Lubisz nachos? Ich domową wersję przygotujesz bez problemu w domu!

Roksana Orlicka 08.07.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Nachos
Fotografia: Shutterstock

Nachos głównie kojarzy się z chipsami, którymi można zajadać się kinie lub podczas imprezy. Bez problemu przygotujesz je w domu! Na dodatek jest to bardzo łatwe.

Nachos to danie, które wywodzi się z kuchni meksykańskiej, jednak jest popularne na całym świecie. To nic innego jak kawałki tortilli w kształcie trójkąta. 

Najczęściej kojarzymy zupełnie inną wersję nachos od tej, którą podaje się w Meksyku. Tam tworzy się trochę bardziej wyszukane wersje i stawia na sycące dodatki w postaci mięsa, serów, papryki, fasoli, salsy, guacamole, oliwek a nawet ziemniaków

Przygotowanie nachos zajmuje chwilę i jest banalnie proste. Gotowe nachos (które można przygotować w domu) układa się na blaszce do pieczenia, całość pokrywa się serem lub salsą. 

Sprawdź, jak zrobić nachos w domu!

Przepis na domowe nachos

Domowe nachos są o niebo lepsze niż te sklepowe! Ich przygotowanie jest proste, nie potrzeba do tego wielu składników. Możesz je podać jedynie z dipami lub przygotować bardziej wyszukaną wersję z różnymi dodatkami.

Ten przepis to jedynie baza, którą można śmiało dopasowywać do swojego smaku.

Składniki:

  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki mąki orkiszowej
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki chilli
  • ½ łyżeczki oregano

Przygotowanie:

  1. Mąki przesiej do miski i wymieszaj ze sobą. 
  2. Dodaj przyprawy oraz olej.
  3. Dodaj odrobinę ciepłej wody.
  4. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  5. Ugniataj ciasto. Gdy będzie już gotowe, to odłóż je na 20 minut.
  6. Ciasto przełóż na blat oprószony mąką i rozwałkuj na cienki placek.
  7. Wycinaj z ciasta małe trójkąty.
  8. Nachos smaż na głębokim oleju na złoto.
  9. Gotowe nachos wyłóż na ręcznik papierowy. Ważne, żeby ociekły z tłuszczu i trochę ostygły.

Gotowe nachos możesz podawać z guacamole lub salsą. Polecamy jednak wypróbowanie zupełnie innego sposobu!

Zobacz także: Burrito to pomysł na przepyszny obiad! Poznaj przepisy na to meksykańskie danie

Przepis na nachos z warzywami 

Nachos można zapiec z serem i warzywami. Taka przekąska sprawdzi się na każdą imprezę i na pewno zaskoczysz nią wszystkich swoich gości!

Składniki:

Nachos przygotowane z powyższego przepisu

  • 1 duża cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 250 g sera cheddar
  • odrobina wody
  • 1 limonka

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na na patelni na niewielkiej ilości oleju.
  2. Czosnek i chilli posiekaj i dodaj do cebuli.
  3. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do warzyw.
  4. Całość dopraw oregano i wlej odrobinę wody.
  5. Dodaj czerwoną fasolę i dokładnie wymieszaj.
  6. Smaż na małym ogniu przez 10 minut.
  7. Przygotuj dużą blachę.
  8. Wysp na nią przygotowane wcześniej nachos.
  9. Ser zetrzyj na tarce i obficie posyp nim nachos.
  10. Ułóż na całości warzywa i ponownie posyp je serem.
  11. Podawaj z dipami, guacamole oraz kolendrą.
  12. Nie zapomnij wycisnąć na nachos soku z limonki.

Zobacz także: Chorizo - poznaj przepisy, w których wykorzystasz tę hiszpańską kiełbasę

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów