Marynata do karkówki z grilla – sprawdź, jak ją przygotować!

Łucja Siennicka 03.04.2019 AKTUALIZACJA: 01.12.2019
Marynata do mięsa
Fotografia: Shutterstock

Wiele osób nie wyobraża sobie grilla bez karkówki. Sekretem jej smaku jest odpowiednio przygotowana marynata, w której najlepiej zostawić mięso na kilka godzin. Sprawdź, jak ją przygotować.

Na ruszt można wrzucić niemal wszystko – ziemniaki, kiełbasę, warzywa. Najwięcej osób sięga po karkówkę. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale należy poświęcić jej trochę uwagi, by zachwyciła aromatem i smakiem.

Do karkówki warto przygotować marynaty, w których mięso będzie się moczyć przez kilka godzin. Najczęściej wykonuje się je na bazie oliw, sosów sojowych i aromatycznych ziół.

Sprawdź, jak przygotować marynatę do karkówki z grilla.

Musztardowa marynata do karkówki z grilla

Musztardowa marynata to prawdziwy klasyk. Najlepiej wykorzystać do tego ostrą musztardę lub taką, która zawiera kawałki gorczycy. Sprawdź, jak przygotować aromatyczną marynatę na bazie musztardy!

Składniki:

  • 3 łyżki ostrej musztardy lub musztardy z kawałkami gorczycy
  • 5 łyżek pikantnego ketchupu
  • 7 łyżek oliwy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz  

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania cebuli – obierz ją i pokrój w plasterki.
  2. Wrzuć cebulę do dużej miski.
  3. Następnie dodaj przyprawy i wymieszaj.
  4. Całość zalej oliwą.
  5. Dodaj musztardę i ketchup.
  6. Wymieszaj dokładnie.
  7. Na samym końcu dodaj czosnek i jeszcze raz wymieszaj.
  8. Włóż karkówkę do marynaty, owiń miskę folią i włóż do lodówki.

Im dłużej mięso będzie się marynować, tym lepiej. Zostaw karkówkę w marynacie na minimum trzy godziny.

Marynata BBQ do karkówki z grilla

Marynata BBQ jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku. Przygotowuje się ją łatwo i szybko. Sprawdź, jak to zrobić!

Składniki:

  • 1 nieduża cebula
  • 4 łyżki whisky
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania cebuli – obierz ją, a następnie pokrój w plasterki.
  2. Wyciągnij dużą miskę i wrzuć tam cebulę.
  3. Dodaj whisky, sos sojowy, musztardę, ketchup oraz oliwę z oliwek.
  4. Wymieszaj.
  5. Następnie dodaj czosnek i pozostałe sypkie przyprawy.
  6. Wymieszaj.
  7. Dodaj karkówkę.
  8. Owiń miskę folią i włóż do lodówki.

Marynuj mięso przez minimum trzy godziny. Im dłużej, tym lepszy smak.

Zobacz także: Kurczak z grilla – 3 banalnie proste przepisy, które zachwycą gości!

Piwna marynata do karkówki z grilla

Mięso idealnie komponuje się z piwem – zwłaszcza takie, które wkładamy na ruszt. Do karkówki można przygotować piwną marynatę. Jak to zrobić?

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierz i pokrój cebulę – najlepiej w plasterki.
  2. Następnie przerzuć ją do dużej miski.
  3. Dodaj oliwę.
  4. Następnie wrzuć wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  5. Na samym końcu wlej piwo i wymieszaj.
  6. Włóż karkówkę do marynaty.
  7. Owiń miskę folią i włóż do lodówki.

Marynuj mięso przez minimum trzy godziny – dzięki temu będzie aromatyczne!

Zobacz także: Łosoś z grilla - poznaj smaczne i proste przepisy na jego przygotowanie! 

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów