Krewetki w tempurze to pyszna przekąska. Przepis jest bardzo łatwy! Jak je przygotować?

Roksana Orlicka 18.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Krewetki w tempurze
Fotografia: Shutterstock

Pomysł na szybką i chrupiącą przekąskę? Krewetki w tempurze! Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Sprawdzą się również na wszelkiego rodzaju imprezach.

Tempura to rodzaj panierki, której używa się do ryb, krewetek, kalmarów, małż, grzybów i warzyw. Są one panierowane, a następnie smażone przez chwilę na głębokim oleju.

Po wyjęciu z oleju układa się składniki na papierowych serwetkach, w celach odsączenia tłuszczu.

Tempura jest głównie wykorzystywana w kuchni japońskiej, jednak warto wiedzieć, że wywodzi się z Portugalii i to właśnie portugalscy misjonarze sprowadzili to danie do kraju “Kwitnącej Wiśni”.

Tempurę podaje się z ryżem, w bulionach i z dodatkiem warzyw. Jak przygotować krewetki w tempurze? Poniżej łatwe przepisy!

Przepis na krewetki w tempurze

Krewetki w tempurze przygotujesz w niecałe pół godziny! Jest to niezwykle proste.

Składniki:

  • 20 oczyszczonych krewetek
  • 1 jajko
  • 2 szklanki schłodzonej wody gazowanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Krewetki obierz z pancerzy, oczyść i dopraw solą.
  2. Wodę gazowana wlej do dużej miski.
  3. Mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaj razem.
  4. Mąkę dodaj do miski, następnie wbij jajko.
  5. Dodaj odrobinę soli i dokładnie wymieszaj.
  6. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
  7. Na patelni rozgrzej olej, krewetki obtocz w mące, następnie w cieście.
  8. Smaż na głębokim oleju na złoto.

Zobacz także: Soba - poznaj kilka sprawdzonych pomysłów na wykorzystanie tego makaronu w kuchni!

Łatwy przepis na tempurę z krewetkami

Odpowiednie ciasto powinno przypominać ciasto naleśnikowe, jednak być dużo bardziej gęste. Jak je zrobić?

Składniki:

  • ½ szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • 500 ml zimnej wody
  • 20 sztuk krewetek

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieść zimną wodę.
  2. Mąkę kukurydzianą wymieszaj z mąką pszenną i dodaj do wody.
  3. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. Oczyszczone krewetki obtocz w mące, a potem cieście.
  5. Smaż na złoto w głębokim i mocno rozgrzanym oleju.
  6. Gotowe krewetki ułóż na ręczniku papierowym - dzięki temu tłuszcz się odsączy.

Zobacz także: Okonomiyaki bez problemu przygotujesz w domu. Wypróbuj łatwe przepisy na "japońską pizzę"!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów