Kotlety z ciecierzycy – jak je przygotować?

Roksana Orlicka 20.05.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Kotlety z ciecierzycy
Fotografia: Shutterstock

Ciecierzyca to warzywo, które pochodzi z Azji, ale przyjęło się w kuchniach na całym świecie. Można z niej przygotować przepyszne kotlety!

Ciecierzycę warto włączyć do swojej diety. Sięgają po nią wegetarianie i weganie, ponieważ zawiera sporo białka, kwasu foliowego i jest też źródłem witaminy A i K. Ciecierzyca wspiera proces odchudzania i obniża cholesterol.

Z ciecierzycy wykonuje się między innymi hummus czy właśnie przepyszne kotlety.

Mogą one z powodzeniem zastąpić typowe mięsne kotlety. Przypadną one do gustu nawet największym wielbicielom mięsnych potraw. Jak je przygotować?

Kotlety z ciecierzycy – prosty przepis

Wykonanie kotletów z ciecierzycy jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy pamiętać tylko o tym, żeby moczyć ciecierzycę przez całą noc.

Składniki:

  • 500 g cieciorki
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Sok z jednej limonki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 garść pietruszki
  • 5 łyżek mąki z ciecierzycy

Przygotowanie:

  1. Odsącz ciecierzycę, która moczyła się przez noc w wodzie, następnie zblenduj ją na gładką masę.
  2. Posiekaj drobniutko cebulę i czosnek. Przerzuć do ciecierzycy.
  3. Dodaj przyprawy oraz sok wyciśnięty z jednej limonki.
  4. Zblenduj ponownie.
  5. Powstałą masę przełóż do miski, dodaj pietruszką i mąkę z ciecierzycy.
  6. Z masy formułuj małe kuleczki, następnie rozpłaszcz je lekko ręką.
  7. Smaż na patelni, na której wcześniej rozgrzejesz olej.
  8. Gotowe kotlety przekładaj na ręcznik papierowy – odsączysz je wtedy z tłuszczu.

Zobacz także: Poznaj smaczne przepisy na potrawy z kabaczka. Odkryj to warzywo na nowo!

Orientalne kotlety z ciecierzycy – jak je zrobić?

Kotlety z ciecierzycy mogą się nadawać również jako dodatek do daniach azjatyckich. Możesz je połączyć z aromatycznym curry czy ryżowym makaronem.

Składniki:

  • 500 g cieciorki
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Mąka z ciecierzycy do obtoczenia

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę mocz przez całą noc – następnie ją odsącz i zblenduj na pastę.
  2. Cebulę i czosnek pokrój drobno.
  3. Cebulkę i czosnek podgrzewaj na oleju, następnie dodaj imbir i wymieszaj.
  4. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
  5. Do ciecierzycy dodaj marchewkę oraz cebulę, sos sojowy i przyprawy.
  6. Wbij jajko do masy i dokładnie wymieszaj.
  7. Wyrabiaj ciasto dłonią.
  8. Formuj kotlety, obtocz je w mące z ciecierzycy i smaż na rozgrzanym oleju.

Zobacz także: Soczewica przepisy - jak przygotować smaczne dania z tego warzywa?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów