Nalewka z aronii ma wiele prozdrowotnych właściwości! Sprawdź proste przepisy bez gotowania

Sylwia Bagińska 20.06.2018
Nalewka z aronii - aroniówka
Fotografia: shutterstock

Nalewka z aronii skutecznie chroni nasze zdrowie i pomaga przy wielu schorzeniach i dolegliwościach. Koniecznie sprawdź, 3 sprawdzone przepisy na nalewkę z aronii!

Z owoców aronii można przygotować wiele przetworów, m.in. nalewki. Przygotowanie nalewek z aronii nie jest trudne. Są przepisy, które nie wymagają nawet gotowania. Nalewka z owoców aronii jest poleca przy wielu dolegliwościach i schorzeniach.

Zobacz także: Nagietek lekarski na co w szczególności jest polecany?

Nalewka z aronii - przepis z użyciem imbiru i kardamonu

Przygotowanie tej nalewki z aronii nie wymaga gotowania.

Składniki:

  • aronia (1 kilogram),
  • spirytus (1 litr),
  • wódka (1 litr),
  • wanilia (1,5 laski),
  • imbir (kawałek około 3 centymetrów),
  • kardamon (3 ziarenka).

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie owoce aronii, a następnie je osusz i włóż do szklanego słoja.
  2. Dodaj cukier oraz wanilie, imbir i kardamon.
  3. Zalej wszystko wódką i imbirem.
  4. Słój z nalewką odłóż na minimum 3 tygodnie w ciepłe miejsce. Raz dziennie pamiętaj, aby potrząsnąć naczyniem.
  5. Po upływie 3 tygodni, należy odcedzić nalewkę i przelać do butelek.
  6. Odstawić na minimum pół roku.

Nalewka z aronii - przepis z użyciem goździków

Ten przepis na nalewkę także nie wymaga gotowania. Cierpki smak aronii przełamią goździki.

Składniki:

  • aronia (1 kilogram),
  • cukier (około kilograma - 800 gram),
  • wanilia (2 laski),
  • wódka (1 litr),
  • 5 goździków.

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie owoce aronii i włóż do szklanego, dużego słoja.
  2. Dodaj wanilie i goździki.
  3. Zasyp wszystko cukrem i zakręć słoik.
  4. Odstaw na dwa dni w mocno nasłonecznione miejsce - pamiętaj, żeby kilka razy dziennie potrząsać słoikiem.
  5. Po upływie 2 dni wlej do słoika wódkę i ponownie zamknij słoik.
  6. Przygotowaną nalewkę trzymaj w nasłonecznionym miejscu przez 2 tygodnie.
  7. Po 2 tygodniach odcedź nalewkę i przelej ją w butelki.
  8. Nalewka z aronii powinna być odstawiona na minimum 6 miesięcy. Najlepiej jeśli będzie to chłodne i zaciemnione miejsce, np. piwnica.

Nalewka z aronii - przepis z użyciem cytryny

Cytryna przełamie smak cierpkiej i gorzkiej aronii. Nalewka wymaga gotowania, ale jest łatwa w wykonaniu.

Składniki:

  • owoce aronii (1 kilogram),
  • liście aronii (20 dekagramów),
  • wódka (1 litr),
  • cytryna (1 duża lub 2 małe),
  • spirytus (0,5 litra)
  • woda (1 litr).

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj cytrynę, a następnie sparz ją wrzątkiem. Następnie należy pokroić skórkę w paseczki, a z miąższu wycisnąć sok i odłożyć do lodówki.
  2. Dokładnie umyj owoce i liście aronii.
  3. Owoce, liście i skórkę cytryny wrzuć do garnka - zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
  4. Odstaw wszystko pod przykryciem na około 24 godziny.
  5. Wywar odcedź przez gazę i zagotuj.
  6. Dodaj do garnka cukier i powolutku mieszaj - aż się rozpuści.
  7. Dodaj wódkę, spirytus i sok z cytryny.
  8. Poczekaj aż wszystko się ostudzi, a następnie przelej do butelek.
  9. Nalewki należy odłożyć na pół roku. Najlepiej w ciemne i chłodne miejsce.

Aronia - właściwości zdrowotne

Aronia jest rośliną bogatą w wiele cennych składników. Jest to między innymi witamina C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina, a także żelazo, potas, sód, wapń, cynk fosfor, magnez. Owoce aronii w swoim składzie posiadają także antocyjany, kwasy fenolowe, polifenole, cukry redukujące oraz białko. 

Picie nalewki z aronii oraz spożywanie innych przetworów z tego krzewu zaleca się przy zaburzeniach widzenia. Aronia hamuje rozwój chorób oczu - między innymi jaskry i zaćmy. Po nalewkę oraz inne przetwory warto sięgać też od czasu do czasu wtedy, kiedy długo pracujemy przed komputerem - aronia poprawia ukrwienie narządu wzroku i niweluje skutki promieniowania monitorów.

Dodatkowo, substancje zawarte w owocach tego krzewu korzystnie wpływają na naczynia krwionośne. Obniżają ciśnienie krwi oraz zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi. 

Cenne składniki, które zawiera aronia są przeciwutleniaczami i dodatkowo zwalczają wolne rodniki. Witaminy i sole mineralne oraz reszta składników chroni komórki przed wolnymi rodnikami, które mogą się przyczynić do rozwoju komórek nowotworowych. 

Zobacz także: 4 łatwe przepisy na muffiny z jagodami. Będziecie pod wrażeniem ich smaku!

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zagłosuj

Który miód lubisz najbardziej?

Liczba głosów:

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Sylwia Bagińska 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej
Więcej newsów