Koktajl truskawkowy – oto kilka sprawdzonych przepisów!

Roksana Orlicka 27.03.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Koktajl truskawkowy
Fotografia: Shutterstock

Koktajle pozwalają zachować szczupłą, zdrową sylwetkę. Dzięki nim dostarczamy organizmowi wielu niezbędnych witamin i minerałów. Jak przygotować pożywny koktajl truskawkowy?

Po koktajle sięgamy przez cały rok – wiosną i latem przygotowujemy go z sezonowych owoców, jesienią i zimą używamy mrożonych. Warto wprowadzić koktajle do swojej diety – to prawdziwa bomba witaminowa! Dzięki koktajlom można przemycić do diety więcej warzyw i owoców.

Koktajl truskawkowy jest jednym z najpopularniejszych i najchętniej przygotowywanych koktajli. Truskawki są niezwykle zdrowe i pożywne, a mają też niewiele kalorii. W 100 gramach zawierają jedynie 32 kcal. Truskawki zawierają potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, kwas foliowy i witaminy z grupy B.

Koktajl można potraktować jako jeden z posiłków – idealnie sprawdzi się na śniadanie lub podwieczorek.

Truskawki można łączyć z innymi owocami – m.in. bananem, borówkami, jagodami, kiwi czy gruszką. Sprawdź, jak przygotować pyszne i pożywne koktajle truskawkowe!

Koktajl truskawkowy – łatwy przepis

Ten koktajl przygotowuje się błyskawicznie! Do tego potrzeba naprawdę niewielu składników. Sprawdź, jak go przygotować.

Składniki:

  • ½ kg truskawek
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania truskawek – umyj je bardzo dokładnie.
  2. Następnie pozbądź się szypułek.
  3. Gotowe truskawki przełóż do kielicha blendera.
  4. Zblenduj je trochę, następnie dodaj jogurt naturalny.
  5. Blenduj do uzyskania aksamitnej konsystencji.

Ważne – zamiast jogurtu naturalnego możesz wykorzystać mleko, kefir lub maślankę.

Koktajl truskawkowy wegański

Weganie wcale nie muszą rezygnować z przygotowywania owocowych koktajli. Mleko lub jogurt łatwo zastąpić – wystarczy wykorzystać napoje roślinne lub użyć jogurtów sojowych – wybieraj te niesłodzone! Sprawdź, jak to zrobić.

Składniki:

  • ½ kilograma truskawek
  • 2 szklanki mleka ryżowego/migdałowego/kokosowego lub jogurtu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (można zastąpić miodem)
  • Mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania truskawek – umyj je dokładnie.
  2. Następnie pozbądź się szypułek.
  3. Przełóż truskawki do wysokiego naczynia.
  4. Dodaj napój roślinny lub jogurt sojowy.
  5. Dodaj łyżeczkę syropu z agawy.
  6. Blenduj do uzyskania kremowej konsystencji.
  7. Możesz udekorować koktajl miętą.

Koktajl truskawkowo-bananowy

Truskawkę można połączyć z innymi owocami. Tym razem sięgamy po banana – to owoc bogaty w potas, witaminy - A, C, E, K oraz te z grupy B. Latem można wykorzystać mrożonych owoców – wyjdzie przepyszny koktajl!

Składniki:

  • ½ kg truskawek
  • 1 banan
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania truskawek – umyj je dokładnie.
  2. Pozbądź się szypułek.
  3. Przerzuć truskawki do wysokiego naczynia.
  4. Następnie dodaj obranego banana – im bardziej będzie dojrzały, tym słodszy będzie koktajl.
  5. Dodaj mleko
  6. Zblenduj dokładnie.
  7. Jeśli uznasz, że koktajl nie jest zbyt słodki – dodaj łyżeczkę syropu z agawy.

Zobacz także: Nalewka z truskawek na różne sposoby. Odkryj klasyczny smak na nowo! 

Koktajl truskawkowy z dodatkiem szpinaku

Owoce warto łączyć w koktajlach z warzywami. Do smoothies i koktajlów najlepiej sprawdza się szpinak! Jest on bogaty w wiele witamin – mowa o witaminie C, A, K czy kwasie foliowym oraz potasie. Sprawdź, jak przygotować taki koktajl!

Składniki:

  • 2 szklanki truskawek
  • Garść świeżego szpinaku
  • ½ szklanki soku pomarańczowego lub napoju migdałowego

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania truskawek – umyj je bardzo dokładnie.
  2. Następnie pozbądź się szypułek.
  3. Przełóż truskawki do wysokiego naczynia.
  4. Umyj i osusz szpinak.
  5. Dodaj szpinak do truskawek.
  6. Dodaj ½ szklanki soku pomarańczowego lub napoju migdałowego
  7. Zblenduj dokładnie.

Koktajl truskawkowy na śniadanie

Wiele osób sięga po koktajle rano – przygotowując je na śniadanie. Koktajl można zrobić tak, żeby był sycący i pożywny. Podpowiadamy, jak przygotować koktajl truskawkowy, który sprawdzi się na pierwszy posiłek.

Składniki:

  • 1 szklanka truskawek
  • 1 mały banan
  • 2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • ½ szklanki mleka roślinnego lub krowiego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy – opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Zacznij od truskawek – umyj je i pozbądź się szypułek.
  2. Posiekaj drobno orzechy nerkowca.
  3. Przerzuć truskawki i orzechy do kielicha blendera lub umieść je w wysokim naczyniu.
  4. Dodaj banana – możesz go pokruszyć w ręce.
  5. Następnie wsyp płatki owsiane.
  6. Dodaj mleko.
  7. Blenduj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Zbyt mało słodkie? Dodaj łyżeczkę agawy lub miodu, ale nie jest to konieczne.

Zobacz także: Tarta z truskawkami - 3 przepisy, które musisz wypróbować

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów