Świat oszalał na punkcie kimchi! Sprawdź, jak je przygotować w domu

Roksana Orlicka 31.05.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Kimchi
Fotografia: Shutterstock

Kimchi szturmem podbiło nasze serca. Ten koreański dodatek pojawia się obecnie w wielu potrawach. Jak go przygotować w domu?

Kimchi to tradycyjnie danie kuchni koreańskiej. Powstaje ono z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Najczęściej do wykonania kimchi używa się rzepy, kapusty pekińskiej i nawet ogórka.

Kimchi ma ostry smak, ponieważ dodaje się papryczkę chilli.

Koreańczycy traktują kimchi jako przystawkę, przygotowuje się również zupę kimchi, kimchi smażone z ryżem lub w formie naleśników.

Kimchi jest niskokaloryczne - ma zaledwie 32 kalorie w 100 gramach. Kimchi jest bogate w witaminę C, wapń, żelazo i fosfor.

Przygotowanie kimchi nie jest czasochłonne, na dodatek jest bardzo proste.

Sprawdź, jak to zrobić w domu!

Przepis na kimchi, które zrobisz w domu

Kimchi przygotujesz w domu. Wystarczy poświęcić kilka godzin na przygotowanie, następnie trzeba poczekać kilka dni i gotowe!

Składniki:

  • 3 sztuki kapusty pekińskiej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • Imbir wielkości kciuka
  • 3 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Kapustę pekińską podziel na liście, następnie umyj je dokładnie.
  2. Kapustę posiekaj na mniejsze kawałki.
  3. Do kapusty wsyp sól, zalej wodą i odstaw na kilka godzin (najlepiej 2-3 godziny).
  4. Gotową kapustę przepłucz wodą i połóż na sicie, żeby ociekła z wody.
  5. Imbir i czosnek pokrój drobno.
  6. Cebulę pokrój w krążki.
  7. Cebulę, imbir, cukier, chilli i czosnek wymieszaj z sosem sojowym.
  8. Dodaj kapustę. Całość wymieszaj do połączenia składników. Najlepiej w rękawiczkach, ponieważ chilli może parzyć w ręce i farbować.
  9. Gotową kapustę przełóż do słoiczków, następnie wlej szklankę wody i dodaj łyżeczkę soli.
  10. Słoik najlepiej przykryć ręcznikiem papierowym i przykryj talerzem lub pokrywką.
  11. Odstaw słoik w ciemne miejsce. Kimchi będzie fermentować przez 4 dni.
  12. Po tym czasie słoik można włożyć do lodówki.

Zobacz także: Zupa miso powinna odzwierciedlać porę roku. Ten azjatycki przysmak przygotujesz w domu

Przepis na prawdziwe koreańskie kimchi

Do przygotowania kimchi używa się wielu aromatycznych przypraw. Sprawdź, jak przygotować prawdziwe, koreańskie kimchi.

Składniki:

  • 3 kapusty pekińskie
  • 4 ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 5 dymek
  • 1 rzodkiew
  • 5 łyżek soli
  • 3 łyżki chilli
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego

Przygotowanie:

  1. Kapustę przekrój na pół, opłucz ją pod zimną wodą. Oderwij liście i ułóż je na sicie.
  2. Kapustę pokrój drobno i włóż do miski, następnie wlej odrobinę wody i posyp kapustę solą. Odstaw na kilka godzin.
  3. Kapustę przepłucz jeszcze raz, następnie osusz ją, żeby nie puściła soków.
  4. Czosnek, imbir, cebulkę drobno pokrój. Wykorzystaj też szczypiorek z cebuli (posiekaj go dokładnie).
  5. Rzodkiew zetrzyj na tarce, następnie wymieszaj wszystkie warzywa.
  6. Przygotuj marynatę: sos sojowy, sos rybny i ocet ryżowy wymieszaj, następnie dodaj papryczkę chilli.
  7. Odlej sok z kapusty. Następnie przełóż ją do pojemnika i wyłóż na nią pastę chilli.
  8. Załóż rękawiczki i wymieszaj wszystko dokładnie.
  9. Przełóż kapustę do słoiczka, następnie przykryj wieczko papierem ręcznikowym i odłóż na 4 dni w ciepłe i ciemne miejsce.
  10. Po tych dniach można włożyć kimchi do lodówki.

Zobacz także: Dashi przygotujesz w domu. Poznaj przepis na ten azjatycki bulion!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów