4 zdrowe przepisy na młodą kapustę - co można z niej zrobić?

Julita Buczek 23.05.2018
młoda kapusta
Fotografia: Fotografia Shutterstock

Młoda kapusta wraz z początkiem wiosny króluje na stołach. Kapusta zasmażana, bigos z młodej kapusty i surówka z kapusty to prawdziwe kuchenne rarytasy. Jak ugotować młodą kapustę? Poznaj przepisy na najlepsze dania z kapusty.

Młoda kapusta to jak zawsze hit sezonu. Jest zdrowa, dietetyczna, delikatna, a przy tym niezwykle smaczna. Poznaj jej zdrowotne właściwości i kulinarne zastosowanie! Kiedy tylko na straganach pojawią się pierwsze główki młodej kapusty od razu rodzi nam się w głowie wiele pomysłów na jej wykorzystanie. Kapusta zasmażana, a może surówka? Możliwości  jest tak dużo, że często wybór jednego konkretnego przepisu może stanowić nie lada wyzwanie.

Jak zrobić bigos z młodej kapusty?

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty
  • podwójny filet z kurczaka
  • udko z kurczaka
  • marchewka
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • przypawa do bigosu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • koncentrat pomidorowy

 Sposób wykonania:

  1. Na udku gotujemy wywar.
  2. Drobno pokrojoną pierś z kurczaka dusimy na patelni pod przykryciem do uzyskania odpowiedniej miękkości.
  3. Kapustę drobno siekamy i przez chwilę obgotowujemy. Następnie dodajemy ją do rosołku.
  4. Potem kolejno do garnka wrzucamy pierś z kurczaka, plastry marchewki, listek laurowy i ziele angielskie.
  5. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy zasmażką przygotowaną na patelni z mąki i masła.
  6. Nasze danie możemy wzbogacić posiekanym koperkiem lub przyprawą do bigosu.

Zobacz też: Smaczny przepis na zupę szczawiową

Kapuśniak z młodej kapusty – pomysł na pyszną, pożywną zupę

Składniki:

  • 1 udko
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pół główki młodej kapusty
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki

Sposób wykonania:

  1. W litrowym garnku gotujemy na udku rosół z dodatkiem warzyw. Ugotowane udko wyjmujemy z rosołu, a następnie oddzielamy mięso od kości.
  2. Mięso z kurczaka wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy drobno posiekaną i obgotowaną wcześniej kapustę i wszystko gotujemy przez kilkanaście minut do momentu, aż stanie się miękka.
  3. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki. Zarumienioną na patelni zasmażkę dodajemy do kapusty.
  4. Na koniec wrzucamy drobny, posiekany koperek. Kapuśniak warto podawać z młodymi ziemniaczkami.

Surówka z młodej kapusty – letnia przekąska na wiosenne dni

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • 3 marchewki średniej wielkości
  • 3 średniej wielkości cebule

Przygotowanie:

  1. Pół główki z młodej kapusty siekamy bardzo drobno, dodajemy cebulę, marchewkę, pieprz ziołowy, cebulę.
  2. Wszystko kroimy w cienkie paseczki. Całość posypujemy solą i ugniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków, aby puściła soki.
  3. Odstawiamy na godzinę, bądź dwie, żeby zmiękła. Doprawiamy pieprzem i solą. Można dodatkowo dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub majonez.
  4. Najlepiej jeść ją na drugi dzień, kiedy już nabierze smaku.

Zobacz też: Zupa brokułowa na różne sposoby

Znakomicie komponuje się z daniami mięsnymi, jako przystawka do obiadu.

Gołąbki z młodej kapusty – sprawdzony przepis na smaczny obiad

Składniki:

  • mięso mielone ½ kg
  • torebka ugotowanego ryżu
  • 1 główka kapusty
  • 1 jajko
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • marchewka
  • pietruszka
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietana słodka 250 ml
  • koperek

Sposób wykonania:

  1. Liście kapusty wrzucamy do gorącej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Po tym czasie należy je wyjąć z garnka, ostudzić i pozbyć się ich zgrubiałych części. Ugotowany ryż łączymy z mięsem mielonym, przyprawami i jednym jajkiem.
  2. Następnie na każdy listek kapusty nakładamy dwie łyżki farszu i zawijamy. Na spodzie garnka umieszczamy kilka listków kapusty, na które kładziemy gołąbki, a następnie w całości zalewamy je wodą.
  3. Dodajemy cienkie plasterki marchewki, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojoną w półksiężyce pietruszkę.
  4. Całość zagęszczamy. W tym celu pół szklanki wody mieszamy z dwiema łyżkami mąki i dokładnie roztrzepujemy, a następnie wlewamy do sosu.
  5. Dodajemy również cały słoiczek koncentratu pomidorowego. Pod koniec gotowania wlewamy również mleko wymieszane z dwoma łyżkami mąki.
  6. Gotując jeszcze przez chwilę, na koniec dodajemy słodką śmietankę. Do smaku posypujemy koperkiem, bądź drobno posiekaną pietruszką.
  7. Serwujemy z młodymi ziemniaczkami.

Zobacz też: 5 łatwych przepisów na zupę z bobu

Przepis na młodą kapustę – jak ugotować młodą kapustę?

Młoda  kapusta doskonale smakuje zarówno spożywana w wersji surowej, jak i po gotowaniu w wodzie, jednak w tym wypadku traci wtedy wiele swoich cennych witamin i makroelementów. Aby temu zapobiec należy ją gotować w niewielkiej ilości wody przez maksymalnie 15 minut. Aby była bardziej kwaskowata można do niej dodać odrobinę soku z cytryny. Możliwości jej zastosowania jest bardzo wiele. W sezonie dużą popularnością cieszy się, np. surówka z kapusty, która znakomicie sprawdzi się, np. jako szybki i zdrowy posiłek w pracy. Każdy przepis na młodą kapustę warto nieco urozmaicić. W tym przypadku duże znaczenie ma zastosowanie takich przypraw, które jeszcze bardziej podkreślą jej nieziemski smak .

Kapusta dobra na wszystko – właściwości odżywcze i lecznicze

Młoda kapusta ma liczne właściwości lecznicze i nie bez powodu nazywana jest złotym lekarstwem na wszystkie dolegliwości. Już od wieków ma szerokie zastosowanie nie tylko kuchni, jako składnik wielu dań, ale również w leczeniu różnych schorzeń.

Świeża kapusta ma niemal czterokrotnie więcej witaminy C niż kiszona. Znakomicie oczyszcza organizm, dlatego nikogo nie dziwi rosnąca ostatnim czasie popularność oczyszczającej diety kapuścianej. Jedzenie kapusty wzmacnia odporność i pomaga uzupełnić niedobór wielu witamin i składników mineralnych, m.in. wapnia, magnezu, krzemu i potasu. To również źródło żelaza, dlatego zaleca się ją osobom chorującym na anemię.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Weronika Misiuk

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów