Lody tajskie, włoskie i domowe. Jak je zrobić?

Julita Buczek 22.05.2018 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
owocowe lody w pudełkach
Fotografia: Fotografia Shutterstock

Lody to ulubione letnie przysmaki. Niemal każda lodziarnia zaskakuje klientów oryginalnymi smakami. Lody tajskie, lody włoskie i lody naturalne to hit ostatnich lat, ale na ulicach królują też lody truskawkowe, lody bananowe i tradycyjne lody śmietankowe. Możesz je przyrządzić samemu. Jak zrobić lody? To proste!

Lody – pyszny letni przysmak w nowych, zaskakujących smakach

Lody to smaczna, letnia przekąska. A lodziarnie kuszą nas coraz to nowymi, oryginalnymi, często dziwnymi smakami. Obok tych tradycyjnych, czyli waniliowych, czekoladowych lub śmietankowych, możemy przykładowo kupić je o smaku ulubionego batona, ciastek, czy np. napoju. Jakie lody wybierać?

Lody tajskie – czym są?

Moda na oryginalne, zaskakujące, a jednocześnie zdrowe połączenia smakowe opanowała również branżę lodziarską. Producenci, podążając za tym trendem, zaczęli oferować swoje wyroby w zupełnie nowych, zaskakujących odsłonach.

W ostatnim czasie dużą popularność zyskały tzw. lody tajskie. Swoje korzenie wywodzą z Tajlandii, gdzie serwuje się je przechodniom. Przygotowanie lodów tajskich to niemal widowisko. Są wytwarzane na oczach klientów z wykorzystaniem specjalnej maszyny. Podstawą lodów są dwa składniki – mleko oraz śmietanka, które umieszcza się na specjalnej, zmrożonej patelni.

Do tej masy dodaje się różne składniki według upodobań klientów, jak owoce, orzechy, czy kawałki czekolady. Tajemnica ich niezwykłego smaku tkwi przede wszystkim w ich szybkim zwijaniu, co jak się okazuje, nie jest łatwe. Lody trzeba odpowiednio szybko posiekać i rozprowadzić na powierzchni płyty zanim, zmienią swoją konsystencję. Później przy pomocy specjalnej szpachelki zwija się je w rurki i dekoruje różnymi dodatkami. Desery te wyglądają imponująco, a przy tym smakują wybornie. I co bardzo ważne – są naturalne.

Zobacz też: Jak przygotować zdrowy deser? Pyszne ciasto szpinakowe

Jak zrobić lody domowe?

Chcesz zaskoczyć rodzinę i znajomych pysznym, zimnym deserem? Można go błyskawicznie zrobić samemu. Wystarczy kilka minut i parę składników, aby cieszyć się nieziemskim smakiem lodów śmietankowych. Ich podstawą są żółtka oraz mleko. Warto zadbać więc o to, aby były to produkty sprawdzone, wysokiej jakości, bo to właśnie głównie od nich będzie zależał końcowy efekt.  

Składniki:

  • 6 żółtek
  • szklanka mleka
  • śmietana kremówka 250 ml
  • pół szklanki cukru

Sposób wykonania:

  1. W pierwszej kolejności mleko oraz śmietankę wlewamy do garnka i czekamy, aż się zagotują.
  2. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem i dodajemy do zagotowanej mieszanki.
  3. Całość należy gotować przez ok. 10 minut na małym ogniu, uważając, aby nie powstawały grudki.
  4. Otrzymany krem należy umieścić w zamrażarce na ok. 2 godziny. Po 2 godzinach należy go z niej wyjąć, ponownie miksować, a następnie znowu mrozić przez ok. pół godziny.
  5. Czynność tę trzeba powtórzyć kilka razy. Na koniec można już włożyć do zamrażalnika aż do całkowitego schłodzenia.
  6. W zależności od upodobań smak lodów można dodatkowo wzbogacić o kawałki czekolady, orzechów itp.

 Zobacz też: Hit tego sezonu! Smaczna tarta z malinami na 5 sposobów

Lody na patyku na chore gardło.  Zdrowe, czy nie?

Zdania na ten temat są podzielone. Oczywiście nie ulega wątpliwości, że jest to kaloryczna przekąska, która powinna być jedzona z umiarem. 100 g tego letniego przysmaku to ok. 160 kcal. Lody są źródłem pełnowartościowego białka i wapnia.

Istnieje teoria według której, warto po nie sięgać w przypadku bólu gardła, a nawet po niektórych zabiegach, lekarze podchodzą jednak do tej opinii ostrożnie. Zdarza się, że wiele osób w okresie zwiększonej zachorowalności sięga np. po lody na patyku, aby nieco zniwelować ból gardła, ale i tak ostatecznie nie zastąpi to w żadnym wypadku wizyty u specjalisty, aby dokładnie skonsultować z nim swój stan zdrowia.

Lody włoskie – prawdziwy smak dzieciństwa

Kiedy przechodzimy obok ulubionej lodziarni, trudno oprzeć się pokusie zjedzenia lodowego przysmaku. Od lat niesłabnącą popularnością cieszą się lody włoskie. Jest to rodzaj lodów o kształcie zakręconego stożka umieszczonego w waflu. Wyróżnia je delikatna, kremowa konsystencja. Przykładowo we Włoszech są dostępne w wielu oryginalnych smakach jak np. sos pesto, czy szynka parmeńska.

Wciąż jednak wiele osób sięga po sprawdzone, tradycyjne smaki, jak np. lody śmietankowe. Moda na zdrowy styl życia sprawia, że równie chętnie kupujemy te desery przygotowane na bazie owoców. Na ulicach stale królują lody o smaku truskawek, bananów czy malin.

Dlaczego warto sięgać po lody naturalne?

W ostatnim czasie można zauważyć dużo większą świadomość konsumentów w zakresie zdrowego odżywiania. Starannie wybieramy produkty, czytamy etykiety, dbając o to, aby na nasz stół trafiało tylko to, co naturalne. Podobnie jest z lodami, niestety w wielu z nich można znaleźć liczne konserwanty szkodliwe dla organizmu, dlatego coraz więcej osób sięga po lody domowe, mając pewność, że są przyrządzone ze zdrowych, sprawdzonych składników.

Lody naturalne nie zawierają mleka w proszku, konserwantów i ulepszaczy. Takie smakołyki powinny być zrobione z wysokiej jakości: jajek, mleka i śmietany. Mitem jest, że lody naturalne nie tuczą. One również są kaloryczne, dlatego powinniśmy po nie sięgać okazyjnie.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Weronika Misiuk, Julita Buczek

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów