Kuchnia chińska – jak przenieść te orientalne dania do swojej kuchni?

Kuchnia chińska
Fotografia: Shutterstock

Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna. Można w niej znaleźć aromatyczne buliony, pszenne makarony i świeże warzywa. Jak samodzielnie przygotować dania z kuchni chińskiej?

Kuchnia chińska kojarzy się nam ze smażonymi potrawami, ale prawda jest taka, że w każdym rejonie przygotowuje się inne dania. Chińczycy stawiają na świeże produkty – owoce morze, chrupiące warzywa oraz aromatyczne przyprawy.

Kuchnia chińska jest bogata w pszenne makarony, bułeczki i pierożki gotowane na parze, ryże przygotowanego w woku czy ryb i owoców morza.

Jak przenieść ją do własnej kuchni?

Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów kuchni chińskiej.

Kuchnia chińska – przepis na makaron stir-fry

W kuchni chińskiej można znaleźć wiele przepisów na smażone makarony z warzywami. Sprawdź, jak go przygotować!

Składniki:

  • 150 g makaronu ryżowego
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 kapusta pak choi
  • 1 limonka
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy zalej ciepłą wodą i odstaw na chwilę, żeby trochę zmiękł.
  2. Następnie przygotuj warzywa – czerwoną cebulę i czosnek pokrój drobno.
  3. Marchewkę obierz i pokrój w niewielkie paseczki.
  4. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski.
  5. Obierz kapustę pak choi z liści.
  6. W woku rozgrzej olej, wrzuć tam cebulkę i czosnek – mieszaj do momentu aż się zeszkli.
  7. Następnie dodaj marchew i paprykę. Wymieszaj dokładnie.
  8. Następnie dodaj sos sojowy i zostaw przez chwilę warzywa na małym ogniu.
  9. Następnie dodaj makaron, wlej odrobinkę wody – mieszaj aż makaron wchłonie wodę.
  10.  Na samym końcu dodaj sok wyciśnięty z limonki, posiekaną papryczkę chilli i syrop z agawy. Wymieszaj bardzo dokładnie.

Zobacz także: Pulpety w sosie pomidorowym – przepisy na ten przepyszny obiad!

Dania chińskie – przepis na sajgonki z warzywami

Sajgonki to bardzo popularne danie w kuchni chińskiej. Mogą być faszerowane warzywami lub mięsem mielonym – w zależności od preferencji!

Składniki:

  • 15 sztuk papieru ryżowego
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 3 marchewki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki kuminu

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrój dokładnie w małe paski.
  2. Cebulę posiekaj drobno.
  3. Rozgrzej olej w woku i przesmaż warzywa.
  4. Dodaj przyprawy.
  5. Papier ryżowy namocz w zimnej wodzie, następnie układamy je na wilgotnej ściereczce. Nałóż warzywny farsz. Zawiń boki.
  6. Na patelni rozgrzej olej i smaż sajgonki.
  7. Następnie odsącz z tłuszczu.

Kuchnia chińska – chińskie pierożki Dim Sum

Dim Sum to delikatne chińskie pierożki. Można je przygotować z mięsnym nadzieniem, krewetkami lub warzywami. Jak je przygotować?

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

  1. Połącz mąkę z wodą, cukrem i solą. Ugniataj ciasto aż będzie delikatne i nie będzie się kleiło do dłoni.
  2. Ciasto zawiń w folię i schowaj do lodówki na godzinę.
  3. Cebulę i czosnek pokrój drobno i podsmażaj na oleju do momentu aż się zeszkli.
  4. Cukinię zetrzyj na tarce i dodaj cebulę. Dopraw.
  5. Wykrój kółka z ciasta, na środku ułóż farsz, następnie zwijaj ciasto w sakiewkę.
  6. Pierożki gotuj przez około 10 minut na parze.

Zobacz także: Surówka z białej kapusty - poznaj przepis na smaczną sałatkę!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów