4 przepisy na nalewkę z agrestu - bardzo łatwe w wykonaniu

Julita Buczek 24.05.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
nalewka z agrestem
Fotografia: Fotografia Shutterstock

Wszystkie przepisy na nalewkę z agrestu nie są trudne i nie wymagają specjalistycznego sprzętu. Najważniejszym składnikiem są owoce, które już niedługo będą dostępne na bazarkach lub w sklepach.

Agrest to świetne rozwiązanie podczas wielu problemów trawiennych. Sprawdzi się jako naturalny środek podczas problemów z zaparciami. Wzmaga i poprawia apetyt, reguluje pracę jelit, a także chroni przed chorobami serca. Zawiera dużo wapnia i magnezu przez co polecany jest jako naturalny środek wspomagający mineralizacji kości i zębów. Stosowany w kosmetykach, działa wygładzająco i nawilżająco.

Zobacz też: 4 sprawdzone przepisy na ciasto z agrestem

Te małe, zielone owoce można jeść na surowo, prosto z krzaczka. Zielone są zdecydowanie bardziej kwaśne, a czerwone słodkie i delikatne. Możecie również zrobić ciasto z agrestem, które jest orzeźwiające i bardzo smaczne.

Nalewka z agrestu

Nalewka z agrestu poza walorami smakowymi, jest również bardzo zdrowa. Działa pobudzająco na trawienie.

Składniki:

  • 2 kg agrestu
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu

Przygotowanie:

  1. Agrest pozbawić szypułek, umyć i umieścić w słoju.
  2. Zalać spirytusem, zamknąć, odstawić na miesiąc w zaciemnione miejsce. Po upływie tego czasu zlać powstałą nalewkę, a owoce zasypać cukrem i ponownie odstawić (około tydzień).
  3. Następnie przefiltrować sok, połączyć z nalewką, przelać do butelek i odstawić na 1 miesiąc.

Zobacz też: 5 przepisów na ciasto z truskawkami

Nalewka z agrestu czerwonego

Jest zdecydowanie delikatniejsza niż ta z agrestu zielonego. Będzie idealnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów.

Składniki:

  • 1 kg agrestu czerwonego
  • 1/2 kg cukru
  • kawałek imbiru
  • pół laski wanilii

Przygotowanie:

  1. Wszystko wymieszać w słoiku, lekko zgnieść agrest, zalać wódką.
  2. Zakręcić słoik i odstawić na około miesiąc.
  3. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelki, nalewka będzie gotowa za około 6 miesięcy.

Nalewka z agrestu i czarnej porzeczki

Składniki:

  • 1 kilogram agrestu
  • 0,5 kilograma czerwonych porzeczek
  • 3/4 kilograma cukru
  • 750 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 0,5 litra spirytusu

Przygotowanie:

  1. Owoce umyć, oczyścić. Porzeczki podrywać od gałązek. Wrzucić owoce do dużego słoja. Zasypać cukrem.
  2. Dobrze wymieszać, odstawić na noc.
  3. Następnie wlać wodę i spirytus i odstawić na min 2 miesiące - co jakiś czas przemieszać.
  4. Przecedzić i przefiltrować i zlać do butelek

Zobacz także: Sok z aronii jest bardzo zdrowy. Koniecznie sprawdź, jak go zrobić!

Nalewka z agrestu i miodu

Nalewka z agrestu z dodatkiem miodu z pewnością sprawdzi się, kiedy zapanuje zima lub chłodna jesień. Tego typu nalewka z pewnością podziała na organizm rozgrzewająco.

Składniki:

  • 1 kg agrestu
  • 1 l mocnej wódki
  • 300 g płynnego miodu
  • pół laski wanilii
  • suszony imbir w niewielkiej ilości

Przygotowanie:

  1. Po wrzuceniu agrestu do słoja owoce warto lekko rozgnieść.
  2. Do słoja wrzucamy także pół, przeciętej wzdłuż, laski wanilii oraz kawałeczek suszonego imbiru.
  3. To wszystko zalewamy wódką, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na trzy tygodnie.
  4. Po tym czasie płyn zlewamy, ale pamiętajmy że sporo alkoholu zostało w owocach.
  5. Żeby go wydobyć owoce musimy zalać miodem a słój odstawić na kolejne trzy tygodnie.
  6. Kolejna czynność to ponowne zlanie płynu i połączenie go z tym zlanym już wcześniej.
  7. Połączone składy agrestówki dokładnie filtrujemy i wlewamy do butelek, które trzymamy w ciemnym miejscu jeszcze miesiąc.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów