Kiełbasa z grilla – nieodłączny element grillowych spotkań. Jak ją przygotować?

Łucja Siennicka 08.04.2019 AKTUALIZACJA: 26.06.2019
Kiełbasa z grilla
Fotografia: Shutterstock

Kiełbasa z grilla jest jedną z najpopularniejszych potraw na grilla. Mogłoby się wydawać, że wiemy o niej wszystko i wcale nie potrzebujemy podpowiedzi, jak ją przygotować. A można to zrobić na wiele sposobów. Sprawdźcie!

Kiełbasa jest daniem, które często wrzuca się na grillowy ruszt. Jest łatwa w przygotowaniu, nie potrzeba również wiele czasu, żeby ją przygotować. Szczególnie chętnie sięgamy po nią w majówkę, gdy spędzamy czas z rodziną i przyjaciółmi, biesiadując przy grillu.

Grillować można kiełbasę białą, śląską czy chudsze wersje. Można do nich przygotować aromatyczną marynatę lub dip. Warto pamiętać, że zbyt chuda kiełbasa wyschnie na wiór podczas grillowania.

Kiełbasę warto marynować w piwie lub w czosnku.

Przede wszystkim warto wybrać kiełbasę dobrej jakości i wybrać się po nią do sprawdzonego rzeźnika.

Jak ją przygotować, by zaskoczyła swoim smakiem wszystkich biesiadujących gości?

Kiełbaska z grilla w piwnej marynacie

Przygotowując kiełbasę z grilla, można zainspirować się przepisami prawdziwych znawców w tej kategorii – mowa o Bawarczykach, którzy są prawdziwymi mistrzami w serwowaniu takiej kiełbasy. Jak przygotować kiełbasę z grilla po bawarsku?

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy dobrej jakości
  • 1 szklanka piwa – wybieraj jasne!
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania kiełbasy – ponacinaj ich skórkę.
  2. Następnie do dużej miski wlej jasne piwo.
  3. Dodaj 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki.
  4. Wsyp majeranek, sól, pieprz oraz słodką paprykę.
  5. Wymieszaj dokładnie – ważne, żeby składniki się połączyły.
  6. Włóż kiełbasę do piwnej marynaty.
  7. Następnie owiń folią spożywczą miskę i włóż do lodówki.
  8. Najlepiej przetrzymuj kiełbasy w lodówce około 2-3 godziny przed grillowaniem. Dzięki temu przejdą piwnym aromatem.
  9. Wyciągaj kiełbaski z marynaty dopiero przed bezpośrednim położeniem ich na grilla.

Możesz ją podawać na przykład z sosem chrzanowym lub sosem BBQ.

Zobacz także: Krewetki z grilla na 2 sposoby. Jak najlepiej przyrządzić krewetki?

Kiełbasa z grilla w sosie chrzanowym

Kiełbasa sprawdza się w połączeniach z chrzanem, dlatego warto ją podawać z chrzanowym sosem lub dipem. To połączenie pasuje również do grillowanej kiełbaski. Sprawdź, jak ją przygotować, żeby była chrupiąca i aromatyczna!

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy dobrej jakości
  • 4 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki musztardy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania kiełbasy – natnij jej skórkę i odstaw.
  2. Następnie wyciągnij dużą miskę.
  3. Włóż do niej chrzan, śmietanę oraz musztardę (jeśli jej używasz).
  4. Następnie wszystko wymieszaj dokładnie aż do połączenia się składników.
  5. Dodaj przyprawy – majeranek oraz sól i pieprz.
  6. Wymieszaj dokładnie.
  7. Na samym końcu włóż kiełbasę w chrzanową marynatę i dokładnie ją natrzyj.
  8. Następnie owiń folią spożywczą miskę i włóż do lodówki.
  9. Najlepiej przetrzymuj kiełbasy w lodówce około 2-3 godziny przed grillowaniem. Dzięki temu przejdą piwnym aromatem.
  10. Wyciągaj kiełbaski z marynaty dopiero przed bezpośrednim położeniem ich na grilla.

Kiełbasa z grilla w czosnkowej marynacie

Kiełbasa idealnie komponuje się z czosnkiem. Jeśli chcesz zaskoczyć wszystkich gości – przygotuj kiełbaski na grilla w czosnkowej marynacie. Jej przygotowanie nie zajmie wiele czasu.

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania kiełbasy – natnij dokładnie jej skórkę.
  2. Wyciągnij miskę i wlej do niej olej rzepakowy.
  3. Następnie dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  4. Obierz czosnek i pokrój go na plasterki.
  5. Dodaj czosnek do marynaty i wymieszaj do połączenia składników.
  6. Następnie owiń folią spożywczą miskę i włóż do lodówki.
  7. Najlepiej przetrzymuj kiełbasy w lodówce około 2-3 godziny przed grillowaniem. Dzięki temu przejdą piwnym aromatem.
  8. Wyciągaj kiełbaski z marynaty dopiero przed bezpośrednim położeniem ich na grilla.

Możesz przygotować również sos czosnkowy, który idealnie skomponuje się z tym daniem.

Zobacz także: Sałatka ziemniaczana – kilka sposobów na tę pyszną potrawę!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów