Ogórki kiszone, małosolne i konserwowe. Jak zrobić przetwory?

Julita Buczek 22.05.2018 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
ogórki kiszone w słoikach
Fotografia: Fotografia Shutterstock

Ogórek idealnie nadają się na przetwory. Ogórki kiszone, ogórki małosolne i ogórki konserwowe to pyszne, zdrowe przekąski dla każdego. Nie wiesz, na czym polega kiszenie ogórków i jak przyrządzić ogórki korniszony? Podpowiadamy, jak zrobić przetwory z ogórków.

Ogórki konserwowe, kiszone i małosolne. Dlaczego warto po nie sięgać?
Wśród sezonowych warzyw niewątpliwie króluje ogórek. Ogórki kiszone, małosolne albo w postaci konserwowej to dla niektórych niemal nieodłączny element codziennego menu. 100 g ogórka to tylko 12 kalorii. Można je stosować na różnych dietach odchudzających, np. diecie dr Dąbrowskiej. Poznaj jego zalety, aby skutecznie wykorzystywać je na co dzień.

Ogórki kiszone zawierają wiele składników mineralnych i witamin. Oto niektóre z nich:

Zobacz też: Ogórki małosolne. Mamy na nie łatwy sposób

Ogórki kiszone - na czym polega kiszenie ogórków?

Chociaż w sklepach mamy bardzo duży wybór tych warzyw od różnych producentów, to chyba nikt nie ma wątpliwości, że najlepiej smakują przetwory z ogórków przygotowane samodzielnie według tradycyjnych, sprawdzonych receptur, które do dziś stosują nasze mamy i babcie. Przepis na ogórki kiszone wbrew pozorom wcale nie jest trudny. Jedzenie ogórków kiszonych wzmacnia odporność oraz reguluje trawienie, ze względu na dużą zawartość błonnika.
Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • kilka ząbków czosnku
  • koperek
  • korzeń chrzanu
  • kilka liści wiśni
  • listek laurowy
  • sól kamienna do przetworów

Sposób wykonania:

  1. W pierwszej kolejności dokładnie myjemy warzywa. Następnie gotujemy litr wody
  2. w garnku i wsypujemy do niej 2 łyżki soli. Na spodzie dużego słoika o pojemności ok. 2 l. układamy koperek, starty chrzan, czosnek, listki wiśni i laurowy. Na to układamy ogórki i zalewamy je osoloną, gorącą wodą.
  3. Następnie słoik mocno zakręcamy. Kiszone ogórki są gotowe po 2-4 dniach.

Zobacz też: Smaczna i zdrowa zupa szpinakowa

Ogórki małosolne - przepis

Te chrupiące, pachnące warzywa znakomicie smakują jako samodzielna przekąska, jak również jako dodatek, np. do dań mięsnych.

Jak zrobić ogórki małosolne? To proste!
Składniki:

  • ogórki - 1kg
  • koperek -3 pęczki
  • 3 obrane i pokrojone ząbki czosnku
  • obrany korzeń chrzanu
  • 3-4 liście wiśni
  • kilka listków laurowych
  • woda 1,5l
  • sól kamienna do przetworów

Sposób wykonania:

  1. W pierwszej kolejności do dużego garnka wlewamy zimną wodę i przez ok. trzy godziny moczymy w niej ogórki, a następnie dokładnie myjemy. W międzyczasie przygotowujemy jeden duży lub kilka mniejszych słoików.
  2. Wrzucamy do nich czosnek, kawałki chrzanu, koperek oraz liście wiśni. Następnie bardzo ściśle układamy warzywa w słoiku na przemian z innymi dodatkami. Do wody dodajemy niecałe 2 łyżki stołowe soli i zalewamy nią ogórki. Słoik należy przykryć
  3. i umieścić w chłodnym, zacienionym miejscu na kilka dni. Gdy zalewa stanie się mętna, to znak, że prawdopodobnie przetwory są już gotowe do spożycia. Jeżeli chcemy mieć również ogórki na zimę, możemy je dodatkowo poddać je pasteryzacji.

Jak przyrządzić ogórki konserwowe?

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • gorczyca
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • 4 listki laurowe
  • marchewka pokrojona w plasterki
  • 1 szklanka octu
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania:

  1. Trzy marchewki kroimy w plasterki i gotujemy do momentu, aż staną się miękkie. Następnie gotujemy zalewę z litra wody i szklanki octu.
  2. Dodajemy do niej cukier i dwie łyżki soli. To wszystko razem gotujemy. W słoiku układamy pionowo ogórki oraz wrzucamy do niego ząbek czosnku, listek laurowy, ziele angielskie, przyprawy i ugotowaną wcześniej marchewkę.
  3. Na koniec dodajemy zalewę i solidnie zakręcamy słoik. Całość pasteryzujemy ok. 15-20 minut.

Zobacz też: Smaczna zupa szczawiowa - zobacz najlepsze przepisy

Przetwory z ogórków – zalety spożywania

  • Ogórki kryją w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Mają wiele właściwości odżywczych. To znakomita, samodzielna szybka i smaczna przekąska w ciągu dnia. Doskonale gasi pragnienie w upalne dni, ponieważ w ponad 90% składa się z wody. Przetwory z ogórków są niskokaloryczne, w związku z czym zaleca się ich stosowanie w trakcie diet odchudzających. Znajdziemy w nich również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe.

Kiszone ogórki – najlepszy środek na oczyszczanie i zakwaszenie organizmu

Kiszone ogórki znakomicie wpływają na metabolizm. Koktajl lub chłodnik przygotowany na ich bazie ma działanie moczopędne, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Zawarty w ogórkach zielony barwnik chlorofil zapobiega nagromadzaniu się w organizmie szkodliwych substancji i oczyszcza go z toksycznych związków. Warzywa te są również źródłem potasu, który wpływa na prawidłową pracę serca oraz pomaga regulować ciśnienie krwi, dlatego ich jedzenie zaleca się także osobom chorym na nadciśnienie.

Wbrew pozorom, kiszonki pomagają odkwasić organizm. Osoby skarżące się na długotrwałe złe samopoczucie spowodowane zakwaszeniem organizmu powinny regularnie sięgać po te warzywa, ponieważ przywracają równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Są również skutecznym środkiem na zgagę, ponieważ chronią przed nadmiernym wytwarzaniem kwasu solnego w żołądku.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Weronika Misiuk, Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów