Kulebiak to smaczne danie, które można podać na wigilijny stół!

Julita Buczek 09.11.2018
kulebiak na święta
Fotografia: Shutterstock

Kulebiak to bardzo smaczne i wbrew pozorom bardzo łatwa do wykonania potrawa. Sprawdź, jaki jest przepis na kulebiak, kulebiak rosyjski oraz ciasto na kulebiak.

Kulebiak pyszna potrawa kuchni rosyjskiej. Jest to duży pieróg o kształcie szerokiego, spłaszczonego walca. Najczęściej wykonywany z ciasta drożdżowego lub półkruchego. Nadziany farszem mięsnym lub rybnym. Czasami nadziewa się go warzywami. Oryginalnie przepis na kulebiak zakładał, że ma być przygotowany z ciasta drożdżowego i nadziany farszem (kasza gryczana, jajko lub ryba). Kulebiak rosyjski znalazł uznanie w kuchni polskiej, gdzie zostaje przygotowywany z dodatkiem kapusty. Na Lubelszczyźnie znajdziemy jego inną odmianę. Tam podaje się go z farszem warzywno-mięsnym.

Przepis na kulebiak

Składniki:

ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 jajka,
  • 50 g masła lub oleju

farsz:

  • 40 g suszonych grzybów,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, 2 łyżeczki kminku, 1 łyżka majeranku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 cebula

Przygotowanie:

Zobacz także: Śledzie z rodzynkami na 3 sposoby. Poznaj smaczne przepisy idealne na święta

Ciasto na kulebiak:

  1. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wkruszyć drożdże i posypać cukrem. Do dołeczka wlewać mleko mieszając je z drożdżami i zagniatać. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Dodać sól, jajka i delikatnie wymieszać całość łyżką. Gry wszystko się połączy, dodać masło i dokładnie wyrobić ponownie.
  3. Wyrabiać przez 10 minut, aż całość będzie elastyczna. Uformować kulkę i postawić ją w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Dodać sól, jajka i dokładnie wszystko wymieszać.
  5. Wyrabiać ciasto 10 minut, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Farsz:

  1. Grzyby włożyć do garnka, zalać 1 szklanką gorącej wody. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Dodać kapustę, wymieszać i gotować.
  2. Gotować do miękkości 30 minut. Cały czas mieszać.
  3. Dodać kminek, majeranek, usunąć ziele angielskie oraz liść laurowy.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę, włożyć na patelnię, wlać olej i smażyć na ogniu przez około 8 minut. Cebula ma być lekko zarumieniona.
  5. Dodać kapustę i mieszać przez około 5 minut. Odstawić i ostudzić.

Przygotowanie kulebiaka:

  1. Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać, podzielić na dwie równe części. Rozwałkować kawałek ciasta na duży prostokąt i wyłożyć połowę nadzienia, pamiętać o zostawieniu 2 cm brzegu.
  2. Zwinąć całą roladkę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi, położyć na papierze do pieczenia. Wierz posmarować żółtkiem. Zawinąć papier do pieczenia. Powtórzyć to samo z drugim kawałkiem ciasta.
  3. Oba kulebiaki położyć na blaszcze i odstawić do podrośnięcia na jakieś 20 minut.
  4. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopnii, tak aby się zarumieniły.

Zobacz także: Pierniczki świąteczne to bardzo smaczny deser na święta. Wypróbuj 4 łatwe przepisy!

Kulebiak rosyjski

Składniki:

ciasto drożdżowe:

  • 4 szklanki mąki (60 dag),
  • spora szczypta soli,
  • paczka drożdży instant (na 1/2 kg mąki) lub 4 dag drożdży świeżych,
  • łyżka cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 kostki masła (10 dag),
  • kilka łyżek ciepłego mleka,
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła do smarowania,
  • żółtko do smarowania ciasta,

nadzienie:

  • 30 dag kaszy gryczanej,
  • 30 dag kwaśnego i tłustego twarogu,
  • 2 cebule średniej wielkości,
  • jajko,
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotować, odsączyć oraz wystudzić.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i cały czas smażyć przez około 2 minuty, aż do zeszklenia. Dodać kaszę i przyprawy. Wymieszać dokładnie i zestawić z ognia. Dodać natkę pietruszki i wsypać odrobinę twarogu oraz roztrzepane jajko. Jeszcze raz dokładnie wymieszać, farsz jest gotowy.
  3. Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką mąki. Dodać ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  4. Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić.
  5. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, żółtka, sól oraz kilka łyżek ciepłego mleka. Wymieszać łyżką oraz wyrobić ręcznie. Ciasto musi być miękkie, jeśli jest twarde, należy dodać wodę. Znowu wyrabiać kilka minut.
  6. Przykryć ścierką na 40 minut do wyrośnięcia.
  7. Całe ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. Każdą z nich należy rozwałkować.
  8. Każdy z prostokątów należy położyć na kawałku papieru do pieczenia oraz posmarować masłem. Ułożyć warstwę nadzienia. Zwinąć ściśle w roladę, dokładnie sklejając końcówki.
  9. Przełożyć na blachę do pieczenia.
  10. Z odkrojonego ciasto wyciąć ozdoby i przykleić na wierzch kulebiaka. W Każdym z kulebiaków należy wyciąć po dwie dziurki. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  11. Wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem.
  12. Piec w piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Wierzch ma być złocisty.
  13. Najlepiej smakuje na ciepło.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Rozwiąż quiz

Boże Narodzenie w różnych regionach Polski. Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę o świątecznych zwyczajach

1. W którym regionie Polski nieznany jest zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy wigilijnym stole?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów