6 przepisów na makaron z bobem - smaczne, szybkie i zdrowe

Julita Buczek 24.05.2018 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
bób z makaronem
Fotografia: Fotografia Shutterstock

Ugotowanie makaronu jest dziecinnie proste, dodając do niego bób, otrzymamy pełnowartościowy posiłek, który można uzupełnić o inne ciekawe i smaczne składniki. Dzięki temu całość będzie cieszyć nasze kubki smakowe, a całe danie sprawdzi się na szybki lunch.

Bób jest tego typu warzywem, które ma wiele właściwości odżywczych i dlatego warto włączyć go do swojej diety. Dużo witamin, a mało kalorii sprawiają, że bób może być stosowany przez osoby chcące schudnąć oraz te, które chcą prowadzić profilaktykę w chorobie wieńcowej. Szklanka ugotowanego bobu ma jedynie 200 kcal. Bób zawiera:

Zobacz też: 5 prostych przepisów na sałatkę z bobem

Jak ugotować bób?

  1. Zanim wykonasz nasze przepisy, musisz ugotować bób. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis na gotowanie bobu:
  2. Świeży bób dokładnie opłucz zimną wodą.
  3. Bób do gotowania zalej wodą o dwukrotnie większej objętości.
  4. Do gotowania bobu użyj soli – 1 łyżeczka na 1 kg bobu
  5. Gotuj bób na dużym ogniu i pod przykryciem około 10-15 minut.

Makaron z bobem

To idealne danie do pudełka. Sprawdzi się podczas przerwy obiadowej w pracy. Nie tylko łatwe, ale i szybkie w przygotowaniu (możesz wykonać je dzień wcześniej i schować do lodówki). Dania makaronowe są bardzo pożywne, a dodając zielony bób, sprawisz, że całość wzbogaci się o dodatkowe witaminy i minerały.
Składniki:

  • 500 g bób
  • 50 ml białe wino
  • 3 łyżka oliwa
  • 300 g makaron
  • 1 szt. ząbek czosnku
  • 1 szt. szalotka
  • 1 garść grana padano

Przygotowanie:

  1. Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy szalotkę, dodajemy czosnek i zalewamy białym winem. Gdy wino nieco odparuje wlewamy ugotowany obrany bób zblendowany z odrobiną wody (część obranego bobu zostawiamy do dekoracji).
  2. Doprawiamy do smaku. Wrzucamy ugotowany al dente makaron.
  3. Mieszamy, dodając wcześniej odłożony bób i granę padano.

Zobacz też: Niskokaloryczna zupa z bobu - te przepisy musisz wypróbować!

Makaron z bobem i boczkiem

Jeśli nie lubisz dań bezmięsnych, koniecznie dodaj odrobinę smażonego boczku. Tłuszcz powstały podczas smażenia będzie świetnie scalać danie.

Składniki:

  • 200-300 g makaronu
  • 500 g świeżego bobu
  • 400 g surowego boczku
  • garść nasion słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
  2. Myjemy ziarna bobu. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru przez około 15 minut w przypadku młodego bobu, nieco dłużej.
  3. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż cały tłuszcz się wytopi, a mięso stanie się chrupiące.
  4. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy posiekany koper. Przeciśnięty przez prasę czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, uważając, by nie przypalić. Razem z oliwą dodajemy do pozostałych składników.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron z bobem i suszonymi pomidorami

Suszone pomidory to idealny zamiennik tych świeżych, nadal zdrowe, a łatwiejsze w przechowywaniu (często pakowane w hermetycznie zamkniętych puszkach), świetnie sprawdzą się jako kolorowy dodatek do makaronu i bobu.

Składniki:

  • 400 g ulubionego makaronu
  • 500 g bobu
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany 30%
  • 10 połówek suszonych pomidorów
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 mała cebula
  • parmezan
  • sól
  • pieprz

Zobacz też: Te kotlety są smaczne i zdrowe! - nie spodziewasz się, że są z bobu

Przygotowanie:

  1. Bób wrzucamy na wrzącą i lekko osoloną wodę. Gotujemy przez 4-5 minut, odcedzamy i następnie obieramy.
  2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. W międzyczasie obieramy i drobno siekamy cebulę. Szklimy ją delikatnie na rozgrzanym maśle klarowanym. Wlewamy białe wino i redukujemy mniej więcej o połowę.
  4. Wlewamy śmietanę, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorzucamy obrany bób, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz odcedzony makaron. Dokładnie mieszamy, podajemy od razu po przyrządzeniu.

Makaron z bobem i kurczakiem

Ci z was którzy szukają czegoś bardziej pożywnego, powinny dodać kurczaka do makaronu z bobem. To mięso zawiera sporo białka, jest łatwo dostępne w sklepach i zazwyczaj cena nie jest wygórowana. Jeśli szukasz szybkiej potrawy na romantyczną kolację przy świecach, tego typu posiłek powinien stać się numerem jeden. Pamiętaj tylko o czerwonym winie, najlepiej półwytrawnym.

Składniki:

  • 180g makaronu,
  • 400g bobu,
  • 1 filet z piersi kurczaka,
  • 2 łyżki zielonego pesto,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Bób gotować 7-8 minut, przelać zimną wodą i obrać z łupinek.
  2. Kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać z łyżką oliwy.
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kurczaka i smażyć, mieszając. Gdy będzie już prawie gotowy, dodać bób i smażyć jeszcze ok. 3 minuty.
  4. W tym czasie makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i dodać do kurczaka i bobu. Na koniec dodać pesto i dokładnie wymieszać.

Makaron z bobem i tuńczykiem

To nieoczywiste zestawienie nie tylko cię zachwyci, ale również będzie idealnym posiłkiem, który możesz zaserwować na rodzinnym spotkaniu. Połączenie tuńczyka w zalewie idealnie podkreśli smak makaronu i zielonego bobu.

Składniki:

  • 50 g żytniego makaronu pełnoziarnistego świderki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g mrożonego bobu
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka kaparów
  • przyprawy: suszony koperek, pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia
  • do podania: posiekane orzechy włoskie, olej lniany

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Bób blanszować 2 minuty we wrzącej wodzie, odlać i obrać z łupinek.
  3. Cebulę i seler drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć seler z cebulą, następnie dodać bób, kapary, tuńczyka oraz przyprawy i smażyć przez ok 5 minut.
  4. Wymieszać z ugotowanym makaronem.
  5. Wyłożyć na talerz, polać olejem lnianym i posypać orzechami włoskimi.

Zobacz też: Idealny dodatek do kanapek - pasta z bobem

Makaron z bobem i szpinakiem

To danie to prawdziwa bomba witaminowa, nie dość, że bób ma w swoim składzie wiele wartości odżywczych, to dodajemy do niego szpinak, który jest skarbnicą witaminy C, żelaza czy potasu.
Składniki:

  • 100-150 g makaronu penne
  • 300 g bobu
  • 400 g świeżego szpinaku (lub 200 g mrożonego)
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 grubszy plaster mozzarelli (ok. 50 g)
  • sól, pieprz
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
  2. Bób gotujemy ok. 20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, lekko studzimy i obieramy.
  3. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany szpinak. Po 4-5 minutach wrzucamy bób i smażymy 2-3 minuty.
  4. Wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Dodajemy serek i posiekaną mozzarelle. Mieszamy, aż sery się pięknie rozpuszczą.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mieszamy jeszcze raz i podajemy.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów