Obiad dla dzieci - kilka pomysłów na szybkie i zdrowe posiłki

Roksana Orlicka 01.06.2020
Dziewczynki zajadające się warzywami
Fotografia: Shutterstock

Dzieci bywają bardzo wybredne, dlatego trudno przygotować dla nich zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Jak zachęcić malucha do jedzenia obiadu?

Dzieci z reguły są niejadkami. Nieufnie podchodzą do wszelkiego rodzaju warzyw, nie zachwycają ich skomplikowane potrawy. Dzieci lubią prostotę i delikatny smak oraz kolory.

Dlatego warto zadbać o to, żeby dania na ich talerzu były kolorową kompozycją.

Z drugiej strony rodzice dbają o to, żeby ich pociechy zajadały się wartościowymi posiłkami.

Jak to połączyć i co przygotować najmłodszym na obiad?

Szybki obiad dla dzieci - przepis na zupę pomidorową z kolorowym makaronem

Pomidory to jedne z najzdrowszych warzyw, dlatego warto żeby znalazły się w diecie każdego dziecka. Pomidorówkę przygotowuje się łatwo i szybko, a większość dzieci za nią przepada.

Malucha do zjedzenia takiej zupki może zachęcić fantazyjny makaron - w sklepach można znaleźć kolorowe makarony lub takie w kształcie literek i zwierzątek.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Pomidory, marchewkę i czosnek ułóż na na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą.
  2. Piecz przez 25 minut w 220 stopniach.
  3. Upieczone warzywa umieść w dużym garnku i zalej je bulionem. Dodaj sól i gotuj przez 20 minut.
  4. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem.
  5. Podawaj z makaronem i listkami świeżej bazylii.

Pomysł na obiad dla dzieci - frytki z warzyw

Dzieci uwielbiają frytki! Można dla nich przygotować kolorowe frytki z najróżniejszych warzyw. Koniec unikania witamin i wybrzydzania. Sprawdźcie, jak przygotować takie frytki.

Składniki:

  • 1 duży batat
  • 1 ziemniak
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 nieduży seler
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w paski przypominające frytki.
  2. Duża blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż starannie warzywa - ważne, żeby nie nachodziły na siebie, bo nie upieką się równo.
  3. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
  4. Pilnuj warzywa, żeby się nie przypaliły.

Dania obiadowe dla dzieci - przepis na lekkie jogurtowe placuszki

Dzieci chętnie zajadają się wszelkimi rodzaju naleśnikami i pankejkami. Bez problemu można przygotować ich zdrowszą wersję. Sprawdź, jak to zrobić!

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 szklanka borówek amerykańskich

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wbij jajka, zmiksuj je z cukrem.
  2. Dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
  3. W drugiej misce połącz mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Następnie przesiej mąkę przez sito.
  5. Masę wymieszaj z borówkami amerykańskimi.
  6. Na patelni rozprowadź olej, następnie rozgrzej patelnię i nakładaj porcję placuszków.
  7. Smaż do momentu aż placuszki jogurtowe zarumienią się z obu stron.

Takie placuszki najlepiej podawać ze świeżymi owocami lub posypane cukrem pudrem. Można wykorzystać też dżem, miód czy masło orzechowe.

Zobacz także: Zupa krem z pora – jak przygotować to przepyszne danie?

Zdrowy obiad dla dziecka - przepis na pyszną panierkę do rybki

Ryba to kolejny element obiadu, do którego dzieci podchodzą z dystansem. Wystarczy przygotować pyszną i chrupiącą panierkę i na pewno zmienią zdanie!

Składniki do przygotowania panierki:

  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 duże garści płatków kukurydzianych
  • 1 niewielkie jajko

Przygotowanie panierki:

  1. Zacznij od pokruszenia płatków kukurydzianych - możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą moździerza.
  2. Przygotowane płatki przesyp na duży talerz.
  3. W drugim talerzu rozbij jajko.
  4. Do trzeciego talerza przesyp mąkę.
  5. Przygotowaną rybę kolejno mocz w mące, jajku i płatkach kukurydzianych.
  6. Jeśli nie chcesz smażyć takich paluszków w panierce, to upiecz rybę w piekarniku.
  7. Wystarczy 20 minut w 180 stopniach.

Zobacz także: Kotlety z ciecierzycy – jak je przygotować?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów