Dekoracje z owoców na tort. Sprawdź nasze smakowite inspiracje!

Lucyna Juchiewicz 26.06.2020 AKTUALIZACJA: 26.06.2020
Dekoracje z owoców na tort
Fotografia: Shutterstock

Dekoracje z owoców na tort to kolor i świeżość. W połączeniu z kremem lub bitą śmietaną cieszą wzrok i obiecują ucztę dla zmysłu smaku. Sprawdź, w jaki sposób wykorzystać świeże i kandyzowane owoce do dekoracji wyśmienitych tortów!

Dekoracje z owoców na tort jako świeży dodatek

Torty, nawet te „lekkie”, zawierają mnóstwo kremu lub bitej śmietany i biszkopt nasączony ponczem. Takie zestawienie nierzadko sprawia, że całość wydaje się w smaku mdła i zbyt słodka.

Jeśli jednak dodamy do tortu dekoracje z owoców, uzyskamy doskonały efekt: połączenie słodyczy i soczystej świeżości.

Do dekoracji tortów możemy użyć zarówno świeżych owoców, jak i kandyzowanych, które stanowią nie tylko wspaniałą ozdobę, ale także dodają smaku.

Dekoracje na tort owocowy

Trudno wyobrazić sobie tort owocowy bez dekoracji z owoców. Smakowicie ułożone, piękne, kolorowe, będą stanowiły jego dodatkowy atut.

Dobrym przykładem będzie tu tort z owoców leśnych z jagodowym kremem, którym pokryjemy całą jego powierzchnię.

Na górze, z jednej strony, ułożymy w fantazyjny sposób (sprawiający wrażenie nieco niedbałego!) soczyste, świeże owoce: maliny, wiśnie z szypułkami, truskawki i jeżyny.

Dekoracje z owoców na tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki to jeden z najbardziej eleganckich i klasycznych tortów. Składniki, których używa się do jego przygotowania, są ściśle określone, jednak jeśli chodzi o dekoracje, to mamy tu pewną dowolność.

Nasza propozycja? Cały tort smarujemy bitą śmietaną, a na wierzchu, wokół krawędzi, wykonujemy rozetki przy użyciu rękawa cukierniczego.

Na rozetkach układamy po jednej wiśni z szypułką, górę posypujemy startą czekoladą, a boki tortu przykrywamy czekoladą połamaną w duże kawałki. Na dole, na talerzu, układamy świeże wiśnie z szypułkami.

Zobacz także: Owoce, które można jeść na diecie bez wyrzutów sumienia

Dekoracje z owoców i kwiatów na tort

Jeśli chcemy uzyskać efekt świeżego, lekkiego tortu, to warto do jego dekoracji użyć nie tylko owoców, ale także jadalnych kwiatów.

Piękny efekt można na przykład uzyskać, dekorując tort białą polewą i układając na niej połówki winogron, listki melisy oraz stokrotki. Zarówno owoce, jak i kwiaty i listki układamy wokół krawędzi tortu.

Dekoracje z owoców na tort cytrusowy

Połączenie białego kremu lub bitej śmietany z soczystymi, świeżymi owocami, da nam w efekcie tort o nieziemskim smaku, który dodatkowo będzie cieszył nasze oczy.

Ozdabiamy cały tort białym kremem lub bitą śmietaną. Na górze układamy połówki pomarańczy, ćwiartki cytryny oraz owoce kumkwatu, w całości i przekrojone na pół.

Do takiego zestawu owoców doskonale będą pasowały ułożone gdzieniegdzie listki mięty lub melisy.

Zobacz także: Dekoracje tortu urodzinowego. 7 najpiękniejszych propozycji

Dekoracje z owoców na tort piętrowy

Tort piętrowy ozdobiony w odpowiedni sposób owocami będzie robił piorunujące wrażenie, a o takie przecież w tym wypadku nam chodzi. Sama wysokość i ilość pięter sprawia, że tort wydaje się okazały, a dodatek owoców sprawi, że nabierze on niezwykłego sznytu.

Do wykończenia piętrowego tortu można użyć białego kremu. Będzie on stanowił idealne tło dla świeżych, soczystych, pełnych koloru owoców. Na każdym piętrze układamy w dużych ilościach takie owoce jak:

  • Maliny,
  • Wiśnie,
  • Truskawki,
  • Porzeczki.

Dodajmy tu jeszcze, że truskawki, wiśnie i porzeczki możemy użyć z szypułkami. Porzeczki przy tym układamy w taki sposób, jakby „spadały” z kolejnych pięter.

Porzeczki w cukrze jako dekoracja na tort

Chociaż same świeże, czerwone porzeczki, stanowią wspaniałą dekorację tortu, to można przygotować je w wyjątkowej (a przy tym prostej do wykonania) odsłonie.

Po umyciu w wodzie nie wycieramy ich, tylko obtaczamy w cukrze. Ułożone na torcie będą robiły wrażenie „oszronionych”. Cukier dodatkowo złagodzi ich kwaśny smak.

Zobacz także: Ozdoby na tort weselny. Zabawnie czy romantycznie? Oto nasze pomysły!

Kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji tortu

Kandyzowana skórka pomarańczy przepięknie udekoruje tort, wnosząc do niego jednocześnie wspaniały smak. W dodatku można ją w prosty sposób przyrządzić w domu.

Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Usuwamy z niej jak najwięcej białej części, po czym kroimy w cienkie paski.

Umieszczamy w rondelku 80 g cukru, 40 ml soku wyciśniętego z pomarańczy oraz przygotowane paski i odparowujemy całość aż do uzyskania gęstego syropu.

Jeszcze ciepłe, kandyzowane skórki pomarańczy, można układać w dowolne kształty. Takie dekoracje z owoców na tort w krótkim czasie zastygają, tworząc efektowne ozdoby.

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów