Lasagne – kilka sprawdzonych przepisów na tę włoską potrawę

Roksana Orlicka 05.06.2020
Lasagne
Fotografia: Shutterstock

Lasagne to przepyszne danie, które smakuje nie tylko wielbicielom makaronów. Jego sekretem jest aksamitny sos beszamelowy, aromatyczne mięso i pomidory!

Lasagne to danie, które wywodzi się z kuchni włoskiej. Kluczem udanej lasagne jest odpowiedni farsz, który składa się z beszamelu, sosu pomidorowego, sera i mięsa.

Lasagne można również przygotować w wersji wegetariańskiej lub modyfikować – można dodać cukinię, bakłażana lub tymi warzywami całkowicie zastąpić makaron.

Sprawdź, jak przygotować lasagne.

Przepis na lasagne – prosty i klasyczny

Podstawą klasycznej lasagne jest sos boloński – możesz go przygotować z tego przepisu. Można również przygotować prostszą wersję. Oto przepis!

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 200 gramów żółtego sera
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Sól i pierz do smaku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz czosnek – smaż aż się zarumienią.
  3. Dodaj mięso i usmaż do momentu aż będzie rumiane.
  4. Następnie dodaj pomidory z puszki i gotuj przez 15 minut.
  5. Dodaj przyprawy.
  6. W tym czasie przygotuj sos beszamelowy – tutaj przepis
  7. Płaty makaronu ułóż w naczyniu żaroodpornym, następnie wylej trochę sosu bolońskiego, potem beszamelu, przykryj makaronem i potarzaj czynność.
  8. Górę posyp startym żółtym serem i ułóż dla ozdoby pomidorki koktajlowe.
  9. Lasagne piecz przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zobacz także: Krem z dyni – kilka szybkich i łatwych przepisów na tę zupę

Lasagne z warzyw zamiast makaronu – prosty przepis

Osoby, które mają problem z tolerancją glutenu, wcale nie muszą rezygnować z lasagne! Zamiast makaronu można wykorzystać warzywa – na przykład seler, cukinię lub bakłażana.

Składniki:

  • 2 cukinie lub 2 bakłażany
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 gramów żółtego sera
  • Sos beszamelowy przygotuj z tego przepisu

Przygotowanie:

  1. Obierz i posiekaj cebulkę oraz czosnek.
  2. Pokrój na plastry cukinię lub bakłażan – w zależności od tego, co używasz.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej, następnie dodaj cebulę i czosnek i smaż aż do zarumieniania – uważaj, żeby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki w smaku.
  4. Dodaj mięso mielone i smaż aż będzie przyrumienione.
  5. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  6. Na patelnię wlej pomidory z puszki i gotuj przez 15 minut.
  7. Pora przygotować sos beszamelowy – najlepiej z tego przepisu.
  8. W naczyniu żaroodpornym ułóż cukinię, wylej na nią sos pomidory z mięsem, przykryj beszamelem i kolejną warstwą cukinii.
  9. Powtarzaj tę czynność.
  10.  Górę posyp obficie tartym serem.
  11.  Lasagne piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Wegańska lasagne – prosty przepis na warzywny makaron

Dobra wiadomość dla wszystkich wegetarian – szybko i prosto można przygotować warzywną odsłonę tego dania. Mięso można zastąpić soczewicą lub warzywami. Sprawdź, jak to zrobić!

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 250 g żółtego sera

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania szpinaku na patelni – duś go z ząbkiem czosnku i odrobiną pieprzu. Odstaw.
  2. Cukinię pokrój na plastry i grilluj ją z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu.
  3. Przygotuj sos pomidorowy z tego przepisu.
  4. Następnie przygotuj sos beszamelowy z tego przepisu.
  5. W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry lasagne, następnie wylej trochę sosu pomidorowego.
  6. Ułóż plastry cukinii i warstwę szpinaku.
  7. Całość przykryj sosem beszamelowym i potwórz.
  8. Górę obficie posyp tartym żółtym serem.
  9. Lasagne piecz przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zobacz także: Cukinia przepisy - co zrobić z cukinii? 

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów