie

Pad Thai to prawdziwy klasyk wśród tajskich dań. Ta potrawa z powodzeniem przyjęła się również w Polsce.

Sprawdź, jak ją przygotować.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 papryczka chilli
  • 1 opakowanie kiełków fasoli mung
  • 1 garść posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1 limonka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Przygotuj makaron ryżowy - przełóż go do miski, następnie zalej wrzątkiem i odstaw. Makaron po chwili zrobi się miękki.
  2. Szalotkę, czosnek i ostrą paprykę pokrój bardzo drobno, następnie posiekane warzywa wymieszaj z łyżeczką cukru.
  3. Dodaj sok wyciśnięty z limonki i sos rybny.
  4. Rozgrzej olej na patelni, dodaj makaron i posiekane wcześniej warzywa.
  5. Dodaj łyżkę sosu rybnego oraz sosu sojowego.
  6. Makaron przełóż na talerz.
  7. Na patelni ponownie rozgrzej olej, dodaj kurczaka i podsmaż go na złoto.
  8. Dodaj makaron i podsmażaj przez maksymalnie 2 minuty.
  9. Następnie makaron przełóż na jeden bok patelni, dodaj odrobinę oleju i wbij jajko.
  10. Odczekaj chwilę, następnie makaron wymieszaj z jajkiem.
  11. Posiekany szczypiorek i kiełki wymieszaj z makaronem.
  12. Makaron przełóż do miseczek i posyp jeszcze większą ilością szczypiorku i posiekanymi orzechami.

Pad Thai w wersji wegetariańskiej - łatwy przepis

Wegetarianie nie muszą rezygnować z przygotowania Pad Thaia w domu. Jest to naprawdę łatwe.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 2 opakowania tofu
  • 1 niewielki kalafior podzielony na różyczki
  • 2 szalotki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 opakowanie kiełków fasoli mung
  • 1 garść orzeszków ziemnych
  • 1 marchewka
  • 2 żółte papryki

Składniki potrzebne do przygotowania sosu:

  • 7 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 4 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy umieść w miseczce i zalej go wrzącą wodą. W ten sposób makaron zmięknie i będzie nadawał się do jedzenia.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw miseczkę.
  3. Następnie pokrój dokładnie wszystkie warzywa w kostkę.
  4. Tofu również pokrój w kostkę, na patelni rozgrzej olej i dodaj tofu.
  5. Tofu smaż do momentu aż będzie miało złoty kolor i przełóż je na talerz.
  6. Następnie na patelnię wrzuć wszystkie warzywa.
  7. Dodaj makaron i wszystko wymieszaj dokładnie.
  8. Dodaj ponownie tofu.
  9. Całość zalej sosem i dokładnie wymieszaj.
  10. Dodaj kiełki fasoli mung.
  11. Gotowego pad thaia przełóż do miseczki, posyp posiekanymi orzechami i szczypiorkiem.
  12. Całość możesz skropić sokiem z limonki.

Zobacz także: Zupa Tom Kha jest przygotowywana na bazie słodkiego kokosa. Jak ją zrobić?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów