Makowiec japoński - jak przygotować to przepyszne ciasto?

Roksana Orlicka 11.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Makowiec japoński
Fotografia: Shutterstock

Makowiec japoński to proste ciasto, do którego przygotowania potrzebujemy naprawdę niewiele składników. Jak to zrobić?

Makowiec japoński z samą Japonią ma niewiele wspólnego. Jednak to popularne ciasto, do którego wykonania nie potrzebujemy dużego wkładu pracy.

Ciasto można upiec na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się również na Boże Narodzenie.

Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie kupić lody rolki?

Istnieje też wiele innych określeń tego ciasta - makowiec japoński jest też nazywany “makowcem bez spodu” lub “makowcem bezglutenowym”.

Jak go przygotować?

Przepis na makowiec japoński

W tym przepisie mak trzeba zmielić samodzielnie, ale warto, bo smak jest nie do porównania! Sprawdź, jak upiec makowiec japoński.

Składniki:

  • 2 szklanki maku
  • 125 g masła
  • 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 4 jajka
  • 3 duże jabłka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 duża garść suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Mak przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Gdy ostygnie to przesącz go i zmiel dwa lub trzy razy w maszynce.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  3. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce lub pokrój drobno.
  4. Masło przełóż do miski, dodaj cukier i ucieraj do momentu aż otrzymasz puszystą masę.
  5. Następnie stopniowo dodawaj żółtka i cały czas miksuj na małych obrotach blendera.
  6. Białka przełóż do miski i zachowaj, będą jeszcze potrzebne.
  7. Do powstałej masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
  8. Śliwki pokrój bardzo drobno i również dodaj do masy, w następnej kolejności dodaj jabłka i mak.
  9. Białka ubij na sztywną i błyszczącą masę i wymieszaj z makiem.
  10. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż gotową masę.
  11. Piecz przez w 180 stopniach przez 45 minut.

Zobacz także: Obok ciasta z wiśniami trudno jest przejść obojętnie. Koniecznie sprawdź, jak je przygotować!

Przepis na łatwy makowiec japoński

Makowiec japoński wykonasz bardzo szybko, jeśli wykorzystasz gotowy mak. Sprawdź, jak to zrobić, żeby makowiec pozostał pyszny i soczyście wilgotny!

Składniki:

  • 1 puszka gotowego maku
  • 120 g masła
  • 3 jabłka
  • ½ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kaszki manny
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 1 garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Mak umieść w miseczce i zalej go wrzącą wodą. Poczekaj aż ostygnie, następnie odsącz go z wody.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  3. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
  4. Masło przełóż do miski, dodaj cukier i ucieraj do momentu aż otrzymasz puszystą masę.
  5. Następnie stopniowo dodawaj żółtka i cały czas miksuj na małych obrotach blendera.
  6. Białka przełóż do miski.
  7. Do powstałej masy dodaj mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia.
  8. Śliwki i orzechy pokrój bardzo drobno i również dodaj do masy, w następnej kolejności dodaj jabłka i mak.
  9. Białka ubij na sztywną i błyszczącą masę i wymieszaj z makiem.
  10. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż gotową masę.
  11. Piecz przez w 180 stopniach przez 45 minut.

Zobacz także: Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na tartę z wiśniami!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów