Matcha - jakie ma zastosowanie w kuchni? Kilka pomysłów na jej wykorzystanie!

Roksana Orlicka 10.06.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Matcha
Fotografia: Shutterstock

Matcha dopiero zyskuje na popularności. Nic dziwnego - ten japoński przysmak można wykorzystać w wielu potrawach!

Matcha jest japońską, sproszkowaną zieloną herbatą. Do Japonii najprawdopodobniej przywędrowała z Chin. Matchy używa się nie tylko do przygotowania herbaty!

Ma ona swoje zastosowanie w wielu deserach, koktajlach, lodach a nawet makaronach.

Matcha przypomina z wyglądu zielony puder. Jest niezwykle zdrowa - przyspiesza metabolizm, obniża poziom złego cholesterolu, uspokaja, podnosi poziom energii i jest silnym antyoksydantem.

Jak wykorzystać matchę w kuchni i jakie potrawy można przygotować z dodatkiem matchy? Podpowiadamy!

Przepis na domowe zielone lody matcha

Matcha jest składnikiem, który idealnie komponuje się z deserami. Nada charakteru również lodom! Sprawdź, jak je przygotować.

Składniki:

  • 1 puszka schłodzonego mleka skondensowanego
  • 350 gramów śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
  • 3 łyżki herbaty matcha
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Ubij śmietanę na średnich obrotach. Nie powinna być ona ubita na sztywno.
  2. Do ubitej śmietany wlej mleko skondensowane.
  3. Dodaj matchę i dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj posiekaną czekoladę.
  5. Powstałą masę przelej do pojemnika.
  6. Lody powinny być w lodówce minimum 6 godzin.
  7. Warto pamiętać, że wyjęte lody będą twarde, dlatego może być problem z ich podaniem. Żeby tego uniknąć - wyjmij lody z zamrażarki 10 minut wcześniej.

Łatwy przepis na naleśniki z matcha

Matchę można dodać do ciasta na naleśniki, dzięki czemu nabierze ono zielonego koloru. Ich przygotowanie jest naprawdę proste!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżki matchy

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsyp do miski, następnie dodaj jajka, mleko oraz wodę.
  2. Zmiksuj na małych obrotach na jednolitą masę.
  3. Dodaj matchę i wymieszaj do połączenia składników.
  4. Smaż naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.

Zobacz także: Przepis na zupę pho - bez trudu przygotujesz ją we własnej kuchni

Przepis na błyskawiczne ciasteczka z matchą

Matcha, jak już wspomnieliśmy, idealnie pasuje do deserów. Ciasta z tą sproszkowaną herbatą można przygotować naprawdę szybko!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 kostka masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki matcha

Przygotowanie:

  1. Masło zmiksuj z cukrem pudrem, następnie dodaj jajko.
  2. Przesiej mąkę, to samo zrób z matchą.
  3. Dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
  4. Wyrobione ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na 20 minut.
  5. Piekarnik nagrzej do 150 stopni.
  6. Gdy ciasto będzie gotowe - rozwałkuj je i wytnij kółka.
  7. Układaj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz ciasteczka przez 17 minut.

Matcha - przepis na zieloną herbatę

Matcha ma właściwości pobudzające, dlatego po wypiciu często czujemy przypływ energii. Poza tym ta zielona herbata jest niezwykle zdrowa! Sprawdź, jak ją przygotować!

Składniki:

  • ½ szklanki mleka migdałowego lub owsianego
  • 1,5 łyżki sproszkowanej matchy
  • ¼ szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę i odstaw ją na chwilę - nie powinna być wrząca.
  2. Podgrzej mleko, w tym samym czasie przesiej herbatę przez sitko do kubka.
  3. Powoli wlewaj do kubka zagotowaną wcześniej wodę i mieszaj łyżeczką.
  4. Gorące mleko wymieszaj ubijaczką, dzięki czemu się spieni.
  5. Następnie powoli wlewaj j do kubka z herbatą.
  6. Wierzch możesz posypać matchą lub kakao.

Warto wiedzieć, że matchę można pić również w wersji na zimno. Wystarczy dodać pokruszony lód.

Zobacz także: Ramen - japońska zupa, która zachwyciła świat! Jak ją przygotować?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów