Okonomiyaki bez problemu przygotujesz w domu. Wypróbuj łatwe przepisy na "japońską pizzę"!

Roksana Orlicka 17.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Okonomiyaki
Fotografia: Shutterstock

Okonomiyaki to potrawa, która wywodzi się z Japonii i przypomina placki z dużą ilością nadzienia. Z łatwością przygotujesz je w domu!

Okonomiyaki to danie, do którego można wykorzystać różnorodne składniki. W tłumaczeniu słowo "okonomiyaki" oznacza "smaż, co chcesz".

Okonomiyaki często jest nazywane "japońską pizzą". Mówi się o tym, że Japończycy stworzyli to danie przez przypadek, by wykorzystać resztki jedzenia.

Okonomiyaki - czym jest?

Trudno wskazać jeden odpowiedni przepis na okonomiyaki - wszystko zależy od fantazji kucharza i preferencji osób, dla których jest przygotowywane danie.

Najczęściej okonomiyaki podaje się z warzywami, kurczakiem, wieprzowiną oraz owocami morza.

Do przygotowania ciasta wykorzystuje się zaledwie trzy składniki - mąkę pszenną lub mąkę z korzeni nagaimo, jajka oraz wodę.

Okonomiyaki podaje się obowiązkowo z kapustą i z sosem otafuku. Można jednak przygotować własny sos.

Łatwy przepis na okonomiyaki

Okonomiyaki można bez problemu przygotować w domu w uproszczonej wersji. Sprawdź, jak to zrobić!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki bulionu dashi (można wykorzystać wodę)
  • 2 jajka
  • 1 główka kapusty
  • 4 plastry boczku
  • 1 cebula dymka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duża garść suszonych wodorostów
  • 1 duża garść szczypiorku

Składniki sosu:

  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 3 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski.
  2. Następnie dodaj bulion dashi lub wodę oraz jajka i wymieszaj dokładnie.
  3. Dodaj szczyptę soli.
  4. Przygotuj wszystkie składniki sosu i odstaw na chwilę.
  5. Kapustę oraz cebulę posiekaj drobno, następnie dodaj warzywa do ciasta.
  6. Wlej porcję ciasta na rozgrzaną patelnię. Uformuj okrągły placek, na górze ułóż plasterki boczku.
  7. Po 4 minutach przewrócić placek na drugą stronę, jednak musisz to robić bardzo ostrożnie.
  8. Gdy placek będzie upieczony, przełóż go na talerz i udekoruj sosem. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem oraz suszonymi wodorostami.

Zobacz także: Sajgonki to chińska przekąska. Przygotujesz je w niecałe pół godziny

Przepis na okonomiyaki w wersji warzywnej

Okonomiyaki można podać z różnego rodzaju mięsem. Te japońskie placki idealnie komponują się z warzywami. To danie przygotujesz w niecałe pół godziny!

Sprawdź, jakie to proste.

Składniki:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • Imbir wielkości kciuka
  • ½ główki kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 dymki
  • Łagodny sos:
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 limonka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj roztrzepane rózgą jajka.
  2. Imbir zetrzyj na tarce i dodaj do masy, przypraw sosem sojowym oraz pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
  3. Kapustę posiekaj drobno, podobnie z dymką. Następnie marchew zetrzyj na tarce.
  4. Warzywa dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj.
  5. Rozgrzej patelnię, następnie wlej na nią olej.
  6. Umieść na patelni porcję ciasta.
  7. Smaż na złoto z obu stron.
  8. W osobnej misce umieść wszystkie składniki sosu i dokładnie wymieszaj.

Zobacz także: Udon - jak go wykorzystać w kuchni? Kilka sprawdzonych przepisów!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów