Makaron po tajsku. Poznaj przepis na pyszny i prosty lunch!

Roksana Orlicka 04.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Makaron po tajsku
Fotografia: Shutterstock

Makaron po tajsku sprawdzi się jako główne danie a także lunch, który możesz zapakować w pudełko i zabrać ze sobą do pracy.

Kuchnia azjatycka cieszy się coraz to większą popularnością. Zajadamy się azjatyckimi zupami takimi jak ramen, pho czy miso. Jednym z najpopularniejszych dań jest również tajski Pad Thai.

Makaron po tajsku przygotowuje się naprawdę szybko. Można go podać z chrupiącym kurczakiem, krewetkami czy aksamitnym tofu. Sekretem tego dania są odpowiednie przyprawy i sposób gotowania.

Sprawdź, jak przygotować makaron po tajsku!

Łatwy przepis na makaron po tajsku z kurczakiem

Do tego przepisu możesz wykorzystać warzywa, które masz w domu. Makaron po tajsku sprawdzi się również w wersji z dowolnym mięsem. My wybraliśmy kurczaka.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 2 żółte papryki
  • 6 pieczarek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na kilka minut, dzięki temu makaron zrobi się miękki i będzie się nadawał do jedzenia.
  2. Kurczaka umyj i oczyść z błonek. Następnie pokrój w kostkę. Przypraw ostrą papryką, pieprzem, solą, curry i łyżeczką wędzonej papryki.
  3. Kurczaka smaż na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.
  4. W tym czasie pokrój papryki w paski, a pieczarki w plasterki.
  5. Kurczaka przełóż na talerz, a na patelnię wrzuć przygotowane warzywa.
  6. Dodaj brązowy cukier oraz sos sojowy i smaż do momentu aż warzywa trochę się zarumienią, ale wciąż pozostaną chrupiące.
  7. Dodaj kurczaka i przygotowany wcześniej makaron.
  8. Wymieszaj dokładnie i przełóż porcję na talerz.
  9. Makaron po tajsku podawaj obficie posypany szczypiorkiem.

Zobacz także: Świat oszalał na punkcie kimchi! Sprawdź, jak je przygotować w domu

Przepis na makaron po tajsku z boczniakami

Makaron po tajsku można przygotować w wersji bezmięsnej. Mięso można zastąpić grzybami - do wyboru shitake, mun, pieczarki czy boczniaki. Poniżej przepis z wykorzystaniem tych ostatnich.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 opakowanie boczniaków
  • 1 duża garść fasolki szparagowej lub 1 pęczek szparagów
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • ½ limonki

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy umieść w misce i następnie zalej ciepłą wodą. Dzięki temu makaron po kilku minutach będzie gotowy do spożycia.
  2. Boczniaki pokrój w paski i podsmaż przez chwilę na rozgrzanej patelni, następnie przełóż je na talerz.
  3. Posiekaj szalotkę. Podsmaż ją na patelni, następnie dodaj fasolkę szparagową i smaż przez 10 minut.
  4. Następnie dodaj boczniaki, sos rybny, sos sojowy i cukier.
  5. Dodaj przygotowany wcześniej makaron i dokładnie wymieszaj.
  6. Na samym końcu makaron polej sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
  7. Podawaj ze szczypiorkiem lub kolendrą. Możesz posypać pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Przepis na makaron po tajsku z krewetkami

Makaron po tajsku podany z krewetkami staje się nagle bardzo wykwintnym i eleganckim daniem, które możesz podać gościom. Sprawdź, jak go przygotować!

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu chińskiego
  • 8 dużych krewetek szarych obranych z pancerzyków
  • 2 marchewki
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 garść orzeszków ziemnych
  • ½ limonki

Przygotowanie:

  1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czasami wystarczy zalać go wrzątkiem i odczekać aż napęcznieje i będzie dobry do spożycia.
  2. Posiekaj drobno szalotkę oraz czosnek.
  3. Dodaj krewetki i podsmażaj przez chwilę.
  4. Marchewkę obierz i pokrój w paski, następnie wrzuć na patelnię.
  5. Gdy krewetki będą gotowe, to przybiorą nieco różowy odcień.
  6. Na patelnię wrzuć makaron, dodaj sos sojowy, cukier i sos rybny.
  7. Wymieszaj i podgrzewaj przez 4 minuty.
  8. Gotowy makaron przełóż do miseczek, posyp obficie pokruszonymi orzeszkami i posiekanym szczypiorkiem.
  9. Nie zapomnij skropić makaronu sokiem z limonki! Dzięki temu smak będzie jeszcze bardziej intensywny.

Zobacz także: Dashi przygotujesz w domu. Poznaj przepis na ten azjatycki bulion!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów