Kuchnia włoska – sprawdzone przepisy na dania z tego rejonu!

Włoska kuchnia
Fotografia: Shutterstock

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie! Niemal wszędzie kopiuje się dania, które wywodzą się z tego pięknego kraju. Jak przygotować je w zaciszu własnej kuchni?

Kuchnia włoska jest niezwykle aromatyczna – wykorzystuje się w niej takie przyprawy jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek i rozmaryn. Poza tym jest bogata w warzywa. W kuchni włoskiej królują sery – szczególnie parmezan.

Stosuje się również wszelkiego rodzaju oliwy, pomidory, czosnek, cebulę oraz oliwki.

Kuchnia włoska - charakterystyka

Kuchnia włoska kojarzy się nam z makaronami, pizzami oraz owocami morza. Włosi wykorzystują składniki sezonowe, dobrej jakości. Są bardzo przywiązani do tradycji i rzadko wprowadzają modyfikacje.

Również włoskie desery są niezwykle popularne na świecie. Szczególnie często sięga się na świecie po tiramisu oraz panna cottę.

Z kuchnią włoską kojarzy się nam lasagne, spaghetti, risotto czy ravioli.

Oto kilka sprawdzonych przepisów na włoskie dania!

Dania kuchni włoskiej – przepis na pizzę

Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Można ją zjeść niemal na każdym świecie. Oczywiście powstało wiele wariacji tego dania, ale jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Sprawdź, jak to zrobić.

Składniki:

Na ciasto będziesz potrzebować:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 50 g drożdży
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatki:

  • Sos pomidorowy
  • 250 g startego sera
  • 1 cebula
  • Salami
  • Oliwki
  • Pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania idealnego ciasta na pizzę – drożdże rozpuść z cukrem w połowie szklanki ciepłej wody i odstaw na 15 minut (najlepiej pod przykryciem).
  2. Na stolnicy lub w dużej misce połącz mąkę, rozdrobione drożdże, sól i odrobinę oliwy.
  3. Ugniataj ciasto do momentu aż stanie się gładkie.
  4. Następnie odłóż ciasto do wyrośnięcia na minimum godzinę. Ciasto musi być dokładnie przykryte!
  5. Posyp stolnicę mąką i wyłóż na nią gotowe ciasto. Ponownie je ugniataj i podziel na dwie porcje.
  6. Rozwałkuj ciasto – jej kształt zależy od twoich preferencji.
  7. Na dole ułóż sos pomidorowy, następnie dodaj ulubione składniki – mogą to być m.in. oliwki, salami, pieczarki, pomidorki koktajlowe, świeże listki bazylii czy cebula.
  8. Piecz pizzę w rozgrzanym do 225 stopni piekarniku nie dłużej niż 15 minut.

Włoskie dania - przepis na ravioli z farszem serowo-szpinakowym

Ravioli to przepyszne kwadratowe pierożki, które najczęściej nadziewa się serem i szpinakiem, rzadkiej mięsem lub innymi warzywami. Jak je przygotować?

Składniki:

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 jajka średniej wielkości
  • Odrobina ciepłej wody
  • Odrobina oliwy dobrej jakości

Do przygotowania farszu będziesz potrzebować:

  • 1 opakowanie sera ricotta
  • 180 g szpinaku
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 2 żółtka średnich jajek
  • Szczyptę soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta – do dużej miski wsyp mąkę, następnie dodaj jajka i odrobinkę ciepłej wody. Urabiaj ciasto ręką aż będzie gładkie. Na końcu dodaj odrobinkę oliwy i urabiaj jeszcze przez chwilę.
  2. Następnie ciasto owiń szczelnie folią i włóż do lodówki na czas przygotowywania farszu.
  3. Bardzo ważne- musisz dokładnie odlać wodę od ricotty! Gdy to zrobisz, przełóż ją do miseczki, następnie posiekaj drobno szpinak. Do ricotty dodaj żółtka jajek i dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj przyprawy oraz szpinak i ponownie wymieszaj.
  5. Na samym końcu dodaj drobno starty parmezan, wymieszaj.
  6. Ciasto musi być bardzo cienko rozwałkowane – można użyć maszynki do makaronu. Paski ravioli należy posmarować jajkiem, na środek układamy farsz łączymy brzegi.
  7. Ravioli gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie.

Zobacz także: Krem z dyni – kilka szybkich i łatwych przepisów na tę zupę

Włoskie jedzenie – przepis na aromatyczne risotto

Sekretem dobrego risotto jest aromatyczny ryż! Jak przygotować to klasyczne włoskie danie?

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 kieliszek białego, wytrawnego wina
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania warzyw – obierz marchewkę, pietruszkę i cebulę oraz pokrój je drobno. Brokuł podziel na różyczki.
  2. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj pozostałe warzywa.
  3. Następnie dodaj ryż, stopniowo dodawaj wino i bulion – czekaj za każdym razem aż ryż wchłonie płyn.
  4. Na koniec dodaj brokuł, masło i parmezan, dopraw i zostaw na małym ogniu przez chwilę.

Zobacz także: Sałatka z selera naciowego jest zdrowa i smaczna. Wypróbuj sprawdzone przepisy!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów