Kotlety z jajek - przepis na szybkie i smaczne danie!

Julita Buczek 26.04.2019
kotlety z jajek
Fotografia: Shutterstock

Kotlety z jajek są bardzo pożywne i smaczne. Robi się je szybko, dlatego, jeśli nie macie czasu na długie przygotowywania, koniecznie spróbujcie przepis na kotlety z jajek.

Jajka w swoim składzie mają bardzo dużo witamin oraz minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Posiadają takie witaminy jak: A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu. Jedno jajko to tylko 81 kalorii, dlatego może być śmiało jedzone przez osoby, które dbają o swoją linię.

Zobacz także: Ile gramów mieści się w szklance? Kuchenny przelicznik

Kotlety z jajek - jak zrobić?

Składniki:

  • 5 ugotowanych na twardo jajek,
  • 1 jajko surowe,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 łyżka koperku,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

  1. Ugotowane jajka obrać ze skorupek i przełożyć do miski, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać surowe jajka, sól, pieprz, 1 łyżkę bułki tartej oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszać.
  2. Obtoczyć w bułce tartej, ułożyć na tacce i włożyć do lodówki. Dzięki temu kotlety będą sztywne.
  3. Rozgrzać masło, na gorącą patelnię włożyć kotleciki, zmniejszyć ogień i powoli smażyć kotlety przez około 3 minuty. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć tę czynność.

Kotleciki z jajek gotowanych z serem

Przez wiele lat uważano, że jajka mają wysoki cholesterol, jest to nieprawda, ponieważ zjadanie jednego jajka dziennie może mieć bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Według badaczy jajka zawierają lecytynę, która ogranicza jego odkładanie w organizmie i redukuje ryzyko związane z występowianiem chorób układu krążenia. Jajko można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów, to cenne źródło wielu naturalnych składników. Dzisiaj umiemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. Możemy podawać je jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie.

Składniki:

  • 10 ugotowanych na twardo jajek,
  • 2 surowe jaja,
  • 200 gramów drobno startego sera żółtego,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/5 - 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
  • 2 kopiaste łyżki tartej bułki,
  • 1/3 szklanki tartej bułki do panierowania

Przygotowanie:

  1. Jajka oraz szczypior posiekać i przesypać do miski z żółtym serem. Dodać przyprawy, 2 surowe jajka i tartą bułkę, całość dokładnie wymieszać.
  2. Z masy uformować kotleciki, resztę obtoczyć w bułce.
  3. Usmażyć z obu stron na złoto.

Zobacz także:  Jak zrobić jajko na miękko? Krótki poradnik

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów