Łosoś z grilla - poznaj smaczne i proste przepisy na jego przygotowanie!

Julita Buczek 06.03.2019
łosoś z grilla przepisy
Fotografia: Shutterstock

Łosoś z grilla to bardzo smaczne danie, które z pewnością przypadnie ci do gustu. Sprawdź, jak przygotować łososia i ciesz się jego smakiem podczas rodzinnych spotkań czy nawet majówki!

Łosoś to bardzo smaczna ryba, którą przygotujesz bardzo szybko oraz będziesz mógł cieszyć się jej smakiem bardzo szybko. Łosoś sprawdzi się w wersji grillowanej, wędzonej czy nawet jako dodatek do past. 100 gram tej ryby zawiera tylko 200 kalorii. Dodatkowo łosoś jest bogaty w witaminy A, B1, B2, B6, B12, D oraz witaminę E. W łososiu jest jeszcze bardzo dużo innych składników mineralnych, które mają bardzo dużo pozytywnego wpływu na funkcjonowanie naszego organizmu. W łososiu znajdziemy wapń, fosfor, jod czy nawet potas.

Zobacz także: Dieta obniżająca cholesterol! Wypróbuj nasze sprawdzone porady

  • Regularne spożywanie łososia pozytywnie wpływa na pracę tarczycy oraz wpływa na układ krążenia. Ryba bogata jest również w kwasy omega-3, a także redukuje poziom złego cholesterolu we krwi.

Jeśli szukasz innych, ciekawych przepisów na dania z grilla, koniecznie spróbuj naszych propozycji:

Łosoś z grilla - prosty przepis

  • Grillowana ryba z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy bardzo lubią dbać o swoje zdrowie. Mówi się, że aby nasze ciało prawidłowo funkcjonowało, należy wprowadzić do swojej diety chociaż jeden posiłek z rybą w tygodniu.

Składniki:

  • kilka kawałków łososia w płatach ze skórą,
  • sól morska,
  • cytryna,
  • przyprawy

Przygotowanie:

  1. Łososia pokrój na kawałki. Umyj cytrynę, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Sokiem polej rybę i włóż do miski.
  2. Do małej miseczki wsyp skórkę otartą, dodaj świeżo mielony pieprz, paprykę oraz suszony lub świeży koperek.
  3. Ryby posól i natrzyj przyprawami. Odstaw przynajmniej na godzinę.
  4. Kawałki ułóż na rozgrzanym grillu skórą do dołu. Przykryj pokrywą. Grilluj około 12-16 minut.

Grillowany łosoś z dodatkiem masła ziołowego

  • Jeśli szukasz szybkiego przepisy na smacznego łososia z grilla, koniecznie spróbujcie doprawić go masłem ziołowym, dzięki niemu zyska soczysty posmak.

Składniki:

  • 3 porcje filetu z łososia,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z 1/2 cytryny

Masło ziołowe:

  • 3 łyżki miękkiego masła,
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku,
  • 2 łyżeczki posiekanych listków mięty,
  • 2 ząbki rozdrobnionego czosnku

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone porcje łososia skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny, posypujemy przyprawami.
  2. Grillujemy 5 minut z każdej strony.
  3. Grillowanego łososia podajemy z masłem ziołowym pokrojonym w talarki.

Grillowane szaszłyki z łososia oraz cukinii

  • Kawałki ryby marynowane w occie balsamicznym oraz przyprawami z pewnością staną się ulubionym daniem na twoim stole. Takie szybkie danie z pewnością stanie się jednym z bardziej ulubionych w twoim domu.

Składniki:

  • 300 g fileta z łososia,
  • 2 cukinie

Marynata:

  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/3 łyżeczki chili,
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Łososia myjemy, osuszamy, kroimy w większą kostkę.
  2. Umytą cukinię kroimy na dość grube plastry, zbliżone wielkością do kawałków łososia.
  3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian łososia oraz cukinię.
  4. Szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy po ok. 5-7 minut z każdej strony.

Zobacz także: Krewetki z grilla na 2 sposoby. Jak najlepiej przyrządzić krewetki?

Sprawdź, gdzie powinieneś spędzić majówkę!

Młodzi ludzie siedzą w namiocie.
Rozwiąż quiz

Odpowiedz na kilka pytań i dowiedz się, jak powinieneś spędzić majówkę

Młodzi ludzie siedzą w namiocie.

1. Gdzie chciałbyś się teraz znaleźć?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów